![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Відповіді на найпоширеніші запитання Меланія ДЕРУНЕЦЬ, провідний інженер Інституту бджільництва ім. П. І. Прокоповича.
1. У мене біля будинку ростуть рододендрони. Чув, що мед із них «отруйний». Чи справді він шкідливий? Якщо так, то якої шкоди він може завдати дітям, дорослим? Як можна визначити, чи збирали бджоли нектар та пилок з рододендронів? 2. Кажуть, що погано робить той, хто додає мед у гарячий чай, мовляв, коли регулярно пити такий напій, то може виникнути алергія на продукти бджільництва. Чи правда це? 3. Якщо бджоли збирали нектар та пилок з поля, обробленого пестицидами, і загинули, а мед залишився, чи можна його їсти? 4. Як можна перевірити вміст шкідливих речовин у меду? 5. Якщо у мед потрапили препарати (антибіотики, флуметрин, флувалінат, амітраз), якими лікували бджіл, то за який час його можна споживати? РОДОДЕНДРОН налічує понад 600 видів, більшість з яких є гарно квітучими декоративними рослинами, що культивуються. Цвіте в травні-червні. Рододендрон — рослина з отруйними квітами, тому якщо бджілки брали з них взяток, такий мед може бути небезпечним. Солодкий продукт, вироблений бджолами з нектару цієї рослини, викликає в людей отруєння, схоже на сильне сп’яніння, тому його ще називають «п’яним» медом. У такому меду присутні отруйні речовини андрометрин, родотоксин. Реакція організму проявляється за 15-20 хвилин після споживання від 20 до 100 г отруйного меду (запаморочення, утруднене дихання, частішання чи вповільнення серцебиття, лихоманка, іноді судоми кінцівок, оніміння пальців). Усі симптоми зазвичай зникають протягом 12-30 годин. Виявляють отруйний мед з допомогою пилкового аналізу у спеціалізованих лабораторіях. ПІД ЧАС нагрівання натурального меду за температури вище ніж 40ОС та при його тривалому зберіганні утворюється органічна сполука оксиметилфурфурол (гідроксиметилфурфурол, ГМФ). Уміст ГМФ характеризує натуральність та ступінь збереження медом своїх якостей. Звичайно ГМФ утворюється в незначній кількості. За температури вище 100ОC він розпадається, проте цілющі властивості меду втрачаються. Якщо є алергія на мед, то його взагалі не рекомендовано споживати, зокрема й додавати в гарячий чай. МЕД, отриманий з обробленої пестицидами культури, може містити їх залишки, що знижує харчові та лікувальні властивості цього цінного продукту. Такий мед є імовірним джерелом отруєння бджолиного розплоду, а також негативно позначається на життєздатності та продуктивності бджолосімей та й пасіки в цілому. Залишки меду, зібраного бджолами з обробленого пестицидами поля, споживати не рекомендується. ЦЕ МОЖНА дізнатися тільки шляхом досліджень, які проводять спеціалізовані лабораторії, зокрема в Інституті бджільництва ім. П. І. Прокоповича. Звернувшись до фахівців, ви зможете визначити якість таких продуктів: мед, віск, прополіс, пилок, перга. Всі дослідження здійснюються згідно із затвердженими ДСТУ. За результатами можна визначити, натуральний це продукт чи фальсифікат, а також його ґатунок. Зазначений вище ГМФ належить до канцерогенів. Досліджуваний мед, у якому показник ГМФ перевищує норму 25 мг/кг (згідно з ДСТУ 4497:2005), можна використовувати у кондитерській галузі. РІЗКА зміна кліматичних умов, брак кормової бази, затяжні дощі та підвищена вологість можуть спричиняти бджолині хвороби, які в наш час лікують антибіотиками. Деякі бджолярі застосовують ці ліки для профілактики. Існує перелік дозволених ветзасобів, які вносять у вулики за необхідності. Дозування і тривалість лікування слід суворо контролювати. Виявлення ліків у меду проводиться в лабораторних умовах. Слід пам’ятати, що антибіотики без призначення шкідливі для людини. Мед, вироблений бджолами після обробки антибіотиками, використовують лише для годівлі комах. У Європі запроваджено обмеження на залишкову кількість антибіотиків у меду, а точніше — їх взагалі не має бути! Згідно з Наказом №9 від 30.01.2001 «Про затвердження Інструкції попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», мед із пасік, уражених інфекційними захворюваннями та після обробок ветеринарними препаратами, не реалізовують, період залежить від часу розпаду й виведення конкретного виду антибіотиків. Позбутись антибіотиків у готовому меду від пролікованих бджіл неможливо. Версія для друку До списку статтей | У НАСТУПНИЙ куточок до нас у гості завітають працівники Носівської дослідної станції Інституту садівництва НААНУ. Окрім цікавої розповіді про сад на п’яти гектарах, ви дізнаєтесь, які сорти яблук, слив, персиків тощо особливо подобаються людям. Сюди з’їжджаються звідусіль, аби придбати за демократичними цінами не тільки фрукти, а й саджанці. При цьому науковці не погордують дати пораду щодо садіння та догляду. Серпень запасає — вересень усе зносить у засіки. Мало виростити врожай, важливо так закласти його на зберігання, аби не викинути потім частину вражених хворобами овочів. А для цього треба знати ворога «в обличчя». Точніше, ворогів, які чигають на коренеплоди під час зберігання. І, певна річ, вчасно вживати необхідних заходів.
|