Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Фермерам доплатять. А одноосібникам?

Підготувала Тетяна МАРИНКО.

ІЗ наступного року в Україні збільшиться державна підтримка для аграріїв усієї країни. Йдеться про малі та середні фермерські господарства, які займаються переважно тваринництвом. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко. За його словами, позаяк ціни на зернову продукцію значно зросли і витрати годівлі становлять понад 80%, утримувати корів стало дуже невигідно. Крім того, «невизначена державна підтримка у зв’язку з цими трансформаціями призвела до того, що аграрії і малі ферми не отримали того, що їм обіцяли». «Ми плануємо тільки на малі сімейні ферми додатково виділити близько мільярда гривень — це приблизно 10-12 тисяч грн на корову за рік», — уточнив Лещенко.

А тим часом навіть не фермери, а селяни-одноосібники сьогодні утримують удвічі більше корів, ніж усі агропромислові підприємства. Зокрема, на початку липня в Україні було 3,23 млн голів великої рогатої худоби. У населення її нараховувалося 2,217 млн голів.

Соковиті хвостики

НЕ всі в нас знають, що таке ревінь. На відміну від жителів Великої Британії чи США. У цих країнах він споживається широко. В їжу йдуть молоді соковиті черешки (зі зрілої плодоносної рослини ці хвостики зрізують двічі-тричі за сезон). В Україні з цієї рослини переважно готують компоти, а от британці печуть традиційний пиріг, додають її у м’ясні страви, роблять із неї варення, цукати й навіть вино.

Проте неувага співвітчизників до ревеню не заважає аграріям успішно його культивувати. Зокрема, у місті Яготин на Київщині фермер Юлія Ворощук вирощує органічні овочі на площі 19 гектарів. Половину плантації займає ревінь. Жінка почала ним займатися чотири роки тому. Насіння купила у Великій Британії. Саме в цю країну нині переважно експортує пані Юлія ревінь. Утім, каже, попит на нього з боку українських ресторанів теж швидко зростає.

Хто хоче спробувати себе у вирощуванні ревеню, мусить знати, що головним є полив, зокрема шляхом установки системи краплинного зрошення. Відповідно до інтенсивних технологій також треба вносити значну кількість азотних добрив. За правильної агротехніки урожайність на 3-4-й рік може становити 5 т/га черешків. Нинішнього сезону ціни на них сягали 100 грн/кг при придбанні 1 кг і 65-70 грн/кг при купівлі 5 кг і більше. Ревінь найдорожчий у квітні-травні, а коли починається сезон ягід, його вартість знижується.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове