Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Свиня впала на задні ноги

ЩОБ свині були міцними і набирали велику вагу, за ними необхідно не лише добре доглядати. За станом тварин слід регулярно стежити від самого народження. Адже вони схильні до численних захворювань, симптоми яких дуже різноманітні. І якщо не вжити своєчасних заходів, тварина може загинути. Наприклад, часто дорослі або й молоді свині падають на задні ноги. Такий симптом є серйозним сигналом до дії.

Проте спочатку потрібно встановити причину. Викликати захворювання може нестача вітамінів груп D, А, В; брак кальцію, заліза або кобальту. Подібні симптоми розвиваються, коли організм тварини уразила хвороба поліомієліт.

Не витримують свині й сильних стресів, грипу та анемії.

Неналежні умови утримання, скажімо, надто холодна підлога у хліві може також стати причиною недуги.

Навіть досвідчені господарі не з першого разу розуміють, чому порося не встає на задні ноги. І тим паче не знають, що в цьому випадку робити.

Існує загальне лікування, яке допоможе, коли свиня не може підвестися на кінцівки за нестачі поживних речовин або ослаблення організму. Корм поросяти необхідно доповнити макро- і мікроелементами та вітамінами. Важливо утеплити підлогу в приміщенні, якщо там холодно, створити комфортні умови, організувати повноцінну годівлю і намагатися не лякати тварину.

За правильної годівлі і належного догляду тварина перестане хвилюватися і стан її поліпшиться.

Якщо у поросяти грип і воно падає на задні ноги, то це свідчення того, що хвороба проходить у гострій формі. При цьому тварина важко дихає і сидить на одному місці не рухаючись. З носа постійно спостерігаються виділення. Температура висока, а через кілька днів шкіра на тулубі в ділянці живота набуває синього відтінку. Грип у поросят сам не минає. Його потрібно обов’язково лікувати, інакше тварина помре.

За подібних обставин необхідна допомога кваліфікованого ветеринара.

Версія для друку          До списку статтей

СМАЧНІ, поживні, з чудовими кулінарними властивостями, ці бульбочки нагадують горіхоплідні. Однак ці земляні горіхи насправді не горіхи. Про що мова? Про чуфу. Не дуже вона в нас розповсюджена, хоча кліматичні умови України їй дуже підходять. То чому б не вирощувати цю культуру з родини осокових, тим паче що агротехніка нескладна. Розповімо, які умови їй потрібно створити.

Часто доводиться чути і читати, що, мовляв, олія корисніша за сало та вершкове масло. Хибна думка — це просто два абсолютно різних продукти. Розведемо їх по «таборах» і поговоримо, що ж дають організмові рослинні жири та чим відрізняються рафінована і нерафінована олія.

Миші дошкуляють не лише людям, а й бджолам. Як захистити комах, читайте у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове