Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Вітаміни та мінерали волоського горіха

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ВОНИ відомі з найдавніших часів. Перші письмові згадки про них знаходимо в працях Авіценни, який відзначав, що «вичавлений сік горіхового листя корисний, якщо з вуха тече гній. Горіхове масло допомагає від гангрени, бешихового запалення і свищів у ділянці очей. З інжиром і рутою горіхи є ліками від усіх отрут, а змішані з цибулею та сіллю, будуть хорошою лікарською пов’язкою від укусу скаженого собаки та інших тварин». У народній медицині волоський горіх застосовують при запальних процесах у шлунку і кишечнику, рахіті, ексудативному діатезі, кровотечах і подагрі.

Ядра горіха рекомендують при великій фізичній і розумовій втомі, значній втраті ваги, сидячому способі життя, а також людям після тяжкої хвороби... І недарма — в його ядрах є всі необхідні речовини для життєзабезпечення людини. За своєю харчовою цінністю волоські горіхи близькі до вершкового масла й перевершують молоко та м’ясо. А за калорійністю — вдвічі перевищують пшеничний хліб.

Висока концентрація корисних елементів обумовлює хороший фітотерапевтичний ефект від уживання цих ядер. Зняти дратівливість і напруженість вони допоможуть завдяки магнію, який чинить заспокійливу дію, розширює судини.

Калій потрібен для нормального функціонування серцевого м’яза, а залізо робить цей продукт прекрасним помічником для тих, кому потрібно підвищити гемоглобін.

Багато в ядрах йоду, а тому їх вживають при йододефіциті, захворюваннях щитоподібної залози, для зміцнення імунітету. Вітаміну С у незрілих горіхах не менше, ніж у шипшині, чорній смородині і цитрусових.

Волоські горіхи успішно застосовуються для зміцнення жіночого і чоловічого здоров’я. Для чоловіків вони допомагають налагодити функції статевих залоз, підвищити синтез тестостерону. Цей гормон відповідає за гідний рівень потенції. Особливо в комплексі з медом, що підсилює його цілющу дію. П’ять горіхів на добу вистачить, щоб підтримати лібідо чоловіків на високому рівні.

Вітаміни та мінерали волоського горіха благотворно вплинуть і на жіночий організм. Так, магній допоможе протистояти стресам, нервовому виснаженню. В період передменструального синдрому кілька з’їдених горішків посприяють спокійнішому його перебігу, зменшать нервову напруженість. Настоянка з перетинок горіха — гарна підмога при боротьбі з мастопатією.

Під час вагітності волоські горіхи корисні як джерело фолієвої кислоти. Вона необхідна для правильного формування нервової системи плоду. Крім того, залізо, що входить до їхнього складу, послужить додатковою профілактикою анемії. Вважається, що вживання волоських горіхів у період лактації допомагає збільшити вироблення грудного молока. Однак педіатри обережно ставляться до їх застосування у матерів, що годують груддю, оскільки горіхи здатні спровокувати алергічну реакцію в дитини.

Школярам волоські горіхи допоможуть витримувати інтенсивні навантаження, магній заспокоїть нервову систему, посприяє кращому запам’ятовуванню матеріалу. При авітамінозі або анемії горіхи також будуть чудовим додатком до харчування дитини.

Однак, щоб не завдати шкоди дитячому організму, не варто вживати волоський горіх малюкам до двох років, у яких система травлення ще не до кінця сформована. Якщо ж дитина схильна до алергічних реакцій, уведення цього продукту рекомендується відкласти до п’ятирічного віку. Спочатку їй краще пропонувати дрібно нарізані горіхи, як додаток до каші, сиру, випічки. Дітям старшого віку можна готувати суміш із горiхiв, сухофруктів і меду. Вона допоможе протистояти інфекціям у сезон вірусів і застуд.

Помірність при споживанні горіхів — це головний постулат. 2-3 шт. протягом доби з профілактичною метою цілком достатньо. Якщо горіх використовується для лікування, оптимально з’їдати до шести штук. А гранично допустима кількість — близько 50 г на добу. Це близько 10 цілих горішків.

Розповім про деякі способи застосування горіха волоського.

Цей плід дуже корисний людям похилого віку, особливо при їх схильності до закрепів. Настій із горіхового листя помічний для лікування склерозу судин головного мозку. Цей же настій покращує обмін речовин, допомагає знижувати рівень цукру в крові, його використовують при деяких формах туберкульозу. Приготувати його можна так: дві чайні ложки листя волоського горіха заливають склянкою окропу, настоюють 1-2 години і проціджують. Уживають по 100 грамів чотири рази на день до основного приймання їжі.

Настоєм листя волоського горіха полощуть горло при ангіні й порожнину рота при пародонтозі. Корисні властивості волоського горіха виявляються і як глистогінний засіб. Його можна приготувати з чотирьох столових ложок незрілих горіхів, які слід залити окропом із дрібкою солі, настояти 30-40 хвилин і процідити. Випити ліки необхідно на ніч. Цей засіб допоможе позбутися солітера та інших кишкових паразитів.

Волоський горіх здавна допомагав зняти шлункові спазми. Для цього знадобиться 30 штук незрілих плодів волоського горіха. Разом зі шкіркою сировину дрібно нарізати і залити одним літром спирту. Настоювати слід на сонці протягом 14 днів. Процідити і приймати по столовій ложці тричі на день.

Волоський горіх — це природний скарб для численних активних сполук, які в комплексі мають позитивний вплив на роботу головного мозку. Існує думка, що вони усувають депресію і знімають навіть найсильнішу напруженість нашої нервової системи. Особливо їх рекомендують людям, чия професійна діяльність має пряме відношення до важкої фізичної чи розумової праці. Крім усього іншого, вживання горіхів в їжу нормалізує роботу нашого серця і зміцнює всі тканини печінки.

Щодо протипоказань. Шкода волоського горіха в тому, що він може викликати алергію. При індивідуальній непереносимості цього плоду або алергійних захворюваннях будь-які продукти і настоянки з цілющої рослини необхідно приймати в малих дозах і з величезною обережністю. Крім того, волоські горіхи можуть посилити такі недуги, як ентероколіт, коліт, екзему, псоріаз та інші шкірні захворювання. З таким діагнозом краще утриматися від їх уживання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Куй залізо, не відходячи від каси»
Читати
Роздержавитись шикуйсь!
Читати
Заборонять законодавчо
Читати
Шлях на Захід
Читати
Домовилися щодо нафти
Читати
Наші умови «неприйнятні»
Читати
Скандал в аграрній науковій спільноті
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове