Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Коли решти «немає»

Олена БЕГМА.

Багатьом із нас доводиться розраховуватись готівкою у крамниці або на базарі. І буває, й нерідко, що продавчиня чи касир називає суму з копійками. Та коли подаєш гривнями, то вона наче забуває дати вам решту копійками, надто коли йдеться про такий дріб’язок, як 10, 20 чи 30 копійок. І при цьому діловито округлює (ясно, що на свою користь) суму покупки до цілих гривень. Покупець це помічає, йому неприємно, проте, щоб не здатися дріб’язковим, мовчки відходить від каси…

ЗНАЙОМА картина? Так недобросовісні продавці відмінусовують щоразу більше копійок із гаманця покупців. І нехай комусь не здається, що йдеться про якісь там незначні суми. Приміром, якщо кожного дня впродовж року тільки одному покупцеві недодавати ну нехай по 20 копійок решти, то вийде 73 гривні. Якщо ж узяти 1000 таких покупців, то назбирається вже 73 тисячі гривень. Так що навряд чи мова про дріб’язок.

Як бути у такому разі? Як зазначають юристи і експерти із захисту прав споживачів, варто пам’ятати: якщо касир видає покупцеві решту меншу, ніж зазначено в чеку, це напряму порушує права споживача. Покупець має платити за товар точнісінько таку суму, яка зазначена на ціннику. А якщо, наприклад, у касира магазину немає дрібних купюр чи монет для видачі решти, то каса має зачинитися до того моменту, поки не буде налагоджений правильний розрахунок із споживачами. Обов’язок адміністрації магазину — подбати, щоб у касі було достатньо розмінних монет для проведення розрахункових операцій. Банки без проблем сьогодні ними забезпечують підприємців, аби лише ті подавали відповідні заявки і не лінувалися, як подекуди у них ведеться, возитися з морочливим дріб’язком на решту.

До речі, те ж саме можна сказати і про дрібні гривні, металеві чи й паперові, які ще досі в обігу. Адже трапляється, що продавці, посилаючись на відсутність у касі однієї або двох гривень, діловито видають решту, наприклад, льодяниками, ще й невідомо, якого терміну придатності. «Це незаконна практика. Адже споживачу при цьому нав’язують малопопулярний асортимент товарів. Тим часом продавець отримує додатковий прибуток. Скаржитись на такі дії можна у Держпродспоживслужбу», — йдеться у повідомленні відомства.

А як бути у випадку, коли розрахунок готівкою і мова про суму решти, що передбачає видачу монет, яких уже немає в обігу? Тоді відбувається округлення суми за класичними математичними законами, які кожен школяр вивчає ще у початковій школі. Наприклад, якщо покупець купує товар (ті ж вагові крупи чи цукор, цукерки тощо) і загальна сума зваженої покупки становить 40 гривень 49 копійок, то вартість придбаного згідно з чеком після округлення становитиме 40 гривень 50 копійок. Бо 49 копійок округлюються в більшу сторону. Тим часом якщо ж загальна вартість товарів, які вказані в чеку, 40 гривень 44 копійки, то після округлення буде 40 гривень 40 копійок.

Треба сказати, що у торговельних мережах програми касових апаратів уже передбачають таке округлення. Втім, як свідчать перевірки інспекторів Держпродспоживслужби в регіонах шляхом контрольних закупок, у деяких мережах касовий апарат чомусь «виставляє» ціни, які округлюються лише у бік збільшення. Без «допомоги» програмістів тут, ясна річ, не обійшлося. І, будьте певні, керівництво торговельної мережі свого часу саме її негласно й ініціювало. У розрахунку на неуважність покупців та ще велику довіру народу до касових чеків.

І наостанок залишилося ще нагадати, що, згідно з постановою Національного банку України «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», НБУ припинив додатковий випуск у готівковий обіг монет дрібних номіналів — 1, 2, 5 і 25 копійок. Наразі в обігу лише монети 10 і 50 копійок. Так само припинено і друк паперових банкнот номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, які поступово заміщують металеві гроші такого ж достоїнства. При цьому невдовзі в обігу з’являться монети 1 і 2 гривні зовсім нового дизайну, оскільки споживачі буквально засипають Національний банк скаргами на те, що ці монети важко розрізняти, настільки вони подібні. Це справді так. І НБУ нарешті взявся за роботу над помилками. Цікаво буде на неї глянути.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове