Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Без рішення народу жодного продажу землі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

У понеділок, 2-го грудня, депутати Чернігівської облради зібрались на позачергову 20-ту сесію. Найголовніше питання порядку денного — розпродаж української землі.

Правнуки нас проклянуть

НА СЕСІЇ як почесний гість був присутній генеральний директор ТОВ «Земля і Воля» Герой України Леонід Яковишин. Він виступив перед залом із кременевою промовою. Почав із втрачених можливостей України.

«Коли розпався СССР, Україні передали валову продукцію вартістю 168 мільярдів доларів. Що ми маємо зараз? — риторично запитав Леонід Григорович. — Ми втратили 70 мільярдів доларів! І це ми називаємо незалежністю України? Від кого ми незалежні?! З простягнутою рукою ходимо і просимо по світу».

Новій владі, за словами генерального директора ТОВ «Земля і Воля», українці довірили унікальну можливість діяти з усією відповідальністю. Та що натомість?

«Українці обрали Володимира Зеленського Президентом. Повірили йому. Обіцянки давав? То чому сьогодні Президент поводить себе абсолютно інакше? — обурювався Леонід Яковишин. — Я хотів би нагадати Володимирові Зеленському: рейтинги як зросли, так само швидко і впадуть».

Поза сумнівом, найболючішим нині для всього українського народу є питання ринку землі. Власне, Чернігівщина як аграрний край це прекрасно розуміє — тому й зібрались представники народу позачергово.

«Основне питання нашого життя — це питання землі. А хто дав сьогодні право Президенту чи парламенту розпоряджатися нею? Хто?! — промову відомого аграрія перервали оплески, після яких він продовжив. — Основне джерело влади в Україні є народ, і без рішення народу ніхто не має права забрати землю. Тому я переконаний, що повинен бути публічний референдум. Якщо рішення продати землю буде ухвалене парламентом і підтримане Президентом, це буде тяжкий злочин перед народом. І я заявляю абсолютно відповідально у свої 80 років, що боротимуся до кінця, до останнього подиху!»

Зал удруге вибухнув оваціями…

Леонід Григорович наголосив, що країни, які себе поважають, нарощують земельний банк. Так, Англія — 90% орних земель володіє держава. Маленький Ізраїль — 91%. У 1962 році в Америці держава мала 42% землі, сьогодні це 53%. Цифра постійно зростає. Франція, Німеччина. Безперечно, ринок землі потрібен, але не такий, який нам сьогодні пропонують. Основним гравцем має бути держава, і починати його треба після створення земельного банку.

«Ми всі відійдемо — хто раніше, хто пізніше, — завершив свою промову аграрій. — Але залишаються діти, онуки, правнуки, і вони проклянуть усіх, хто прийняв це ганебне рішення — продати землю. Тож без рішення народу жодного продажу землі!»

Балачки закінчились!

ПОПРОСИВ слова і чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він наголосив, що земля не є матеріальним активом і її не варто розглядати як товар.

«Сьогодні кількість родючих земель зменшується, а населення планети зростає. Куди ми поспішаємо? — розмірковував В. Атрошенко. — На минулій сесії Чернігівська міська рада практично одноголосно висловилася проти ринку землі. Сьогодні, на моє переконання, це спроба найбільшого злочину за всю історію незалежності України. Якщо наша спокійна і зважена розмова не буде почута владою, то я як громадянин готовий долучитись до активних дій, у тому числі й масових акцій протесту».

Віце-президент Всеукраїнської асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Якуб закликав громаду припинити балачки з владою.

«Сьогодні ми вичерпали всі можливості для цивілізованого діалогу — влада банально не чує ні народ, ні аграріїв. Чує тільки агрохолдинги! А нас ставлять перед фактом! — обурився Іван Миколайович. — Це не ринок землі — це розпродаж України. Як член об’єднаного штабу захисту рідної землі повідомляю, що ми переходимо до рішучіших дій. Незабаром під парламентом з’являться перші намети».

У підсумку більшістю голосів було ухвалено звернення Чернігівської обласної ради до Президента України Зеленського В. О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д. О., Прем’єр-міністра України Гончарука О. В. та народних депутатів України, обраних від Чернігівщини, стосовно внесення поправок до проєкту закону України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

У ньому, зокрема, наголошується: «Сьогодні в Україні у «турборежимі» запроваджується ринок земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт, який підтримано депутатами у першому читанні, позбавляє фермера надії придбати землю, яку він зараз обробляє...» Депутати вимагають: продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, як мінімум, на три роки, а питання відкриття ринку земель вирішувати лише за результатами загальнонаціонального референдуму.

Також учасники зібрання закликали виборців розпочати процедуру відкликання мандатів нардепів із Чернігівщини, які голосували в першому читанні за цей ганебний законопроєкт.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Куй залізо, не відходячи від каси»
Читати
Роздержавитись шикуйсь!
Читати
Заборонять законодавчо
Читати
Шлях на Захід
Читати
Домовилися щодо нафти
Читати
Наші умови «неприйнятні»
Читати
Скандал в аграрній науковій спільноті
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове