Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Усе для людей, усе для народу?

Олена КОЩЕНКО.

Контроль за персональними доходами і витратами українців незабаром посилять. Ініціативний Кабмін вигадав для нас ще один податок.

ДЕРЖАВНІЙ податковій службі наміряються надати право вимагати з громадян не просто усне пояснення, а вже документальне підтвердження походження коштів, за які придбані їхні нерухомість, автомобіль, інші цінні речі або активи. І якщо такого переконливого підтвердження не буде, то доведеться заплатити чималий штрафний податок. «Кабінет Міністрів готує внесення до парламенту законопроєкту про так звані непрямі методи податкового контролю. Це про те, коли податкова зможе запитати про походження грошей на придбання цінного активу. І якщо людина не зможе відповісти або показати декларацію про амністію, вона буде змушена доплатити податок за витрати, які не може пояснити», — заявив голова Комітету фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України Данило Гетьманцев.

Нагадаємо, 16 липня Президент України Володимир Зеленський підписав закони №1539-9 і №1542-9, які запроваджують для населення так звану податкову амністію, що має стартувати 1 вересня нинішнього року і триватиме протягом усіх наступних 12 місяців. Отже, з осені всі активи, вже куплені або накопичені шляхом заробітку «в тіні», можна буде одноразово легалізувати, при цьому заплативши до держбюджету певний податок. І після цього ними можна буде законно користуватися.

Названі документи недарма назвали «податковою індульгенцією для олігархів». Їм випав шанс дешево відкупитися перед державою за минулі гріхи. Адже «відмити» нелегальні доходи (наприклад, унаслідок багаторічного ухиляння від сплати податків або ж від контрабанди на кордоні) всього за 5% або навіть за 2,5% їх суми (якщо до 20 червня 2022 року купити на них державні облігації) — доволі приваблива пропозиція для товстосумів.

Погодьтеся, це ж не те саме, що рядовому українцеві, який роками гарував у поті чола, підробляючи, де тільки можна, або навіть офіційно працював, завдяки чому вдома наскладав по дещиці певну солідну суму готівкою, раптом узяти і відірвати від родини оті зазначені в законах 5%. І можновладці, ясна річ, добре розуміють, що зібрати фактично із жебраків ще по нитці буде нелегко. Тож, аби посилити тиск, у Верховній Раді в законі про податкову амністію прописали зобов’язання для Кабінету Міністрів «розробити нові методи податкового контролю». Що в уряді Дениса Шмигаля і зробили, виступивши з ініціативою, яка передбачає непрямий контроль доходів громадян. А водночас і обкладання «ухилянтів» від участі в податковій амністії штрафними податками вже за ставкою не 5%, а аж 18%.

Під непрямими методами контролю мається на увазі будь-який спосіб визначення достатку людини, за винятком того, який вона офіційно вказує. Це може бути: відстеження великих покупок (на суму, яка значно відрізняється від офіційного доходу); зобов’язання продавців звітувати про великі покупки своїх споживачів; оцінка спеціальними інспекторами майнового стану (житло, автомобілі тощо); зобов’язання банків повідомляти про тих клієнтів, у яких сума вкладу значно перевищує підтверджений дохід.

І ці нові податкові правила стосуватимуться кожного: і пенсіонера, який неофіційно підробляє собі крихти до пенсії, вряди-годи торгуючи на базарі городиною чи ще якоюсь продукцією з власного домогосподарства, і робітника, який через високе безробіття в країні вимушений отримувати зарплату в конверті чи, скажімо, виживає завдяки неофіційним підробіткам, і того, хто здає в оренду житло…

З огляду на вищесказане стає добре зрозумілою логіка податкової амністії: не хочете «добровільно» сплатити у держскарбницю 5%, то заплатите примусово всі 18%. Саме цього урядового пазла досі й не вистачало, аби прості люди нарешті зрозуміли, в чому суть добровільності нульового декларування.

І все-таки як мінімум одне принципове запитання зависло в повітрі: яким чином і на якому етапі громадяни зможуть довести, що їхні заощадження зароблені чесною працею? Якщо під час декларування, то альтернативи сплаті 5% не передбачено. А якщо після проведення податкової амністії на вимогу фіскалів, то, опинившись у ситуації потенційного порушника, шанси виправдатися мінімальні.

Словом, у наших можновладців усе для людей, усе для народу. А свої майно і активи, нажиті в «трудах» із турботою про цей народ, вони вже давно опосередковано декларують за «нульовою ставкою», застосовуючи тіньові схеми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове