Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Швидше пряність, ніж лікарська рослина

Відгукуємось на прохання Миколи Станіславовича МАЦЬКА із с. Жуківців Жмеринського р-ну Вінниччини та деяких інших читачів.

БАЗИЛІК — пряна зелень, яку люблять у Європі, на Кавказі, в Азії. Всього існує приблизно 70 видів базиліка. Найвідоміші з них — зелений, фіолетовий і лимонний, або тайський, базилік.

У листі й стеблах рослини містяться ефірні олії, які і зумовлюють приємний аромат. У стравах базилік розкривається поступово — спочатку дає гірчинку, а потім солодкуватий присмак.

Базилік містить дуже багато вітамінів — А, С, В2, РР, також рутин, каротин, фітонциди.

Вміст вітаміну А робить базилік корисним для гостроти зору. Є в цій зелені і жирні омега-3 кислоти. Помічено також позитивний вплив базиліка на імунітет і ефективність у профілактиці онкологічних захворювань.

Одна з основних його корисних властивостей — зміцнення імунітету. Ця особливість допомагає боротися з вірусними хворобами та запобігати їх розвитку.

Чим ще корисний базилік? Рослина добре збуджує апетит. Також відвар базиліка використовують як заспокійливий засіб.

Утім, як і будь-яка інша лікарська рослина, базилік має протипоказання. Зокрема, він містить сполуки ртуті, які у великій кількості завдають шкоди здоров’ю. Особливо обережними мають бути вагітні жінки, люди з хворобами серцево-судинної системи, а також хворі на епілепсію і діабет. При гіпертонії вживання базиліка призводить до кризу. З обережністю слід включати його до раціону при захворюваннях шлунка.

Та все-таки найчастіше базилік споживають як пряність.

Листя рослини використовують і як самостійну закуску, і як приправу до салатів та супів. Базилік добре поєднується з м’ясом — бараниною, яловичиною, птицею, а також з овочами (особливо з томатами). Його додають у маринади і соління. У деяких країнах споживають насіння базиліка, присмачуючи ним напої, салати і супи. Також з базиліка роблять різні соуси. Найпопулярніший — песто, який готують з додаванням горішків пінії, пармезану, великої кількості оливкової олії.

Влітку базилік, особливо фіолетовий, використовують для приготування різних напоїв — лимонаду, компоту, а також заварюють із ним чай.

Свіже листя кладуть у салати. Особливо гармонує базилік з помідорами. Листя слід подрібнювати руками, а не різати ножем, і додавати у салат в останню чергу.

Якщо базилік неправильно висушити, то за ароматом він стане подібний до сіна. Запам’ятайте головне правило — ніяких високих температур і яскравого світла. Сушіння має відбуватися за 30-35°С у затемненому місці. При цьому його не можна накривати матерією або папером. Найкраще розкласти обірване листя на газеті або щільній тканині й розмістити все це на рівній поверхні у коморі чи дальньому кутку кімнати.

Додайте в пляшку з оцтом кілька листків базиліка. За якийсь час він набуде пікантного аромату і прекрасно підійде до будь-якого салату. Оцет буде схожий на справжній бальзамічний.

Щоб приправа не втратила корисних властивостей й аромату, її потрібно правильно зберігати. Є кілька популярних методів.

Заморожування. Якщо зберігати базилік потрібно недовго, то підійде поліетиленовий пакет. Якщо ж часу потрібно більше, то спочатку окремо заморозьте листя, потім поріжте його на соломку, відтак помістіть у герметичний пластиковий контейнер. Ніякого металу, інакше аромат буде безнадійно зіпсований!

Соління. Слід узяти керамічний горщик із кришкою. Листя рослини помити і висушити. На дно горщика насипати сантиметр солі. На сіль викласти листя 10-сантиметровим шаром, на нього ще сантиметр солі, і так доти, доки базилік не скінчиться.

Зберігання у вині. Це не тільки перетворить саме вино на вишукану приправу, а й збереже базилік практично без змін. Листя ретельно миють, після чого на кожні 15 г листя наливають у підготовлену скляну тару склянку білого або червоного вина. Зберігати можна скільки завгодно довго, головне — забезпечити герметичність.

Версія для друку          До списку статтей

Минулися часи, коли сільські школярі носили в полотняних торбах каламар із бузиновим чорнилом та вдягались у пофарбовані соком бузини штани, від чого були замурзаними руки й обличчя. Тоді бузина, яка масово росла і росте на узліссях та галявинах, знаходила саме таке практичне втілення. Нині ж рослина призабута, її використовують хіба що знавці народної медицини. Тим часом кущ дуже декоративний, тож може прикрасити садибу; зараз уже виведено сорти з підвищеною врожайністю; ягоди бузини чорної придатні для застосування в кулінарії. Поговоримо про це, а також про деякі застереження щодо них.

Зацікавлять, вочевидь, читачів різні незвичайні відомості про звичну живність у наших дворах — свиней. Чи знаєте ви, приміром, звідки пішло прислів’я «купити кота в мішку»? Свині мають до цього безпосередній стосунок.

Нині, коли картопелька вже у погребі, саме у повному смаку, не в’яла, так і хочеться частіше готувати з неї різні страви. Сподіваємося, що наше картопляне меню вам сподобається і ви будете часто пропонувати його своїм рідним.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове