П’ятниця, 18 січня 2019 року № 5 (19652)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19652/print.php?n=41192

Домашнє мило за старовинними рецептами

М’яке

Потрібно: 3,4 кг поташу, 4,5 кг подрібненого тваринного жиру або сала, 1 л води.

Третину жиру чи сала змішати з поташем та невеликою кількістю води і поставити варитися на невеликому вогні. Помішуючи, в суміш поступово додати решту жиру. Варити до утворення однорідної маси, яку потім слід злити в інший посуд для дозрівання. Щодня масу слід старанно перемішувати, доливаючи потроху решту води. Мило зазвичай готове через два тижні.

Замість поташу можна використати попіл із соломи (найкраще гречаної чи просяної), а також із кукурудзиння, соняшничиння, деревний. Його треба настояти у воді в гарячій печі чи духовці протягом 6-8 годин, після чого розчин стає лужним. Він розчиняє жир. Концентрацію розчину попелу доведеться підбирати експериментально.

Запашне

Потрібно: 1,1 кг жиру, 0,6 кг їдкого натру, 1 л води.

Розчинити їдкий натр у воді. Розтопити на слабкому вогні жир і додати до нього половину отриманого лугу. Суміш, не доводячи до кипіння, ретельно перемішати, після чого долити решту лугу. При цьому слід стежити, щоб температура суміші не опускалася нижче 65ОС.

Коли маса загусне і жир перестане відчуватися при розтиранні між пальцями, її перекладають у форму, додавши перед цим будь-який ароматизатор. За дві доби мило можна різати на шматки.