Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Домашнє мило за старовинними рецептами

М’яке

Потрібно: 3,4 кг поташу, 4,5 кг подрібненого тваринного жиру або сала, 1 л води.

Третину жиру чи сала змішати з поташем та невеликою кількістю води і поставити варитися на невеликому вогні. Помішуючи, в суміш поступово додати решту жиру. Варити до утворення однорідної маси, яку потім слід злити в інший посуд для дозрівання. Щодня масу слід старанно перемішувати, доливаючи потроху решту води. Мило зазвичай готове через два тижні.

Замість поташу можна використати попіл із соломи (найкраще гречаної чи просяної), а також із кукурудзиння, соняшничиння, деревний. Його треба настояти у воді в гарячій печі чи духовці протягом 6-8 годин, після чого розчин стає лужним. Він розчиняє жир. Концентрацію розчину попелу доведеться підбирати експериментально.

Запашне

Потрібно: 1,1 кг жиру, 0,6 кг їдкого натру, 1 л води.

Розчинити їдкий натр у воді. Розтопити на слабкому вогні жир і додати до нього половину отриманого лугу. Суміш, не доводячи до кипіння, ретельно перемішати, після чого долити решту лугу. При цьому слід стежити, щоб температура суміші не опускалася нижче 65ОС.

Коли маса загусне і жир перестане відчуватися при розтиранні між пальцями, її перекладають у форму, додавши перед цим будь-який ароматизатор. За дві доби мило можна різати на шматки.

Версія для друку          До списку статтей

СМАЧНІ, поживні, з чудовими кулінарними властивостями, ці бульбочки нагадують горіхоплідні. Однак ці земляні горіхи насправді не горіхи. Про що мова? Про чуфу. Не дуже вона в нас розповсюджена, хоча кліматичні умови України їй дуже підходять. То чому б не вирощувати цю культуру з родини осокових, тим паче що агротехніка нескладна. Розповімо, які умови їй потрібно створити.

Часто доводиться чути і читати, що, мовляв, олія корисніша за сало та вершкове масло. Хибна думка — це просто два абсолютно різних продукти. Розведемо їх по «таборах» і поговоримо, що ж дають організмові рослинні жири та чим відрізняються рафінована і нерафінована олія.

Миші дошкуляють не лише людям, а й бджолам. Як захистити комах, читайте у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове