Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Долі людські

Чорнобильські будні автоінспектора

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

З молодих років у житті закарпатця Івана Менджула було чимало цікавих епізодів. Іще курсантом обслуговував дорогу у Сімферополі, якою їздили найвищі особи держави. 1980-го під час спортивної Олімпіади він — кандидат у майстри спорту з вільної боротьби і самбо, один із найкращих молодих працівників ДАІ — слідкував за порядком на дорогах Києва. Чисті затишні вулиці, квітучо-зелені парки, наповнені співом пташок, — таким запам’яталося йому столичне місто.

ЧЕРЕЗ шість років Іван Менджул потрапив сюди знову. І вулиці, і парки на місці, а пташиного щебету не чути — перше, що йому врізалося тоді у пам’ять.

17 травня Чорнобильська АЕС уже «коптила» на повну силу. Того дня, зібравши офіцерів ДАІ з усього Закарпаття, обласне керівництво МВС зачитало прізвища. Менджул, Мурга, Мандзюк… Усі виїжджають на п’ять днів у відрядження. Куди саме — здогадатися було неважко, хоча про Чорнобиль ніхто не сказав ані слова.

Закарпатські автоінспектори потрапили на КП «Діброва». Вони мали забезпечувати безперервний рух транспорту до реактора, передусім автомобілів-бетонозмішувачів, які завозили тонни цементного розчину, щоб утихомирити радіоактивний струмінь. Транспорту було чимало, керувати процесом було непросто, тож час від часу виникали затори. Доводилося також відслідковувати машини, які мародери завантажували речами із залишених домівок. Зміна тривала 12 годин на добу.

Так минуло п’ять днів, сповнених невідомості та безперервної напруженості. Та повертати автоінспекторів додому ніхто не поспішав! Відрядження закінчилося аж 22 червня. За час перебування закарпатців у зоні ризику вони «назбирали» 41,2 бера радіації — у сотні разів більше допустимої межі.

Невдовзі на КП приїхали лікарі з Виноградова. Нині вже покійний медик Микола Пуканич привіз каністру закарпатського вина. Коли горло починало дерти, його потроху змочували вином. Офіційно вживати алкоголь заборонялося, хоча один із провідних експертів щодо впливу радіації на здоров’я людини американський професор Роберт Гейл рекомендував щодоби випивати склянку вина. Але в зоні більшою популярністю користувався самогон: заїжджі водії продавали його за шалені гроші — три літри за 100 карбованців, коли пляшка горілки у магазині коштувала 4-5 крб.

Якось до КП під’їхав керівник ДАІ України Масловський. Привітавшись, він спитав: «Закарпатці, вино є?». Звісно, з ним поділилися, поспілкувалися, «полікувалися»… Мабуть, без жартів, народжених дійсністю, всю ту чорнобильську напруженість витримати було б набагато важче. Іван Менджул й зараз усміхається, згадуючи досвідченого й дотепного фельдшера, який після аналізу крові оголосив: «У зданому вами каберне крові не виявлено». Запам’ятався й «рецепт» лікування від опромінення: «З пляшки горілки у склянку капаєте три краплі, далі наповнюєте її червоним вином і випиваєте. Повторюєте, аж поки горілка не скінчиться».

Та ось нарешті відрядження скінчилося. Останні три дні інспекторів попросили почергувати у Фастові, де була висока аварійність на дорогах. «Зупиняємо авто, — згадує Іван Менджул, — а водій геть п’яний. За документами це був перший секретар міськкому партії — на той час «шишка» немала. Веземо в лікарню, щоб зафіксувати вміст алкоголю. Там перелякалися, брати аналіз крові відмовилися. Тоді ми свій протокол відправили до Києва...» Наслідки були: наступного ранку закарпатців відправили додому.

Вдома чекали дружина, два сини і роки реабілітації. Міліціонери були вражені, коли дізналися, що за документами весь цей час вони не в Чорнобильській зоні були, а працювали вдома, на Закарпатті. Так було записано у журналі обліку. Почалася виснажлива епопея відновлення справедливості. Врешті-решт, отримати посвідчення вдалося.

Не всі з тієї бригади дожили до нинішнього дня. Іван Менджул каже, що йому побороти радіацію допомогли генетична сила, міцне здоров’я, передані у спадок. І досі живе у Міжгір’ї слава про Іванового діда Юрія Красняника, який у 1924 році поборов у показовому двобої самого Кротона, закарпатця, якому на початку минулого століття не було рівних ні в Європі, ні за океаном. Демонструючи свої фізичні здібності, останній гастролював містами й селами краю. Саме у Воловому (стара назва Міжгір’я) він уперше не зміг подолати суперника.

Сьогодні Іван Степанович Менджул — шанований ветеран правоохоронної системи. Він щиро переймається проблемами молодих працівників поліції. Багато з них звільняється, розчаровується. «Мене непокоїть, — розмірковує ветеран, — і відсутність ґрунтовної підготовки кадрів. Вона утричі коротша за часом, ніж була у нас. Тому й доводиться спостерігати неграмотність у діях патрульних на дорогах. Навіщо, наприклад, гнатися за порушниками? Достатньо зафіксувати номер, повідомити іншим постам. А вони вже мають підготуватися і затримати порушника».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове