Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

У саду бузок і вишня

Н. В. ГНАТЕНКО із с. Бугаївки Глобинського р-ну Полтавської області та інші читачі питають, як позбутися заростей бузку та вишні.

ПОРІСТЬ бузку з’являється від кущів, посаджених із саджанців самої порості. Якщо посадити щеплений бузок, від такого куща порість відростати не буде.

Позбутися хащ на цвинтарі можна двома способами.

У разі, якщо росте великий старий кущ, а навколо розрослася порість, то слід спочатку викорчувати центральну рослину, а вже потім навесні, після появи перших зелених листочків, обробити всі відростки гербіцидом.

Другий варіант — ретельно викорчувати всі корені бузку. Варто нагадати, що коренева система бузку поверхнева. Коріння рослини залягають завглибшки 8-25 см.

Дещо по-іншому слід видаляти порість вишні.

Гербіцидом вишневу порість обробляти неприпустимо, позаяк можна згубити і саме дерево.

Спочатку слід відгорнути землю біля молодих рослин і дістатися місця відростання від кореня. Саме тут треба відокремити пагіння секатором чи сокирою.

Щоб сад не засмічувався порістю вишні, слід садити щеплені саджанці, а не використовувати садивний матеріал невідомого походження.

Версія для друку          До списку статтей

Минулися часи, коли сільські школярі носили в полотняних торбах каламар із бузиновим чорнилом та вдягались у пофарбовані соком бузини штани, від чого були замурзаними руки й обличчя. Тоді бузина, яка масово росла і росте на узліссях та галявинах, знаходила саме таке практичне втілення. Нині ж рослина призабута, її використовують хіба що знавці народної медицини. Тим часом кущ дуже декоративний, тож може прикрасити садибу; зараз уже виведено сорти з підвищеною врожайністю; ягоди бузини чорної придатні для застосування в кулінарії. Поговоримо про це, а також про деякі застереження щодо них.

Зацікавлять, вочевидь, читачів різні незвичайні відомості про звичну живність у наших дворах — свиней. Чи знаєте ви, приміром, звідки пішло прислів’я «купити кота в мішку»? Свині мають до цього безпосередній стосунок.

Нині, коли картопелька вже у погребі, саме у повному смаку, не в’яла, так і хочеться частіше готувати з неї різні страви. Сподіваємося, що наше картопляне меню вам сподобається і ви будете часто пропонувати його своїм рідним.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове