Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

«Антиковідна» плазма: ласий шматок для бізнесу

Олена БЕГМА.

Неабиякого суспільного резонансу набуло опубліковане в ЗМІ інтерв’ю з головним лікарем Харківського обласного центру служби крові Вадимом Яворським.

ЗА ЙОГО словами, у високих кабінетах влади нині активно обговорюють необхідність тестування крові донорів на «COVID-19» із метою виявлення плазми з високим показником антитіл до хвороби. У світі її використовують для лікування хворих на коронавірус. Оскільки в Україні нормативу щодо її застосування не розроблено, такий метод лікування у нас поки що заборонений. А відтак, висловив припущення фахівець, «кулуарна владна ініціатива по відбору такої плазми може бути реалізована в інтересах приватних структур, які, наприклад, зможуть її продавати в інші країни». І без того, зауважив він, останні 10 років Національна служба крові в Україні «є придатком приватних фармацевтичних заводів».

«Це мене непокоїть, мені не зрозуміла позиція МОЗ. На все є ціна. І якщо приватний сектор купуватиме у державної і комунальних служб крові за відповідними цінами сертифіковану плазму — нема питань, це дозволено нормативними документами. Але ж у нас приватний сектор хоче це вчинити за рахунок державного впливу — забирати кров і робити бізнес», — наголошує Яворський.

Звичайно, такі слова не могли не схвилювати українців, чимало з яких за покликом серця стають донорами, відгукуються на заклик прийти і здати кров…

До відома, у США офіційно дозволили переливання плазми з антитілами до «ковіду» для лікування тяжких хворих на коронавірусну хворобу. Такий метод демонструє свою ефективність, кажуть лікарі, які констатують зниження смертності на 35%. Коли в Україні дозволять лікувати плазмою і чи дозволять взагалі — не відомо. Ще у червні міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що наші вчені саме вивчають цей метод. І, відповідно, лише після їхніх висновків можна буде говорити про доцільність або ж недоцільність застосування «антиковідної» плазми в українських лікарнях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
20 років без Георгія
Читати
Ціна окупації
Читати
Ринок регулює авіавиробництво
Читати
Вірус не оминає
Читати
Вперед у світле майбутнє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове