П’ятниця, 6 грудня 2019 року № 95 (19742)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19742/print.php?n=44172

Швидше пряність, ніж лікарська рослина

Відгукуємось на прохання Миколи Станіславовича МАЦЬКА із с. Жуківців Жмеринського р-ну Вінниччини та деяких інших читачів.

БАЗИЛІК — пряна зелень, яку люблять у Європі, на Кавказі, в Азії. Всього існує приблизно 70 видів базиліка. Найвідоміші з них — зелений, фіолетовий і лимонний, або тайський, базилік.

У листі й стеблах рослини містяться ефірні олії, які і зумовлюють приємний аромат. У стравах базилік розкривається поступово — спочатку дає гірчинку, а потім солодкуватий присмак.

Базилік містить дуже багато вітамінів — А, С, В2, РР, також рутин, каротин, фітонциди.

Вміст вітаміну А робить базилік корисним для гостроти зору. Є в цій зелені і жирні омега-3 кислоти. Помічено також позитивний вплив базиліка на імунітет і ефективність у профілактиці онкологічних захворювань.

Одна з основних його корисних властивостей — зміцнення імунітету. Ця особливість допомагає боротися з вірусними хворобами та запобігати їх розвитку.

Чим ще корисний базилік? Рослина добре збуджує апетит. Також відвар базиліка використовують як заспокійливий засіб.

Утім, як і будь-яка інша лікарська рослина, базилік має протипоказання. Зокрема, він містить сполуки ртуті, які у великій кількості завдають шкоди здоров’ю. Особливо обережними мають бути вагітні жінки, люди з хворобами серцево-судинної системи, а також хворі на епілепсію і діабет. При гіпертонії вживання базиліка призводить до кризу. З обережністю слід включати його до раціону при захворюваннях шлунка.

Та все-таки найчастіше базилік споживають як пряність.

Листя рослини використовують і як самостійну закуску, і як приправу до салатів та супів. Базилік добре поєднується з м’ясом — бараниною, яловичиною, птицею, а також з овочами (особливо з томатами). Його додають у маринади і соління. У деяких країнах споживають насіння базиліка, присмачуючи ним напої, салати і супи. Також з базиліка роблять різні соуси. Найпопулярніший — песто, який готують з додаванням горішків пінії, пармезану, великої кількості оливкової олії.

Влітку базилік, особливо фіолетовий, використовують для приготування різних напоїв — лимонаду, компоту, а також заварюють із ним чай.

Свіже листя кладуть у салати. Особливо гармонує базилік з помідорами. Листя слід подрібнювати руками, а не різати ножем, і додавати у салат в останню чергу.

Якщо базилік неправильно висушити, то за ароматом він стане подібний до сіна. Запам’ятайте головне правило — ніяких високих температур і яскравого світла. Сушіння має відбуватися за 30-35°С у затемненому місці. При цьому його не можна накривати матерією або папером. Найкраще розкласти обірване листя на газеті або щільній тканині й розмістити все це на рівній поверхні у коморі чи дальньому кутку кімнати.

Додайте в пляшку з оцтом кілька листків базиліка. За якийсь час він набуде пікантного аромату і прекрасно підійде до будь-якого салату. Оцет буде схожий на справжній бальзамічний.

Щоб приправа не втратила корисних властивостей й аромату, її потрібно правильно зберігати. Є кілька популярних методів.

Заморожування. Якщо зберігати базилік потрібно недовго, то підійде поліетиленовий пакет. Якщо ж часу потрібно більше, то спочатку окремо заморозьте листя, потім поріжте його на соломку, відтак помістіть у герметичний пластиковий контейнер. Ніякого металу, інакше аромат буде безнадійно зіпсований!

Соління. Слід узяти керамічний горщик із кришкою. Листя рослини помити і висушити. На дно горщика насипати сантиметр солі. На сіль викласти листя 10-сантиметровим шаром, на нього ще сантиметр солі, і так доти, доки базилік не скінчиться.

Зберігання у вині. Це не тільки перетворить саме вино на вишукану приправу, а й збереже базилік практично без змін. Листя ретельно миють, після чого на кожні 15 г листя наливають у підготовлену скляну тару склянку білого або червоного вина. Зберігати можна скільки завгодно довго, головне — забезпечити герметичність.