Архів
П’ятниця,
13 серпня 2021 року

№ 60 (19908)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Навіщо єнот полоще їжу?

Тварина це робить чисто інтуїтивно — щоби очистити її від бруду…

Єнот — типовий житель Північної і Центральної Америки. Він навколоводна тварина, тож зазвичай селиться поблизу прісних водойм або там, де є заплава якихось затоплених луків. Наприклад, якщо єнот живе у лісі, то там неодмінно має бути струмок, болітце або озеро. Зазвичай ці звірі добувають корм на берегах водойм або прямо у воді. Тому вилучена звідти здобич — молюски, личинки комах, жаби, риба, ракоподібні, їстівні частини рослин — виявляються геть обволоченими товстим шаром мулу з дрібними камінцями, піску або перегною. Роздобувши ласий шматочок, щоби відділити його від таких небажаних «приправ», єнот виполіскує все схоплене на обід. Через що дістав назву «полоскун». Так само він учиняє й зі здобиччю, впольованою у лісовій гущавині, — дрібними гризунами, птахами, ящірками і невеликими змійками.

Учені стверджують, що в єнота це природна вроджена реакція: він виполіскує будь-яку добуту їжу, навіть якщо вона цього і не потребує. Є й інші тварини з подібним способом харчування, але у них немає таких спритних пальців, як у цього симпатичного звірка.

До речі, єнот за спритністю передніх кінцівок може посперечатися з людськими руками — настільки майстерні і точні його дії. Передніми лапами він здатний захоплювати будь-які предмети, упевнено утримувати їх і навіть мити-прати у воді. Мешкаючи в зоні доступності людського житла, єноти також риються у смітниках і на звалищах — їхні спритні пальці без проблем знімають кришки зі сміттєвих баків і розривають пакети з рештками людської їжі.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди 15 розбіжностей між малюнками.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове