Архів
Вівторок,
15 серпня 2023 року

№ 33 (20025)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Кормові дріжджі для свиней

ЦЕ ОДНА з найважливіших добавок у раціоні тварин, яка дає змогу виростити доброякісні тушки. Продукт широко застосовують як білково-вітамінний корм, а також для повноцінного засвоєння білка, що міститься в зерносумішах.

Найкраще для дріжджування підходять такі зернові культури: кукурудза, овес, ячмінь і висівки.

Власне процес полягає у розмноженні дріжджів і молочнокислих бактерій, які значно підвищують смакові якості корму та й апетит у свиней. У результаті бродіння підвищується pH (що перешкоджає розвитку патогенних бактерій), кормові суміші значно збагачуються вітамінами В, Д, К, Е і ферментами.

За вмістом корисних речовин дріжджі подібні до білка тваринного походження, а за енергетичною цінністю суттєво перевершують рослинні кормові добавки. Брак білка в організмі свині призводить до різних захворювань, особливо це дається взнаки у молодих тварин. Застосування дріжджованих кормів сприяє збільшенню загальної маси тіла свиней, підвищує опірність організму до інфекцій і вірусів. Крім цього, вони є безпечним та економічно вигідним продуктом.

Існує опарний і безопарний спосіб дріжджування.

Опарний передбачає кілька процесів: приготування опари і безпосередньо дріжджування. Опара може бути приготована таким чином: на 100 кг сухих кормів слід узяти 1 кг дріжджів і 50 л теплої води. Спершу беруть частину корму (приблизно 20 кг), додають дріжджі й ретельно перемішуть щопівгодини. Час приготування опари — 5-6 годин.

В отриману опару вливають 150 л теплої води і знову перемішують. До цієї маси додають решту 80 кг кормів. Далі вимішують щогодини до кінця дозрівання. Процес дріжджування займає 2-3 години.

Безопарний спосіб. У цьому разі дріжджування починають відразу, не готуючи опари. На 100 кг сухого корму беруть близько 0,5-1 кг пресованих дріжджів, попередньо розводять їх у воді. У ємність наливають 150-200 л теплої води, додають розведені дріжджі, а потім акуратно всипають 100 кг кормів. Одержану масу слід перемішувати кожні 20 хвилин. Дріжджування триватиме від шести до дев’яти годин.

Готують корми в окремому чистому приміщенні з хорошою вентиляцією і температурою повітря не нижче 20 градусів. Аби дріжджування проходило за всіма правилами, а маса насичувалася киснем, необхідно якомога частіше її вимішувати. Також на процес впливають температура, кислотність і якість продуктів. Крім зернових, бажано використовувати корми, багаті на цукор, наприклад цукрові буряки. Допомагають процесу дріжджування патока, варена картопля, пророщені ячмінь і овес, сира подрібнена морква. Сухих кормів має бути не більше 15%.

Перед згодуванням корм рекомендується ретельно подрібнити і перемішати. Це сприяє його ліпшому засвоєнню.

Норми згодовування безпосередньо залежать від категорії тварини та її фізіологічного стану. Тому дозування дріжджів для свиней визначається окремо для кожної категорії.

Дозування для маленьких поросят

Уже у перший тиждень життя поросятам не вистачає молока матері. В цей період починають вводити кормові добавки. При цьому необхідно дотримуватися процентного співвідношення кормів і дріжджів. Якщо мова про підгодівлю поросят на підсосі, то відсоток дріжджів від загального обсягу комбікорму має становити не більше 3%.

Для підсвинків норма концентрату — 3-6%.

Поросятам, які повністю перейшли на самостійну годівлю, дріжджі дають у кількості 7-10%.

Для поросят на відгодівлі доцільне дозування 10%. Це дасть змогу збільшити приріст тварини в значній мірі.

Вводити підгодівлю дріжджами рекомендується поступово. Перший раз це має бути лише близько 10 г. У наступні подачі корму обсяг щоразу збільшують, і вже до півтора місяця можна давати 60 г дріжджів, а до двох місяців — приблизно 100 г. У період відгодівлі дозування збільшують до 200 г.

Норми для дорослих особин

Привчати свиней до дріжджованих кормів потрібно грамотно. Починати слід із 10-15% і поступово довести до 40% норми. Після місяця згодовування рекомендується виключити добавку з раціону на 10-15 днів. У момент введення в годівлю дріжджів необхідно стежити за чистотою годівниці й забирати залишки корму, інакше буде великий ризик виникнення хвороб шлункового характеру.

Для свиноматок у період поросності кормові дріжджі особливо корисні. Їх дають свині щодня, змішуючи з комбікормом. Добова доза має становити 10-20% на денну норму корму. Ця добавка сприяє появі здорового приплоду.

Для годуючих свиноматок норма — 3-12% від загальної кількості корму. Середній показник дозування на одну свиню повинен становити 300 г. Вводити добавку слід відразу після опоросу, оскільки вона збільшує лактацію у півтора разу.

Щоденна норма дріжджованого корму для кнурів-виробників — 300-600 г. Він вельми посилює статеву активність і добре позначається на репродуктивності.

Дозування кормових дріжджів для свиней, яких відгодовують на бекон, має дорівнювати не більш ніж 6% від маси згодовуваних концентратів. Цей продукт є гарною заміною обрату.

Кормові дріжджі для свиней на сьогодні — недорогий і ефективний засіб суттєво підвищити продуктивність тварин як на великих фермах, так і на домашньому обійсті. Їх застосування не призводить до небажаних наслідків за умови правильного розрахунку дозування. Вся продукція, одержана від тварин, що поїдали такий корм, абсолютно безпечна для людини.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНИЙ куточок до нас у гості завітають працівники Носівської дослідної станції Інституту садівництва НААНУ. Окрім цікавої розповіді про сад на п’яти гектарах, ви дізнаєтесь, які сорти яблук, слив, персиків тощо особливо подобаються людям. Сюди з’їжджаються звідусіль, аби придбати за демократичними цінами не тільки фрукти, а й саджанці. При цьому науковці не погордують дати пораду щодо садіння та догляду.

Серпень запасає — вересень усе зносить у засіки. Мало виростити врожай, важливо так закласти його на зберігання, аби не викинути потім частину вражених хворобами овочів. А для цього треба знати ворога «в обличчя». Точніше, ворогів, які чигають на коренеплоди під час зберігання. І, певна річ, вчасно вживати необхідних заходів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове