Архів
П’ятниця,
6 грудня 2019 року

№ 95 (19742)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Цікаве про корів

ЦЯ тварина є незмінною супутницею людини. Вже багато тисячоліть корови забезпечують нас м’ясо-молочними продуктами. Люди та корови разом близько 8 тис. років.

За хвилину корова здатна зробити близько 100 жувальних рухів. Бики та корови стали жуйними тваринами у процесі еволюції. Вони не могли дуже швидко бігати, у них не було ікл чи пазурів, тому з’явився особливий спосіб прийняття корму: швидко схопити, проковтнути не пережовуючи, втекти, а дожовувати потім, у спокійній обстановці.

Це одна з небагатьох тварин, здатних плакати.

Найбільшою коровою вважається Маунт Катадин, вага якої становила 2270 кг. В холці вона сягала 1,88 м, в обхваті — 4 м.

На носі кожної корови є унікальний візерунок, порівнянний з відбитком пальця у людей. Кожний малюнок індивідуальний. У США, скажімо, цю прикмету використовують для розшуку зниклих або вкрадених тварин.

Корови у слов’ян завжди символізували родючість, а бики — міць та силу.

В стаді корів існує власний розпорядок, який виконується кожною особиною.

Корови досить доброзичливі й навіть здатні дружити, обираючи собі товаришок у стаді. У корів є свої близькі подруги, ніжність до яких виявляється в ласкавому вилизуванні одна одної.

Мало того, що корови спостережливі, вони ще й непогано вчаться на помилках родичів. Наприклад, якщо одну представницю стада вдарить струмом, коли вона доторкнеться до огорожі, то більше ніхто з товаришок до цього місця не поткнеться, всі будуть триматися від нього якнайдалі.

Багато хто з нас вважає, що корови можуть видавати лише «Муу!», насправді ж ученими доведено, що цей звук має 11 видів інтонацій.

Тривалість життя цих тварин зазвичай приблизно 20 років. Але іноді зустрічаються особини, вік яких сягає 35 років.

У кориді червона полотнина застосовується виключно для того, аби прикути погляди глядачів, а не бика, оскільки останній, як і корови, зовсім не розрізняє кольорів. А його лють спричинюється тим, що перед ним махають якоюсь незрозумілою ганчіркою.

У світі налічується близько півтора мільярда корів. В самій тільки Австралії їх майже вдвічі більше, ніж жителів.

Найдорожчим м’ясом у світі вважається мармурове, яке отримують від корів Вагіу. Зустріти їх можна лише в Японії, неподалік містечка Кобе, де до них ставляться дуже шанобливо. Тут тварин годують найкращими травами, обтирають саке та навіть пригощають пивом.

Гній сотень мільйонів корів, які мешкають у США, може забезпечувати приблизно 100 млрд кіловат-годин електроенергії, чого вистачить для електроживлення мільйонів будинків.

У багатьох народів задовго до появи грошей виплати обчислювалися в коровах.

Корови відчувають магнітне поле Землі і розміщують своє тіло під час годівлі й відпочинку уздовж його силових ліній.

Нюх у корів розвинений слабше, ніж в інших тварин. Проте перш ніж почати їсти траву на пасовищі, корова ретельно обнюхує землю. Якщо на ділянці нещодавно були розкидані добрива, то вона не стане пастися.

Одна корова за все життя дає приблизно 200 000 склянок молока. А з однієї череди з 50 голів за добу можна надоїти майже тонну молока.

Присмак коров’ячого молока безпосередньо залежить від трави, яку з’їла тварина. Якщо воно гірчить, то, найімовірніше, худоба спожила полин або іншу гірку траву.

Версія для друку          До списку статтей

Минулися часи, коли сільські школярі носили в полотняних торбах каламар із бузиновим чорнилом та вдягались у пофарбовані соком бузини штани, від чого були замурзаними руки й обличчя. Тоді бузина, яка масово росла і росте на узліссях та галявинах, знаходила саме таке практичне втілення. Нині ж рослина призабута, її використовують хіба що знавці народної медицини. Тим часом кущ дуже декоративний, тож може прикрасити садибу; зараз уже виведено сорти з підвищеною врожайністю; ягоди бузини чорної придатні для застосування в кулінарії. Поговоримо про це, а також про деякі застереження щодо них.

Зацікавлять, вочевидь, читачів різні незвичайні відомості про звичну живність у наших дворах — свиней. Чи знаєте ви, приміром, звідки пішло прислів’я «купити кота в мішку»? Свині мають до цього безпосередній стосунок.

Нині, коли картопелька вже у погребі, саме у повному смаку, не в’яла, так і хочеться частіше готувати з неї різні страви. Сподіваємося, що наше картопляне меню вам сподобається і ви будете часто пропонувати його своїм рідним.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове