Архів
Вівторок,
19 жовтня 2021 року

№ 76 (19924)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Квасоля без жучків

ЯК ВІДОМО, найнебезпечніший шкідник квасолі — жук зернівка — потрапляє у стручки ще на грядці й одразу починає розмножуватись. Якщо в мішку буде бодай одна заражена квасолина, увесь урожай, вважайте, змарнований. Тому треба мати на озброєнні кілька прийомів проти шкідника.

Вилущену після збирання квасолю необхідно кілька днів просушити на сонці. Затим насипати її у мішечки, в яких на дно покладені розрізані зубки часнику або насіння кропу (чи те й інше) — цих запахів зернівка не любить. Зберігати потрібно в холоді: мороз квасолі не страшний, а от жучки навряд чи виживуть. За температури від 0О до -9О зернівка припиняє розмножуватись, а коли стовпчик термометра перетне позначку -10О, вона загине.

Але що робити, коли такі морози довго не настають? Відправити зерно на три дні в морозилку. Після цього — в комору або на балкон у полотняних мішечках. Не страшно, якщо частину ви плануєте використовувати як насінний матеріал, — зійде.

Інший радикальний спосіб проти зернівки — боби треба просушити в духовці за температури 130О протягом 5-7 хв. Але така квасоля для сівби вже не придатна.

Версія для друку          До списку статтей

ЗДАВАЛОСЯ Б, які можуть бути проблеми з підготовкою теплиці до зими? Однак є важливі нюанси, від яких залежатиме майбутній урожай городніх культур. Отже, розповімо про послідовність робіт у споруді захищеного ґрунту, починаючи від обробки тієї зеленої маси, яка ще залишилась (так-так, не дивуйтеся, операція ця вельми потрібна) і завершуючи оздоровленням ґрунту. Тільки після виконання всього комплексу ви будете певні, що ваші маніпуляції не спричинять розповсюдження хвороб і грибкових інфекцій по всій ділянці.

А ще поговоримо про укриття винограду, позаяк більшість столових сортів у наших широтах є укривними. І тут треба робити все послідовно: останнє осіннє підживлення, після падолисту — обрізка, затим обробка лози і т. д. Щоб навесні не побачити понівечених гризунами вічок та лоз, а також щоб виноград пережив навіть найлютіший мороз, дослухайтеся рекомендацій досвідчених садівників.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове