Архів
П’ятниця,
18 вересня 2020 року

№ 71 (19819)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Бувальщинка

Як лякати вовка

Пилип ЮРИК.

м. Запоріжжя.

Не за Павлом Глазовим

Василь Васильович, головний агроном агрофірми імені Гагаріна, на весь район славився вирощуванням високих урожаїв. Хобі ж мав лише одне — полювання. Розпочинався сезон, Василь брав двостволку й приєднувався до гурту мисливців. Частіше, звичайно, «вбивав» ноги й повертався додому ні з чим, за що отримував шпильки від дружини. Але й траплялося, що приносив дику качку, зайця, лисицю, а одного разу навіть вовчицю. Дітлахів її, які вже вчилися полювати, тоді пожалів — вовченята побігли по стерні, а він опустив рушницю...

До речі, бити вовків цього року дозволили будь-якої пори, незважаючи на сезон. Бо розвелося цих звірів, як на старому Бровкові бліх. У когось уночі козу роздерли, в іншого — телятко. А на фермі, що поблизу, навіть кобилу загризли. Не кожен селянин мав рушницю, щоб відбитись, адже вона дорого коштує й зареєструвати в різних інстанціях — справа нелегка та морочлива.

Навесні приїхав агроном на поле старенькою «Нивою». І коли оглядав посіви озимої пшениці, побачив біля лісосмуги величезного вовка — кілограмів на 70, не менше. Той стояв метрів за 20 й хижо шкірив на нього ікла. У Василя Васильовича в руках не було не те що зброї, а й навіть камінця. Він швидко зняв із плеча невелику сумку й з усієї сили пожбурив її в зубатого. Із сумки випали два великі бутерброди, що приготувала дружина на обід. Звір відскочив, а потім принюхався — голод не тітка, сірий почув домашню ковбасу. Тож поволі підступив до канапок, одна з них одразу ж зникла у звірячій пащі. Цієї миті вистачило Василю, щоб доскочити до дверцят машини й вихопити кілограмовий молоток. А коли вовк ковтав і другий бутерброд, Василь розмахнувся й кинув у нього молотком. Поцілив у широке вовче плече.

Заскімливши якось по-собачому, хижак відскочив убік і став утікати. Агроном побіг за ним, схопив молотка й ще раз пожбурив у хижака. Той, оглядаючись, утікав, а Василь доганяв і кидав іще кілька разів, аж поки не поцілив у голову. Підбіг і зрозумів, що хижак уже мертвий.

...До двору агронома того дня односельці йшли, як до музею. Всі хотіли побачити вбитого звіра, а дехто й погладити його шерсть.

— А якби він кинувся на тебе і загриз? — запитав сусід Петро.

— Я про це якось і не думав, — виправдовувався Василь Васильович. — Мисливський азарт переміг.

А тут і кум заглянув на хвилинку:

— Василю, — каже, — щойно був у центрі, а там, якби ти бачив, біля магазину госптоварів людей — як колись до мавзолею Леніна. Навіть мешканці сусідніх сіл займають чергу...

— І що ж вони там купують?

— Ну як це що? Звичайно, такі, як у тебе, кілограмові молотки!

Версія для друку          До списку статтей

Думки на ясну голову

Василь ГЕЛЕТКО.

м. Ніжин

Чернігівської області.

«Дірки» в законі найкраще прикриваються грошовими знаками.

Толерантність до агресора рівнозначна здачі фортеці.

Чому судді та синоптики на відміну від інших не несуть відповідальності за свої помилки?

Щоб підняти престиж гривні, потрібно заборонити брати хабарі в іноземній валюті.

З народженими плазувати ніколи не злетіти.

 

— Представляю вам нових кандидатів із сусіднього лісу. Об’єднання «Нові вегетаріанці»!

— Так... Комара з кров’ю, дві мошки і... пляшку горілки!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове