Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Кому дісталося кермо

Михайло ЛЕВЧУК.

НОВИМ головою Чернівецької обласної державної адміністрації призначений громадський діяч, кандидат історичних наук Сергій Осачук. На Буковині таке кадрове рішення називають поразкою керівника місцевого осередку «Зе-команди» Віталія Другановського, який розраховував обійняти цю високу посаду як винагороду за тріумфальний для «Слуг народу» результат на президентських і парламентських виборах. Тим паче, подейкують, він є людиною впливового в партії бізнесмена Іллі Павлюка.

А новопризначеного голову ОДА Сергія Осачука називають близьким до оточення олігарха Дмитра Фірташа, котрий переховується за кордоном. Зокрема, він був представником фонду мільярдера «Фундація Фірташа», що долучався до фінансування новорічних і Різдвяних свят у Чернівцях. Також С. Осачук, як свідчать дані сервісу перевірки контрагентів YouControта декларація про його доходи, є одним із засновників (зареєстрована у місті Дніпро ще у 2012 році) приватної компанії «ТОВ Екоінвест груп», яка займається оптовою торгівлею, видобуванням нафти і газу та виробництвом продуктів нафтопереробки.

Отож у місті над Прутом дехто вже задумується: хто ж реальний політичний «бенефіціар» нових кадрових призначень?

Які заробили бали

ЗАГАЛОМ серед 33 утворених на Буковині ОТГ жодна не має низького рівня спроможності — в 31 він оцінюється як середній, а Сторожинецька та Новодністровська мають високий. Однак майже всіх тягне донизу інший показник — індекс їх податкоспроможності, який задовільний лише в Новодністровської ОТГ. Передовсім це зумовлено тим, що край на останньому місці в Україні за рівнем заробітних плат, а це чинить безпосередній вплив на рівень сплати загальнодержавних податків. Хоча частка місцевих у буковинських ОТГ висока й заслуговує на максимальні бали.

Iще один крок

НА ДНІСТРОВСЬКІЙ ГАЕС завершено монтаж 120-тонного робочого колеса у шахту гідроагрегату №4. За словами генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, це «історична подія, яку здійснили спеціалісти українських заводів-виробників». Він зазначив, що наступного року до Дня Незалежності України на четвертому гідроагрегаті Дністровської ГАЕС розпочнуть перші пускові операції, а до Дня енергетика його здадуть в експлуатацію.

Сьогодні на ГАЕС працюють три гідроагрегати. Після повного завершення будівництва усіх семи запроєктованих агрегатів Дністровській ГАЕС не буде рівних у Європі.

Стали у стрій

ПОНАД шість сотень буковинців цього року стали контрактниками Збройних сил України. Серед них переважають воїни, котрі вже мають досвід служби, брали участь у бойових діях.

У новачків (як чоловіків, так і жінок) є можливість за короткий термін (до трьох місяців) здобути військову спеціальність у навчальному центрі й розпочати військову кар’єру. Між іншим, у військових частинах їм пропонують не лише «бойові» посади, адже армії потрібні також медики, фінансисти, кухарі, водії… А ще можна обирати службу в навчальних центрах, частинах тилового забезпечення, на складах, арсеналах, полігонах. А бойові частини, пріоритетні для комплектування, — це відомі 80-та окрема десантно-штурмова бригада, підрозділ якої дислокується у Чернівецькій області, та 24-та окрема механізована бригада імені Короля Данила, розташована на Львівщині.

Прикордонники ж попереджали

МАЙЖЕ щодоби місцеві контрабандисти «перевіряють» надійність охорони рубежів держави, зокрема намагаючись незаконно перемістити тютюнові вироби. Одна з таких спроб нещодавно ледь не закінчилась трагічно для «пачкарів», які переправляли коробки цигарок через державний кордон із Молдовою поблизу села Гвіздівці Сокирянського району.

Коли дорогу їм перетнули прикордонники, зухвальці спрямували своє авто на них. Наряд був змушений застосувати зброю, однак попереджувальні постріли не зупинили контрабандистів. Тоді пролунали автоматні черги, унаслідок чого троє порушників дістали вогнепальні поранення.

Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, коментуючи це на місці події, зауважив, що серед нападників був «відомий у цій місцевості організатор незаконного переміщення товарів з Республіки Молдова до України». І додав, що це тут ні для кого не новина: «Всі це знають, усі органи місцевого самоврядування, влада, місцеві мешканці».

Лісові красуні збираються у дорогу

ДО НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНИХ свят у Сторожинецькому та Берегометському лісгоспах ялинки заготовлятимуть шляхом прорідження лісу, а Сокирянський реалізуватиме деревця, вирощені на спеціально відведеній плантації. Як повідомили у Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, придбати ялинки можна буде вже із середини грудня, причому не лише на «зелених» ярмарках, а й значно дешевше безпосередньо у лісництвах.

Лебеді прилетіли

НА МАЛУ батьківщину славетного Івана Миколайчука — село Чортория Кіцманського району — знову злітаються лебеді. Їх приваблює тамтешнє дивовижне озеро, яке не замерзає. Отже, на його плесі можна перечекати студену пору.

Та й зимівля тут ситніша — люди кожної зими підгодовують лебедів. Фермери, екологи, просто небайдужі громадяни допомагають Брусницькій сільській раді, якій підпорядкована Чортория, щороку заготовляти для птахів по кілька тонн зерна.

Знай наших!          

ПАТРУЛЬНА поліції міста Чернівці Тетяна Гринько виявилася найсильнішою і найспритнішою на чемпіонаті світу з панкратіону (давньогрецьке бойове мистецтво і вид спорту, поєднує в собі елементи боротьби і кулачного бою), що відбувся у Римі. Тетяна у яскравих поєдинках виборола «бронзу» у виді змагань «Традиція» та здобула цілковиту перемогу у «Повному контакті». Зокрема, змусила капітулювати представницю Росії. Загалом на чемпіонаті світу в Італії збірна команда України посіла третє місце.

Додамо, що Тетяна Гринько раніше була призеркою чемпіонату світу та Європи також із греплінгу (комплексний вид боротьби).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Куй залізо, не відходячи від каси»
Читати
Роздержавитись шикуйсь!
Читати
Заборонять законодавчо
Читати
Шлях на Захід
Читати
Домовилися щодо нафти
Читати
Наші умови «неприйнятні»
Читати
Скандал в аграрній науковій спільноті
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове