Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Часник — аж до нового врожаю

ОЗИМИЙ часник висихає досить швидко, зазвичай він добре зберігається тільки до Нового року, а потім починає гнити і проростати. Літні сорти мають кращу лежкість. Частину озимого часнику використовують для осінньої посадки або переробляють, і тільки невелику кількість закладають на зберігання, щоб спожити його насамперед.

Відрізнити озимий часник від ярого можна за стеблом, що росте всередині головки. У літнього овочу такого стебла нема. Точніше, воно м’яке. Тоді як озимий вид має цупке стебло, на якому утворюється головка з повітряними бульбочками. Їх використовують для оновлення та розмноження сорту.

Часник доцільно зберігати в затемненому місці у відкритих коробках, контейнерах або полотняних мішках. Оптимальна температура тримання зимового часнику — від -2 до +2 градусів, а літній витримує температуру до +20 градусів.

Деякі господині дотепер застосовують старовинний спосіб, при якому часникові стебла заплітають у коси, які розвішують на гачках тощо. Подібним чином зберігають часник і у нейлонових панчохах.

Фанерні або картонні коробки, ящики та плетені кошики, в які поміщається на зберігання часник, неодмінно повинні мати отвори для провітрювання.

В умовах міської квартири часник можна тримати у скляних банках. Їх ретельно миють і добре просушують, а потім закладають цілі головки або ж зубки. Банки не закривають кришками і ставлять у сухе затемнене місце. Можна пересипати часник у банках сіллю, яка поглинатиме вологу.

Овоч також можна зберігати в холодильнику протягом двох-трьох місяців. Довше він там не пролежить у зв’язку з підвищеною вологістю. Псуванню зубків запобігатиме сіль або цибулиння, яким пересипають головки. Тару з часником ліпше розмістити на дверцятах холодильного агрегата.

Зберігають у холодильнику і часник, залитий олією. Для цього зубки чистять і щільно укладають у стерилізовані банки. Потім заливають їх рослинною олією так, щоб вона повністю покрила часник, та щільно закривають кришкою. Термін зберігання такої заготовки — близько трьох місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а олія-консервант набуває приємних аромату і присмаку і може бути використана для приготування салатів, соусів та супів.

За наявності морозильної камери очищені зубки засипають у поліетиленовий пакет та поміщають у контейнери агрегату. Такий часник ви споживатимете аж до появи нового врожаю.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ настане час знімати дари лози. У декого з господарів винограду аж занадто, тож чухають потилицю: що з ним робити? Не всі ж удатні винороби, для цього потрібні натхнення й спеціальні засоби. Тим часом виноград можна зберегти у сховищі свіжим мало не до Нового року, стверджують досвідчені люди. Щоправда, не всі сорти, але є лежкі, у яких ягода має товсту шкірочку і щільну хрящувату м’якоть. Способів зберігання існує кілька, і про кожний ми докладно розповімо, але, на чому б ви не зупинилися, головна робота полягатиме в періодичній перевірці грон, щоб не розповсюджувалася цвіль.

Найпопулярніша квіткова горщикова культура восени — безумовно, хризантема. Її видів на сьогодні стільки, що очі розбігаються. Певна річ, ті, хто потратився на вогняно-жовту чи багряно-коричневу кулю, хочуть мати її назавжди. Однак у багатьох осіння красуня пропадає, це не скромна садова хризантема. Як же зробити так, щоб вона перезимувала і далі радувала буйним квітом? Відповідь у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове