![]()
Часник — аж до нового врожаю ОЗИМИЙ часник висихає досить швидко, зазвичай він добре зберігається тільки до Нового року, а потім починає гнити і проростати. Літні сорти мають кращу лежкість. Частину озимого часнику використовують для осінньої посадки або переробляють, і тільки невелику кількість закладають на зберігання, щоб спожити його насамперед. Відрізнити озимий часник від ярого можна за стеблом, що росте всередині головки. У літнього овочу такого стебла нема. Точніше, воно м’яке. Тоді як озимий вид має цупке стебло, на якому утворюється головка з повітряними бульбочками. Їх використовують для оновлення та розмноження сорту. Часник доцільно зберігати в затемненому місці у відкритих коробках, контейнерах або полотняних мішках. Оптимальна температура тримання зимового часнику — від -2 до +2 градусів, а літній витримує температуру до +20 градусів. Деякі господині дотепер застосовують старовинний спосіб, при якому часникові стебла заплітають у коси, які розвішують на гачках тощо. Подібним чином зберігають часник і у нейлонових панчохах. Фанерні або картонні коробки, ящики та плетені кошики, в які поміщається на зберігання часник, неодмінно повинні мати отвори для провітрювання. В умовах міської квартири часник можна тримати у скляних банках. Їх ретельно миють і добре просушують, а потім закладають цілі головки або ж зубки. Банки не закривають кришками і ставлять у сухе затемнене місце. Можна пересипати часник у банках сіллю, яка поглинатиме вологу. Овоч також можна зберігати в холодильнику протягом двох-трьох місяців. Довше він там не пролежить у зв’язку з підвищеною вологістю. Псуванню зубків запобігатиме сіль або цибулиння, яким пересипають головки. Тару з часником ліпше розмістити на дверцятах холодильного агрегата. Зберігають у холодильнику і часник, залитий олією. Для цього зубки чистять і щільно укладають у стерилізовані банки. Потім заливають їх рослинною олією так, щоб вона повністю покрила часник, та щільно закривають кришкою. Термін зберігання такої заготовки — близько трьох місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а олія-консервант набуває приємних аромату і присмаку і може бути використана для приготування салатів, соусів та супів. За наявності морозильної камери очищені зубки засипають у поліетиленовий пакет та поміщають у контейнери агрегату. Такий часник ви споживатимете аж до появи нового врожаю. |