Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Шанс на життя

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

В ОБЛАСНОМУ кардіологічному центрі вперше провели трансплантацію серця. Шанс на друге життя отримав 59-річний мешканець Чорнобаївського району. Оперували його хірурги центру у співпраці з колегами Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова. Процес забору донорського матеріалу, в якому було задіяно майже 200 осіб, провели у Третій міській лікарні. Це стало непересічною подією для медицини регіону. Крім серця, у донора також вилучили дві нирки, які було трансплантовано в онкодиспансері. За словами лікаря-хірурга Романа Морару-Бурлеска, одну з нирок пересадили 37-річній жінці, яка протягом 13 років перебувала на гемодіалізі. Другу — чоловіку, який також потребував постійного під’єднання до штучної нирки. Завідувач кардіохірургічного відділення кардіоцентру Олег Журба відзначив злагоджену роботу всіх причетних до події: наприклад, серце вилучили і доправили до кардіоцентру з Третьої міської лікарні всього за 36 хвилин. Досягненням є те, що відтепер в області діють три заклади, які можуть проводити операції з трансплантації органів, — обласна лікарня, онкологічний диспансер і кардіоцентр.

Узялися за тваринництво

У КРАЇ побільшало тваринницьких комплексів. У селі Жовнине та смт Чорнобай Золотоніського району стануть до ладу об’єкти, на яких утримуватимуть близько 600 голів великої рогатої худоби. Інвестиції в будівництво корівника відкритого типу у Жовниному становлять 2 мільйони 900 тисяч гривень. Триває побудова та реконструкція тваринницьких комплексів у смт Чорнобай, запрацюють вони наступного року. Тваринники планують отримувати майже півтора мільйона тонн молока на рік.

Прикметно, що при скороченні в Україні поголів’я великої рогатої худоби, в регіоні, навпаки, протягом першого півріччя нинішнього року воно зросло на 3200 голів.

Знання перевірять у бібліотеці

СМІЛЯНСЬКА центральна бібліотека імені Олени Журливої стала одним із пунктів тестування на знання української мови відповідно до підписаного Меморандуму про співпрацю між Українською бібліотечною асоціацією та Національною комісією зі стандартів державної мови. Наразі вже третя група охочих пройти тест із різних міст України прибула до Сміли. Він набуває популярності, бо з 16 липня поточного року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна буде за результатами саме цього іспиту.

Їх і «Дельта» не зупинить          

ЩОРОКУ Умань приймає тисячі хасидів, які приїздять на могилу похованого тут духовного лідера цадика Нахмана. Торік через пандемію коронавірусу в’їзд паломників був дуже обмежений. Але вони все одно намагалися дістатися міста різними шляхами, зокрема й через Білорусь. Дійшло до того, що на білорусько-українському кордоні навіть сталися сутички між нашими прикордонниками і хасидами, які намагалися прорватися на територію України. Що ж чекає Умань цьогоріч? Як повідомили у МОЗ України, паломникам дозволять приїхати до міста. «Зараз епідеміологічна ситуація в Україні, своєчасна підготовка до цієї події дають змогу прийняти паломників. Окрім цього, й мешканці Умані активно вакцинуються — особливо це стосується працівників готельно-ресторанної сфери», — заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін. І  хоч свято очікується на початку вересня, в Умань уже почали прибувати хасиди, побоюючись, що у разі нового спалаху захворюваності в Україні чи Ізраїлі дозвіл на в’їзд буде скасований.

Очищають Гнилий Тікич

ВЛАДА Звенигородки разом із небайдужими містянами подбала про очищення річки. Високі температурні показники цьогорічного літа призвели до масового цвітіння води на водоймах, зокрема й Гнилого Тікича, який є основною водною артерією району та джерелом водопостачання для багатотисячного містечка. Для очисних робіт придбали дві тонни сухого негашеного вапна, відтак працівники виконавчого комітету і небайдужі мешканці з дотриманням технологічних вимог внесли вапно рівномірно на площі близько 10 гектарів в акваторії водозабору та міського пляжу. Невдовзі побачили результат: вода стала прозорішою, зменшився неприємний запах.

Зберегти для нащадків

ЧЕРКАСЕЦЬ Олексій Святенко звернувся до депутатів міської ради з проханням виділити приміщення площею основної зали понад 100 квадратних метрів, щоб у ньому можна було розташувати експонати «Патріотичного музею АТО». Волонтер від початку війни здійснив понад 150 виїздів на передову, зібравши більш як 10 тисяч експонатів, унікальність яких у їхній історії.

— У кожного предмета з передової є минуле — щасливе, якщо власник речі або пов’язана з нею людина жива. І нещасливе — якщо її вже немає, — каже Олексій Святенко. Він хоче, щоб ці свідки нового етапу боротьби за незалежність стали надбанням прийдешніх поколінь, щоб їх могло побачити якомога більше черкасців.

Даруйте коханим озера і парки

ВІТАЛІЙ Чепелуха неподалік обласного центру впорядкував занедбану ділянку, облаштувавши там озеро. Хотів зробити приємний подарунок коханій дружині з нагоди 20-річчя подружнього життя.

Гектар землі чоловік придбав потай від неї, готуючи їй сюрприз. Трудився кілька років, перетворив хащі на парк, упорядкував клумби, побудував альтанки, висадив квіти та дерева. Тут є будиночок для качок, живуть павичі та фазани. Віталій самотужки змайстрував кам’яний грот. Свій парк він назвав «Любава» — таке ім’я у коханої романтичного чоловіка.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове