Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Рядки з листів

Гуртуймося заради майбутнього

ЩЕ в перший рік незалежності відомі політичні діячі бачили Україну процвітаючою серед країн Європи. І не дивно, адже на той час Україна була однією з найрозвиненіших серед республік колишнього Союзу. От тільки до тих пророчих бачень слід було додати: якщо не крастимуть. На жаль, у владних верхах це сприйняли як необхідність. Не відмовлялись від грішної спокуси ні дрібні чиновники, ні президенти. Пам’ятаю, як Леонід Кучма з усмішкою відповів на репліку, що тепер усі крадуть. Правда, наступний керманич на широкий загал заперечив: «Ці руки нічого не крали». Та красти не обов’язково руками. Деякі керівники, вбачаючи наживу, доводили державні підприємства до банкрутства, а потім за безцінь їх привласнювали. Не відмовлялись від наживи і у законодавчій владі, переходячи (за підкуп) із однієї партії в іншу або отримуючи крадені гроші за голосування за вказівкою олігархів. Ота масова крадіжка народного надбання стала раковою пухлиною на тілі держави. А якби не крали і дбали про економічний розвиток, добробут народу, то не був би анексований Крим, не було б війни на Донбасі, а росіяни, бачачи процвітаючу Україну, не тримали б у президентстві нашого запеклого ворога Путіна.

Якщо нині українці не виявлять мудрості та згуртованості, якщо вкотре дозволять владі робити непоправні помилки, то подальша доля України не передбачена. Тільки народна згуртованість може врятувати незалежність нашої держави.

Василь ІВАЩЕНКО.

м. Суми.

 

Нині в ЗМІ широко обговорюється головний документ нашої країни — держбюджет на 2020-й. Ми, селяни, також пильно слідкуємо з надією на те, що і в наше злиденне життя бодай щось капне. А для того щоб виділене державою все-таки доходило до адресата, а не осідало в кишенях чиновників, хочу розповісти історію нашої сім’ї.

Торік уряд запровадив програму допомоги людям пенсійного віку у придбанні безкоштовних ліків. Працювало це приблизно так: раз на місяць треба було взяти рецепт у сімейного лікаря і звернутися з ним у будь-яку аптеку міста Лиман. У нашій родині право на безкоштовні ліки мало троє осіб — я, дружина і мати. Так ось. Якщо 2018-го ми за рецептами отримували бодай щось, то цього року мудрі чиновники придумали рецепт у телефоні й залишили одну-єдину аптеку на весь район, яка за ним відпускає. Пігулки якщо інколи і можна було взяти, то лише над вечір, коли всі останні автобуси повезуть селян додому. Як результат, наша родина отримала безкоштовні ліки лише раз — у травні. А скільком селянам узагалі нічого не перепало! Цікаво, що урядовці вигадають 2020-го?..

Микола ПОКАНДЮК.

с. Рідкодуб

Лиманського району

Донецької області.

 

11 тисяч наших науковців уже виїхало за кордон. Найздібніші випускники шкіл теж воліють здобувати освіту в Європі, бо вдома не бачать для себе перспективи. І держава не спішить її створювати, хоч нестача кваліфікованих кадрів на ринку праці вже відчутна. Владці останнім часом чомусь віддають перевагу не своїм, а іноземним фахівцям, пропонуючи тим за їхню згоду на керівну посаду мільйонну зарплату. Хоча, повторюю, у нас є гідні кадри. А коли почув від новоявленого чиновника фразу: «Продамо землю, і вас ніхто не питатиме», зрозумів, що після земельної афери, інакше це назвати не можу, від нашої найбільшої за територією держави в Європі залишиться хіба що назва. Молодь виїде, старі вимруть, землю розберуть по шматках. І ніхто ні в кого не питатиме згоди.

 

Володимир БОЙЧУК.

с. Черганівка

Косівського району

Івано-Франківської області.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове