Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

На обрії вже Париж-2024

Микола МОТОРНИЙ.

Українська олімпійська збірна на стадіоні в Токіо під час церемонії закриття XXXII Олімпійських ігор.

У Токіо фінішувала Олімпіада-2020. Міжнародні олімпійські чиновники разом з японцями наперекір коронавірусній пандемії організували чудову Олімпіаду. Але не вони, а майже 11 тисяч спортсменів із 205 країн світу були головними дійовими особами на цьому найпрестижнішому святі спорту. Вони розіграли 339 комплектів нагород із 33 видів спорту. Командну перемогу здобули спортсмени США — 113 медалей (39 золотих, 41 срібна і 33 бронзові). Другими фінішували китайці — 88 (38-32-18). На третьому місці японці — 58 (27-14-17).

ПРИЄМНО, що в цій гущі найрізноманітніших баталій не загубилися й олімпійці України. В активі наших хлопців і дівчат на літніх Олімпійських іграх-2020 в Токіо 19 медалей — 1 золота, 6 срібних і 12 бронзових. Вони перевершили показник Ріо-2016 за загальною кількістю нагород. П’ять років тому було тільки 11 медалей, а учасників більше — 206 проти нинішніх 157. Правда, за кількістю золотих нагород токійська Олімпіада для нас найгірша. Адже за часів незалежності України менше двох золотих медалей (як у Ріо-2016) у нас іще ніколи не було.

Такий провал із «золотом» відкинув Україну в загальномедальному заліку аж на 44-те місце. Так низько наша збірна ще ніколи не опускалася. На попередніх Олімпіадах часів нашої незалежності ми були постійно в провідній тридцятці світового спорту. Щоправда, за загальною кількістю медалей українці 16-ті.

Напередодні Олімпіади практично всі наші спортсмени у численних інтерв’ю запевняли, що їдуть до далекої Японії за перемогою. На жаль, не всім це вдалося, не всі дотримали слова. Ось представники яких видів спорту зробили вагомий внесок у медальний доробок української команди: боротьба — 4 (1-1-2), плавання — 2 (0-1-1), веслування на байдарках і каное — 2 (0-1-1), карате — 2 (0-1-1), бокс — 1 (0-1-0), велоспорт — 1 (0-1-0), синхронне плавання — 2 (0-0-2), дзюдо — 1 (0-0-1), фехтування — 1 (0-0-1), стрільба —1 (0-0-1), теніс — 1 (0-0-1), легка атлетика — 1 (0-0-1). Тоді як найбільша українська команда в Токіо легкоатлетів (43 спортсмени) везе додому тільки одну бронзову медаль. На жаль, традиційні медальні види спорту для нас — спортивна гімнастика, важка атлетика, стрільба з лука і художня гімнастика — взагалі залишились без нагород.

Незважаючи на довгий список поразок і розчарувань (легкоатлет Андрій Проценко, стрільці Павло Коростильов і Сергій Куліш, важкоатлетка Ірина Деха, тенісистка Даяна Ястремська), Україні є чим пишатися на цій Олімпіаді. Насамперед нашим чемпіоном. Жан Беленюк виступав в Токіо з травмою плеча, але це не завадило йому дуже впевнено перемогти. Відкриттями для українських вболівальників стали борець Парвіз Насібов, велосипедистка Олена Старикова, каноїстка Людмила Лузан, наша команда синхроністок. Успіх останніх особливо цінний — буквально за кілька років Україна стала третьою силою у світі у цьому дуже консервативному виді спорту.

Токіо-2020 засвітив наші олімпійські надії через три роки в Парижі. Там ми чекаємо на «золото» від легкоатлета Михайла Кохана (метання молота), гімнаста Іллі Ковтуна, стрибуна у воду Олексія Середи, плавця Владислава Бухова, важкоатлетки Каміли Конотоп. Усі вони мають шанс стати топовими спортсменами вже за один-два сезони.

Після завершення змагань міністр молоді та спорту України олімпійський чемпіон із фехтування (Барселона-1992) Вадим Гутцайт оцінив виступ збірної та розповів, як планує вирішувати проблеми, які виявила Олімпіада. Він запевнив, що аналізуватиметься кожен вид спорту окремо та обговорюватиметься план розвитку й необхідних змін із представниками федерацій.

— Загалом 19 медалей — це успіх, — вважає колишній спортсмен і наставник української команди шаблісток, яка завоювала золоті олімпійські медалі на пекінській Олімпіаді 2008 року. — Так, не пощастило мати більше золотих медалей. Але «бронза» — це велика нагорода на Олімпійських іграх. У нас 23 спортсмени були поруч із медаллю й посіли 4-6-ті місця. Тобто маємо хороший потенціал. Але з деяких видів повний провал. 100 відсотків мінятимемо головних тренерів, збиратимемось із федераціями. 2024 року в Парижі потрібно, щоб перемагали не тільки представники традиційно успішних у нас видів спорту, а й додалися інші. До того ж, якщо окремі спортсмени показали високий результат, завжди потрібно мати лаву запасних, а не покладатися на одну-дві зірки. Не можна розраховувати на одну Ольгу Харлан або Олексія Середу. Будемо розвивати і підтримувати дитячо-юнацькі спортивні школи, будувати олімпійські бази, створювати умови для тренерів, бо саме вони основа спорту. І відроджуватимемо масовий спорт. Бо країні потрібні не лише найвищі досягнення, а й здорова нація.

Прощаючись із Олімпіадою в Токіо і нашою рубрикою, ще раз згадаємо усі медалі України на Олімпіаді-2020: «золото» — Жан Беленюк (боротьба); «срібло» — Михайло Романчук (плавання), Парвіз Насібов (боротьба), Анжеліка Терлюга (карате), Людмила Лузан/Анастасія Четверикова (веслування), Олександр Хижняк (бокс), Олена Старикова (велоспорт); «бронза» — Дарина Білодід (дзюдо), Ігор Рейзлін (фехтування), Олена Косте-вич/Олег Омельчук (стрільба), Михайло Романчук (плавання), Еліна Світоліна (теніс), Алла Черкасова (боротьба), Марта Федіна/Анастасія Савчук (артистичне плавання), Ірина Коляденко (боротьба), Анастасія Лузан (веслування), Станіслав Горуна (карате), команда синхроністок (артистичне плавання), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту).

Це була сьома літня Олімпіада за історію незалежної України. До цього українські атлети виступали в Атланті-1996, Сіднеї-2000, Афінах-2004, Пекіні-2008, Лондоні-2012 та Ріо-де-Жанейро-2016. Загалом на літніх Іграх українці тепер мають 139 медалей (35 золотих, 36 срібних і 68 бронзових).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове