П’ятниця, 26 квітня 2019 року № 33 (19680)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19680/print.php?n=42107

До аптеки — з телефоном

Маргарита СИТНИК.

У руслі медичної реформи 1 квітня стартував перехід на електронний документообіг. Найпершою зазнає корективів програма «Доступні ліки».

НАГАДАЄМО, згідно з нею, люди, які страждають від хвороб, що найбільше впливають на смертність або суттєво знижують якість життя та ефективно лікуються на амбулаторному рівні, за рецептом лікаря можуть отримати медикаменти безкоштовно (64 види) або з незначною доплатою (194). Перелік «стратегічно небезпечних» становлять серцево-судинні захворювання, які, за даними МОЗ, є причиною 65% смертей, діабет ІІ типу (від нього страждає мільйон осіб — ушестеро більше, ніж від інсулінозалежного), бронхіальна астма — понад 210 тисяч хворих, здебільшого діти та молодь. За понад півтора року шести з половиною мільйонам українців видано більш ніж 30 мільйонів рецептів на суму один мільярд 400 тисяч гривень.

Із 1 квітня програма працює так. Пацієнт повинен записатися та прийти на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Важливе уточнення: звертатися слід саме до свого медика, з яким укладена декларація. Ті люди, які ще не підписали договір із лікарем, скористатися програмою «Доступні ліки» не зможуть. Після прийому медик випише в електронній системі охорони здоров’я рецепт. При цьому він має перевірити, чи номер мобільного телефона, зазначений у декларації, актуальний і належить пацієнту (якщо ви змінили номер, обов’язково повідомте лікарю), — назвати код мобільного оператора та останні цифри. Якщо все збігається, на мобільний телефон хворого прийде повідомлення з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Його зміст такий: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ» (на місці Х мають бути відповідні цифри). У разі потреби чи прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, у якому міститься інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Хворому потрібно піти в будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі (прив’язка до регіону прибрана, отримувати ліки можна навіть в іншій області), назвати працівнику номер рецепта. Він запропонує лікарські засоби за торговою назвою, які є в наявності і входять у перелік. Пацієнт обере собі найоптимальніший, назве чотиризначний код підтвердження та отримає препарат. Якщо необхідного немає, можна піти в іншу аптеку і знайти його там.

У зв’язку з «електроніфікацією» процесу багатьох людей хвилює питання: що робити, якщо мобільного телефона, на який має прийти повідомлення з рецептом, немає? У МОЗ запевняють, що все передбачено. За відсутності в пацієнта електронного засобу комунікації лікар роздрукує рецепт, завірений електронно-цифровим підписом, і видасть йому.

Міністерство звітує, що до нової системи вже готові практично всі медичні заклади та аптеки — комп’ютеризовано 92% закладів надання первинної медичної допомоги. Крім того, виписувати рецепти за програмою «Доступні ліки» без проблем і зайвої бюрократії зможуть приватні медичні заклади, яких у первинній ланці кожен п’ятий, та лікарі-ФОПи.

Щоправда, з регіонів надходять повідомлення, що програма поки що буксує — у людей виникають проблеми з отриманням препаратів.

«Мені виписали електронний рецепт, але в аптеці, де я зазвичай беру препарати, сказали, що поки не працюють з цією системою», — такі скарги найчастіше надходять на гарячу лінію МОЗ. У відомстві запевняють, що за оновленою програмою вже працюють понад п’ять тисяч аптек. Решта ще просто не встигла оновити свої програми для роботи з е-рецептами. Але у відомстві запевняють, що до кінця квітня усі медичні та аптечні інформаційні системи, пов’язані із впровадження е-рецептів, будуть підключені до центральної бази даних.

До речі, лікарі вітають впровадження електронних рецептів. І не лише тому, що це позбавляє їх від зайвої паперової роботи. Відтепер багатьом їхнім літнім пацієнтам, які роками приймають одні й ті самі препарати та користуються програмою «Доступні ліки», не потрібно приходити до поліклініки за паперовим рецептом. Адже у цьому разі огляд їм не потрібний. Вони можуть просто зателефонувати своєму лікареві і попросити перевиписати їм рецепт. Його код або прийде в повідомленні, або лікар його продиктує. Це зручно і для пацієнта, і для медика.