Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Ромашка лікарська

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

РОМАШКА є однією з найпопулярніших лікарських рослин у всьому світі. До того ж ефект від її використання настає дуже швидко, а сама рослина доступна та абсолютно безпечна для здоров’я людини.

Із лікувальною метою ромашку почали застосовувати ще за давніх часів. На основі її цвіту можна готувати смачний та цілющий чай, а листя рослини корисно додавати до різноманітних страв. Також із ромашки можна власноруч виготовляти натуральний ополіскувач для ротової порожнини та лікувальний крем для тіла.

Чимало людей використовують ромашку при розладах травлення. Адже ця лікарська рослина володіє здатністю знімати важкість у шлунку та покращувати роботу травної системи. Засоби на основі ромашки полегшують дискомфорт при кишкових кольках, а також знімають больові відчуття, якими часто супроводжуються гастрит, блювота та нудота. Ромашка зміцнює слизову оболонку шлунка, адже вона має здатність розслабляти м’язи кишківника та зменшувати запальний процес у тканинах органів шлунково-кишкового тракту.

Завдяки своїм корисним властивостям рослина усуває метеоризм, стимулює вироблення соляної кислоти та зменшує ризики розвитку розладів травлення після споживання важкої для шлунка їжі.

Спеціалісти наполегливо рекомендують вживати засоби на основі ромашки, якщо рівень поганого холестерину перевищує норму. Вона сприяє регулюванню цього важливого показника завдяки своїй здатності виводити з крові жири. Людям із підвищеним холестерином рекомендую вживати щонайменше по одній чашці ромашкового чаю на день. Звісно, якщо ви погано харчуєтеся та ведете пасивний спосіб життя, не варто очікувати магічної дії від ромашкового чаю. Неодмінно потрібно переглянути свій раціон та збагатити його низькокалорійними продуктами з невеликим умістом жирів. Таким чином ви зможете відрегулювати кількість жирних кислот в організмі, а це неймовірно важливо для підтримання гарного самопочуття та здоров’я. Не забувайте, що надлишок жирів в організмі з часом може спричинити різноманітні захворювання та розлади у роботі внутрішніх органів.

Якщо часто нервуєтеся та страждаєте через напади паніки, неодмінно введіть до свого раціону засоби на основі ромашки.

За умови регулярного вживання чаю з неї зможете поступово усунути дискомфортні відчуття, пов’язані зі стресом, надмірною нервозністю та депресією. Повірте, засоби на основі ромашки допоможуть забути про безсоння та безпідставні напади паніки.

Ромашковий чай допомагає не лише швидше заснути та спокійно спати впродовж усієї ночі, а й зарядить вас енергією та бадьорістю на весь наступний день.

Якщо кожного місяця під час критичних днів жінкам доводиться терпіти сильний біль та спазми, спробуйте позбутися дискомфорту з допомогою натуральних засобів на основі ромашки. Ця лікарська рослина є неймовірно ефективною, володіє потужними протизапальними властивостями, які справляють позитивний вплив на стан матки.

До того ж вона має естрогенні властивості, завдяки чому допомагає відновити гормональний баланс в організмі жінки та відрегулювати менструальний цикл.

За умови регулярного споживання ромашкового чаю під час критичних днів ви зможете зменшити біль і забути про спазми. Завдяки здатності засобів на основі ромашки покращувати кровоток дискомфортні відчуття швидко зникнуть і жінка чудово почуватиметься навіть під час місячних.

Рослина збуджує апетит, знімає спазми мускулатури шлунково-кишкового тракту, виявляє болетамівні, заспокійливі властивості. А тому її успішно застосовують при гастритах, гепатитах, холециститах, колітах, циститах, підвищеній кислотності шлункового соку, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, злоякісних пухлинах, зобі, для оброблення гнійних ран і виразок, примочок при кон’юнктивітах, дерматиті, опіках (для запобігання утворення пухирців), для спринцювань при кольпіті. Настій суцвіть ромашки на олії використовують для натирання при ревматизмі та подагрі.

Для внутрішнього вживання роблять настій (2 столові ложки суцвіть на 200 мл окропу). Приймати по 2 столові ложки тричі на день до їди.

Зовнішньо — компреси ромашки застосовують у вигляді примочок, обмивання, полоскання (настій суцвіть 1:10).

Ромашкова олія (4 столові ложки суцвіть ромашки та 100 мл оливкової очищеної олії нагріти до кипіння і настоювати 10 днів, опісля процідити) помічна при опіках, дерматитах. Ромашкову мазь (дрібно помелене суцвіття розтерти із білим вазеліном або внутрішнім свинячим жиром (1:5) використовують для попередження утворення пухирців при опіках.

У висушеному вигляді рослина є чудовим натуральним засобом для відновлення текстури шкіри, оскільки має здатність робити шкіру м’якою та гладенькою на дотик.

Додайте сушений цвіт ромашки до будь-якого крему для тіла і отримаєте ефективний засіб для усунення дрібних недоліків шкіри.

Коли йдеться про лікувальні властивості, варто згадати й про її здатність відлущувати мертві часточки шкіри. Саме завдяки цьому на основі цієї рослини можна власноруч виготовляти натуральні та безпечні скраби.

Крім того, вона чудово знімає свербіж. Тому рослину корисно використовувати для зняття подразнення на ділянці навколо очей, яким часто супроводжуються алергії та захворювання очей, зокрема кон’юнктивіт. Завдяки своїм тривалим освіжаючій та відновлювальній діям ромашка помічна для підтримування гарного зору та запобігання розвитку захворювань очей. Для отримання позитивного ефекту вам знадобиться просто прикласти квіти ромашки до заплющених повік на короткий період часу.

Запам’ятайте усі лікувальні властивості ромашки та візьміть на озброєння натуральні засоби на основі цієї лікарської рослини. Оскільки її можна використовувати як для внутрішнього, так і для зовнішнього застосування, ви зможете зберегти гарне самопочуття з допомогою простих та доступних методів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове