Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Подія

«Дебют-газета»

як духовний феномен

Василь ПІДДУБНЯК.

ВАЖЛИВО, що не у стольному Києві чи древньому Львові, а саме у Херсоні, який багато хто вважає зросійщеним містом, побачило світ всеукраїнське культурологічне видання під назвою «Дебют-газета». Новинку на 164 сторінках порівнюють із популярною в колишньому СРСР «Роман-газетою».

Але це порівняння слушне лише за формою. Новинка справді нагадує популярний свого часу серед еліт товстий часопис. Проте «Дебют-газета», яка дещо несподівано з’явилася на ринку вітчизняної періодики, має свої особливості. Які ж вони?

Про це — розмова з відомим в Україні видавцем Михайлом Новицьким.

— Наш товстий часопис відрізняється від інших, що виходять як у нашій країні, так і за кордоном, передовсім концепцією, — каже співрозмовник. — Проєкт від самого початку був орієнтований на публікацію творів не лише відомих авторів, а й талановитих початківців, які широко не видавались, а були доступними в Інтернеті. Зауважу лишень, що «Дебют-газета» друкує твори будь-яких жанрів, окрім романів-епопей. Таким чином, до кожного номера нашого видання формату А3 із глянцевою обкладинкою потрапляють рукописи близько двох десятків поетів та прозаїків із різних областей України. А це понад сто творів, причому всі написані державною мовою! Крупний шрифт публікацій дає змогу читати «Дебют-газету» в транспорті або ж удома людям зі слабким зором, що теж сприяє її масовості. Повторюсь: у «Дебют-газеті» вміщено твори різні за жанрами і стилями, кожен знайде для себе щось цікаве, є біографії авторів, зворотний зв’язок із ними.

«Дебют-газета» — це книжка, яку приємно тримати в руках, вона може бути чудовим подарунком. Часопис зберігатиметься вічно у центральних бібліотеках країни, куди друкарні зобов’язані надсилати п’ять примірників кожного номера будь-якого періодичного видання.

— Це правда, що редакція літературного часопису співпрацює із засновниками найкращого літературного конкурсу рукописів «Коронація слова»?...

— Не тільки із засновниками, а й з його переможцями, які теж розуміють перевагу друкованого слова. Книжкові видавництва зазвичай цікавляться великими романами. Часто вони спонукають «розкручених» авторів писати на замовлення. «Дебют-газета» друкує середні та малі за обсягом твори талановитих літераторів, написані не на замовлення, а від душі.

— Під паспортом газети на передостанній сторінці розміщено таке пафосне речення: «Дебют-газета» — колиска успіху українського друкованого слова, фундамент розвитку національного культурного продукту».

— Пафос цей не задля красного слівця. На підтвердження — факт: перший номер нового видання вийшов накладом 4 тисячі примірників, а вже другий — майже вдвічі більшим!

— Пане Михайле, ще й досі ходять чутки, що Інтернет «з’їсть» усе, що друкується на папері. Ви не боїтеся, що це станеться не сьогодні-завтра?

— Після появи кіно театр вмер?.. Чи після появи телебачення кіно кануло у Лету?.. Отож-бо! Чи не тому серед авторів і читачів нашої газети великий відсоток 30-40-річних? Та й серед прогресивної молоді країни стає модно читати твори сучасних українських письменників.

Автори, розчаровані в перенасиченому Інтернеті, не отримують від нас гонорарів, але дістають головне — тисячі вдячних читачів в усіх куточках країни.

— Цікаво, як же ви розповсюджуєте «Дебют-газету»?

— Через мережі кіосків «Преса» в Києві, Львові, Чернігові, Рівному, Херсоні, Винниці. За ціною 35 гривень наша найоб’ємніша (вагою понад 400 грамів) газета доступна в усіх великих відділеннях «Укрпошти». Звіти з продажу та передплати літгазети перевершують наш оптимізм.

До речі, за рахунок редакції «Дебют-газету» цього року за передплатою одержали всі районні, міські та обласні бібліотеки країни. А з 2020 року, сподіваємось, у тисяч бібліотек, зокрема читальнях закладів освіти, знайдуться кошти (бюджетні чи спонсорські) на передплату нового літературного видання.

Розходячись країною, газета починає жити своїм життям. Автори знайомляться між собою, об’єднуються, проводять презентації своїх творів, надрукованих у «Дебют-газеті». Це вже сталось у Львові, Чернігові, Харкові, Херсоні. Заходам, ініційованим авторами «Дебют-газети», присвячено великі сюжети на місцевому телебаченні. А вийшло поки що всього два номери!

— А наступного року скільки вийде?

— Ще шість. Для ближчого знайомства з газетою ми пропонуємо читачам, та й авторам теж, оформити поштову передплату навіть на один номер або замовити примірники в редакції. У будь-якій газеті або на нашому сайті debiute.com є правила для потенційних авторів та інформація для читачів.

— Тож народженій у році, що от-от завершиться, «Дебют-газеті» можна прогнозувати довге і щасливе життя?..

— Сподіваємось. А зараз дозвольте від імені всіх творців «Дебют-газети» привітати і «Сільські вісті», і читачів наймасовішого з центральних українськомовних видань з наступаючим Новим роком! Хай щедро колосяться наші хлібні і духовні ниви!

— Дякую. Навзаєм.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Куй залізо, не відходячи від каси»
Читати
Роздержавитись шикуйсь!
Читати
Заборонять законодавчо
Читати
Шлях на Захід
Читати
Домовилися щодо нафти
Читати
Наші умови «неприйнятні»
Читати
Скандал в аграрній науковій спільноті
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове