Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«29.09.2019-го я досягнула 60-річного віку. Якщо матиму 35 років стажу на педагогічних посадах у державних закладах освіти з урахуванням жовтня 2019-го, чи матиму право на грошову допомогу і коли краще звертатись із заявою про призначення пенсії?»

Елеонора КОБИЛИЦЯ.

с. Комишівка

Ізмаїльського району

Одеської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 44-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), застрахована особа може подати заяву про призначення пенсії за віком і необхідні документи в територіальний орган Пенсійного фонду не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку. Якщо звернення за пенсією відбулося не пізніш як через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсію за віком призначають із дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

Відповідно до пункту 5-го Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 23.11.2011 №1191 (далі — Порядок), для призначення грошової допомоги особа на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону 1058-го, має працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є»-«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення». Водночас особі потрібно мати страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30) на таких посадах, а також щоб раніше їй не було призначено пенсії іншого виду.

Страховий стаж після 1.01.2004 обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зараховано до страхового стажу за спеціальністю як повний, якщо всі місяці роботи із січня 2004 року до місяця звернення щодо призначення пенсії заробітна плата особи, з якої було сплачено внески в Пенсійний фонд України, була не менша за мінімальну.

Для того щоб страховий стаж на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, за жовтень було враховано, ви маєте звернутись із заявою про призначення пенсії до територіального органу Пенсійного фонду в листопаді 2019 року. А для того щоб пенсію призначили з 30.09.2019, тобто з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, із заявою потрібно звернутися до спливу трьох місяців із дня народження, тобто не пізніш як 28.12.2019.

Отже, грошову допомогу вам буде призначено в разі, якщо ви звернетеся за призначенням пенсії не раніше як у листопаді 2019 року за умови дотримання вимог, визначених у пункті 5-му Порядку.

 

«Чи матиму я право на державну грошову допомогу в розмірі 10 пенсій, якщо лікарня, у якій я відпрацювала 31 рік лікарем і на час досягнення пенсійного віку також працюю в ній на посаді лікаря, до 2000-го мала державну форму власності, а після цієї дати — приватну?»

Софія НЕДОТОРКАНА.

с. Новий Комар

Великоновосілківського району

Донецької області.

 

ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ грошової допомоги особа на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», має працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «є»-«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення». Водночас жінкам потрібно мати не менш як 30 років страхового стажу на таких посадах.

Отже, оскільки лікарня, у якій ви працюєте лікарем, на час досягнення вами пенсійного віку має приватну форму власності, а також у зв’язку з тим, що ви не набули 30 років страхового стажу лікарем у закладі державної або комунальної форми власності, права на грошову допомогу не матимете.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Куй залізо, не відходячи від каси»
Читати
Роздержавитись шикуйсь!
Читати
Заборонять законодавчо
Читати
Шлях на Захід
Читати
Домовилися щодо нафти
Читати
Наші умови «неприйнятні»
Читати
Скандал в аграрній науковій спільноті
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове