Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Дозвольте не погодитись

Гарне НАТО, та не до нашої хати

Коментар записав

Василь ПІДДУБНЯК.

Зустріч президентів США і України Джо Байдена та Володимира Зеленського відбудеться 30 серпня у Вашингтоні. Про це повідомила речниця Білого дому Джен Псакі.

«Візит підтвердить непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах постійної агресії Росії на Донбасі та в Криму, нашу тісну співпрацю в галузі енергетичної безпеки і підтримку зусиль Президента Зеленського щодо боротьби з корупцією та впровадження реформ…» — йдеться у повідомленні.

Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак про своє мріє. Права рука Глави нашої держави серед іншого хотіла б, аби США розмістили в Україні зенітні ракетні комплекси Patriot.

«Україна тримає лінію проти Росії не тільки за нас, але й за Захід. А де США розміщують свої ракети Patriot? Найближчі — в Польщі. Вони повинні бути тут», — ще навесні поточного року сказав Андрій Єрмак, слова якого цитувало, зокрема, впливове видання The Times.

Що із цього вийде, не відомо.

— НІЧОГО з цього не вийде! — вважає політичний експерт, правозахисник, постійний автор «Сільських вістей» Михайло ЧАПЛИГА. — І не вийде з простої причини: є пряма норма Конституції України. Що говорить стаття 17-та Основного Закону? А стаття чітко говорить: «На території України не допускається розташування іноземних військових баз». А на цю статтю український державний діяч, політик, правник, а також кінопродюсер Андрій Єрмак закрив свої ясні очі! То хотів би нашим державним мрійникам нагадати крилатий латинський вираз: Maior erit lex, quam Rex — «Закон більше, ніж король».

Щоправда, і на міждержавному рівні знаходяться діячі, котрим і самого короля обійти — раз плюнути! Як відомо, у Чорному морі, згідно з міжнародними угодами, військові кораблі третіх країн не можуть перебувати довше за визначені терміни. Але є одна дуже «хитра» точка поблизу Миколаєва, яка фактично є морською точкою, а «теоретично» — ні. І в цій «теоретичній» точці іноземні військові кораблі можуть стояти хоч би й вічно!

Британія цю точку вирахувала і вже освоїла. Але це не британська база (Боже збав!), а начебто… українська. Які можуть бути претензії?..

А з ракетами Patriot Україні нічого не вигорить. Нічого! І жодних американських баз, ніякого НАТО на території нашої держави, як того хоче пан Єрмак і його спільники, найближчим часом не буде.

Ви скажете: а Прибалтику ж у НАТО прийняли?

Так, прийняли. Але, згідно з визначенням США і багатьох країн Європи, ці три республіки — Литва, Латвія, Естонія — вважалися окупованими тодішнім СРСР. І як тільки розвалився Радянський Союз, вони вийшли з-під окупації. Виходить, що ці республіки частиною СРСР не були. Тобто реально жодна республіка колишнього СРСР не вступила ні до НАТО, ні до Європейського Союзу і ніколи туди не вступить. Чому? Тому що є певні домовленості і світ багатополярний.

Повторюю: ніколи в тій географії, яка дісталася нам від СРСР, Україна не буде ні в НАТО, ні в ЄС. І це потрібно чітко і ясно розуміти всім, а керівникам держави — насамперед. Всі оці «танці з бубнами», зокрема поїздки у США, нічого не дадуть.

Наші достойники їдуть за океан торгуватися. Раніше торгувалися головно розумом і знаннями, а нинішня влада торгує «бабусиною спадщиною»: фамільним сріблом, золотом, всім іншим. От зараз влада, наприклад, хоче продати газові сховища. Правильно? Правильно. Росія не буде через Україну транзит гнати? Не буде. А де зберігати газ? І знайшли «вихід»: давайте сховища, а з ними й увесь газотранспортний комплекс продамо. Газову трубу — на брухт, а найцінніше — газові сховища — через поляків США продамо! Поляки у співробітництві зі США вже давно руку набили. І це що — взаємовигідний бізнес? На мою думку, це називається точніше — торгівля Вітчизною. І в радянський час за таке розстрілювали, хоч я категорично проти розстрілів. Повторюю: бізнесом це не називається! Так можна все допродати: фабрики, заводи, надра, землю…

Повернемося до питання розміщення американських ракетних комплексів Patriot. Ця ідея така ж реальна, як давнє твердження про те, що «і на Марсі будуть яблуні цвісти».

Тепер ви розумієте, про що мова?

Чи знайдуться в Україні, в бюджеті якої утворилася діра розміром 300 мільярдів гривень, кошти ще й на американську зброю? Чи пан Єрмак та його однодумці думають, що США ці комплекси просто візьмуть і подарують? Тільки досі США такі дорогі подарунки не робили жодній країні світу. Жодній! Вони ці комплекси продають, бо у них це бізнес такий. Тому моя порада нашій амбітній владі: про НАТО, про ракети Patriot, про «дурні гроші» краще забути і не вводити в оману українське суспільство.

Великою проблемою для закупівель ЗРК Patriot є ціна. Це високотехнологічна зброя, і комплекс складається не тільки з кількох пускових установок, а й із радару, командного центру, техніки обслуговування — аж до власної електростанції — і, власне, самих ракет, кожна з яких теж коштує мільйони доларів.

Вартість польського контракту, як повідомляють, — 4,75 мільярда доларів, румунського — близько 3,9 мільярда. Ці суми порівнянні з усім річним оборонним бюджетом України.

(Радіо Свобода, 15.04.2021 р.).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф знову диференційований
Читати
Переважно бідні
Читати
Запевняють: затримок нема
Читати
Поки що у звичайному режимі
Читати
Помер нащадок генія
Читати
Де найбільше бюджетників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове