Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

До аптеки — з телефоном

Маргарита СИТНИК.

У руслі медичної реформи 1 квітня стартував перехід на електронний документообіг. Найпершою зазнає корективів програма «Доступні ліки».

НАГАДАЄМО, згідно з нею, люди, які страждають від хвороб, що найбільше впливають на смертність або суттєво знижують якість життя та ефективно лікуються на амбулаторному рівні, за рецептом лікаря можуть отримати медикаменти безкоштовно (64 види) або з незначною доплатою (194). Перелік «стратегічно небезпечних» становлять серцево-судинні захворювання, які, за даними МОЗ, є причиною 65% смертей, діабет ІІ типу (від нього страждає мільйон осіб — ушестеро більше, ніж від інсулінозалежного), бронхіальна астма — понад 210 тисяч хворих, здебільшого діти та молодь. За понад півтора року шести з половиною мільйонам українців видано більш ніж 30 мільйонів рецептів на суму один мільярд 400 тисяч гривень.

Із 1 квітня програма працює так. Пацієнт повинен записатися та прийти на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Важливе уточнення: звертатися слід саме до свого медика, з яким укладена декларація. Ті люди, які ще не підписали договір із лікарем, скористатися програмою «Доступні ліки» не зможуть. Після прийому медик випише в електронній системі охорони здоров’я рецепт. При цьому він має перевірити, чи номер мобільного телефона, зазначений у декларації, актуальний і належить пацієнту (якщо ви змінили номер, обов’язково повідомте лікарю), — назвати код мобільного оператора та останні цифри. Якщо все збігається, на мобільний телефон хворого прийде повідомлення з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Його зміст такий: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ» (на місці Х мають бути відповідні цифри). У разі потреби чи прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, у якому міститься інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Хворому потрібно піти в будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі (прив’язка до регіону прибрана, отримувати ліки можна навіть в іншій області), назвати працівнику номер рецепта. Він запропонує лікарські засоби за торговою назвою, які є в наявності і входять у перелік. Пацієнт обере собі найоптимальніший, назве чотиризначний код підтвердження та отримає препарат. Якщо необхідного немає, можна піти в іншу аптеку і знайти його там.

У зв’язку з «електроніфікацією» процесу багатьох людей хвилює питання: що робити, якщо мобільного телефона, на який має прийти повідомлення з рецептом, немає? У МОЗ запевняють, що все передбачено. За відсутності в пацієнта електронного засобу комунікації лікар роздрукує рецепт, завірений електронно-цифровим підписом, і видасть йому.

Міністерство звітує, що до нової системи вже готові практично всі медичні заклади та аптеки — комп’ютеризовано 92% закладів надання первинної медичної допомоги. Крім того, виписувати рецепти за програмою «Доступні ліки» без проблем і зайвої бюрократії зможуть приватні медичні заклади, яких у первинній ланці кожен п’ятий, та лікарі-ФОПи.

Щоправда, з регіонів надходять повідомлення, що програма поки що буксує — у людей виникають проблеми з отриманням препаратів.

«Мені виписали електронний рецепт, але в аптеці, де я зазвичай беру препарати, сказали, що поки не працюють з цією системою», — такі скарги найчастіше надходять на гарячу лінію МОЗ. У відомстві запевняють, що за оновленою програмою вже працюють понад п’ять тисяч аптек. Решта ще просто не встигла оновити свої програми для роботи з е-рецептами. Але у відомстві запевняють, що до кінця квітня усі медичні та аптечні інформаційні системи, пов’язані із впровадження е-рецептів, будуть підключені до центральної бази даних.

До речі, лікарі вітають впровадження електронних рецептів. І не лише тому, що це позбавляє їх від зайвої паперової роботи. Відтепер багатьом їхнім літнім пацієнтам, які роками приймають одні й ті самі препарати та користуються програмою «Доступні ліки», не потрібно приходити до поліклініки за паперовим рецептом. Адже у цьому разі огляд їм не потрібний. Вони можуть просто зателефонувати своєму лікареві і попросити перевиписати їм рецепт. Його код або прийде в повідомленні, або лікар його продиктує. Це зручно і для пацієнта, і для медика.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове