Архів
П’ятниця,
11 жовтня 2019 року

№ 80 (19727)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Цибуля-порей на грядці до весни

ЦЕЙ ВИД цибулі — улюблений овоч гурманів за м’який смак і корисні властивості. Сьогодні її все більше вирощують на городах і дачних ділянках. Однак мало хто знає, що на зиму її можна залишати на грядках. Залишена зимувати на городі, вже ранньою весною вона забезпечить вас вітамінами і корисними речовинами.

Масово цибулю-порей сортів середнього строку достигання збирають у першій половині жовтня (до перших приморозків). Пізнім сортам потрібно більше часу для визрівання. Їх викопують з кінця осені до середини весни.

Важливо за два тижні до збору врожаю накрити грядки будь-яким світлонепроникним матеріалом — цибулини стануть білосніжними.

Викопують цибулю обережно, щоб не пошкодити стебло. Найзручніше працювати вилами. У рослин зрізають 2/3 листя і половину коренів, прибирають у темне прохолодне місце на гратчасті полиці. Добре показало себе зберігання в дерев’яних ящиках. На дно тари насипають шар піску, тирси або торфу. Цибулю ставлять вертикально близько одна до одної, присипають коріння. Субстрат тримають злегка вологим. У темному приміщенні при досить низькій температурі (приблизно +2ОС) цибуля буде повільно рости, а нижня частина вибілюватися. При такому способі порей може долежати до квітня.

Добре зберігає свої властивості цибуля в морозильній камері. Рослини миють, чистять, розрізають навпіл, охолоджують у холодильнику до 0ОС. Потім упаковують у плівку і кладуть у морозильну камеру. Після розморожування порей дещо втрачає зовнішній вигляд, але смакові якості не постраждають.

Версія для друку          До списку статтей

ПРАКТИЧНО завершились основні городні роботи, і вивільнився час для того, аби обміркувати якісь негаразди на своєму обійсті та способи їх подолання. Зокрема, А. Мшанецький з Одещини запитує про те, як боротись із осами на пасіці. Серед них є такі види — шершні й бджолині вовки, які просто по-варварському нищать бджолині сімейства, їдять мед, личинки. Нині саме час, щоб виконати один із дієвих заходів. Про нього, а також інші засоби захисту вуликів і піде мова.

Кожен господар мріє про високий урожай і розуміє, що гарантувати його може лишень внесення у достатній кількості органіки. Останньої бракує, адже худоби на селі дедалі менше. Тож згодяться відходи життєдіяльності і корів, і коней. Порівняємо їх — як вони «працюють» на ділянці, від чого ефект для культурних рослин більший.

Відомо, що живці для щеплення заготовляють двічі на рік: наприкінці осені й рано навесні. Зараз саме пора, причому осіння їх заготівля має переваги. В чому вони полягають та як нарізати живці й правильно зберігати — в одному з матеріалів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове