Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Що залишиться в національній пам’яті?

Руслана ЗІНЧЕНКО.

КАБІНЕТ міністрів України призначив нового директора Українського інституту національної пам’яті. Як відомо, попередній його чільник, Володимир В’ятрович, відомий радикальною проукраїнською позицією та критикою низки вчинків і висловлювань Президента Володимира Зеленського та його команди, був звільнений зі своєї посади у вересні цього року.

Після цього був оголошений конкурс на заміщення посади директора закладу, у якому взяли участь 17 осіб. Переможцем став доцент кафедри культурології Національного педагогічного університету ім. Драгоманова, керівник освітніх програм Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», експерт із питань культури і освіти Інституту суспільно-економічних досліджень Антон Едуардович Дробович.

Це кадрове призначення Зекоманди викликало неоднозначну реакцію як серед науковців, так і у суспільстві. Нинішні працівники УІНП називають нового керівника «лобістом російської концепції меморіалу в Бабиному Яру», згідно із яким там має з’явитися найбільший у світі музей Голокосту, у якому, зокрема, висвітлюватимуться і «складні теми українсько-єврейської історії». На думку декого із українських істориків, на догоду спонсорам проєкту, представники українських визвольних рухів можуть бути там представлені чи не співучасниками злочину нацистів. Антону Дробовичу активно опонував Володимир В’ятрович. Згідно із концепцією, розробленою Інститутом національної пам’яті за його керівництва, меморіал у Бабиному Яру має бути символом людоненависницької політики тоталітарних режимів загалом, де про масове знищення євреїв розповідатиметься як про одну із трагічних сторінок історії України у Другій світовій війні. Як і про загибель у Бабиному Яру представників інших національностей. Перший проєкт лобіюють російські олігархи єврейського походження, другий — українська історична спільнота і представники інтелігенції, серед яких, до речі, є й євреї.

Володимир В’ятрович, який нині є народним депутатом від «Європейської солідарності», прокоментував призначення Антона Дробовича так: «Це вже не помилка, а розворот в інший бік. В національній пам’яті може не лишитися місця для України та українців».

Чимало українців також негативно сприйняли призначення Дробовича. «Чи було б можливе призначення не єврея керівником закладу в Ізраїлі, аналогічного Українському інституту національної пам’яті? Важко навіть уявити таке. А в «зеленій» Україні не знайшлося жодного гідного кандидата серед українців…» — ось один із коментарів у соціальній мережі.

До речі, відповідаючи на запитання журналістів «Історичної правди» напередодні свого призначення, Дробович наголосив, що хоче «зробити офіційну політику пам’яті в Україні виваженішою та ліберальнішою». Ліберальнішою з яких питань? Голодомору? Операції «Вісла»? А про діяльність свого попередника відгукнувся так: «Мені подобаються аж ніяк не всі рішення і методи, якими вони діяли. Деякі речі хочеться переробити або завершити в інший спосіб». Мабуть, із меморіалу в Бабиному Яру «перероблення» й почнеться…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Куй залізо, не відходячи від каси»
Читати
Роздержавитись шикуйсь!
Читати
Заборонять законодавчо
Читати
Шлях на Захід
Читати
Домовилися щодо нафти
Читати
Наші умови «неприйнятні»
Читати
Скандал в аграрній науковій спільноті
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове