![]()
Цибуля-порей на грядці до весни ЦЕЙ ВИД цибулі — улюблений овоч гурманів за м’який смак і корисні властивості. Сьогодні її все більше вирощують на городах і дачних ділянках. Однак мало хто знає, що на зиму її можна залишати на грядках. Залишена зимувати на городі, вже ранньою весною вона забезпечить вас вітамінами і корисними речовинами. Масово цибулю-порей сортів середнього строку достигання збирають у першій половині жовтня (до перших приморозків). Пізнім сортам потрібно більше часу для визрівання. Їх викопують з кінця осені до середини весни. Важливо за два тижні до збору врожаю накрити грядки будь-яким світлонепроникним матеріалом — цибулини стануть білосніжними. Викопують цибулю обережно, щоб не пошкодити стебло. Найзручніше працювати вилами. У рослин зрізають 2/3 листя і половину коренів, прибирають у темне прохолодне місце на гратчасті полиці. Добре показало себе зберігання в дерев’яних ящиках. На дно тари насипають шар піску, тирси або торфу. Цибулю ставлять вертикально близько одна до одної, присипають коріння. Субстрат тримають злегка вологим. У темному приміщенні при досить низькій температурі (приблизно +2ОС) цибуля буде повільно рости, а нижня частина вибілюватися. При такому способі порей може долежати до квітня. Добре зберігає свої властивості цибуля в морозильній камері. Рослини миють, чистять, розрізають навпіл, охолоджують у холодильнику до 0ОС. Потім упаковують у плівку і кладуть у морозильну камеру. Після розморожування порей дещо втрачає зовнішній вигляд, але смакові якості не постраждають. |