Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Скарбниця духовності

Закохані в пісню

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Жмеринський район

Вінницької області.

У рамках ІІ Національного чемпіонату з фольклору «EVROFOLK-Вінниця» в обласному центрі пройшов фестиваль «Єврофольк-Поділля 2019». Честь Жмеринського району захищав народний аматорський фольклорний колектив «Кралиця» Носківецького сільського будинку культури під керівництвом Тетяни Яреми.

— ЗА ВИКОНАННЯ двох автентичних пісень — «Посію я огірочки» і «Поза садом, садом» — ми були визнані переможцями, ансамбль нагородили дипломом лауреата І ступеня і золотою медаллю, — емоційно розповідає Тетяна Михайлівна. — Їхали за перемогою і добилися її, бо в листопаді минулого року на подібному фестивалі в Харкові посіли друге місце з п’ятдесяти двох колективів України. Нас відзначили срібною медаллю і нагородили… великим кошиком солодощів!

Цікава історія створення «Кралиці». З болгарської це слово перекладається як «королева», а в давньослов’янській мові означало «богиня рослинності». Так от, сім місцевих жінок-трудівниць об’єднались у творчий аматорський колектив п’ять років тому. Від народження вони закохані в пісню, але показати свої здібності широкому загалу не мали змоги — співали в основному на різних сільських оказіях, і то не часто, бо рідко вже в Носківцях весілля чи родини справляють…

Своєю «хрещеною мамою» «Кралиця» вважає начальника відділу освіти райдержадміністрації Інну Володимирівну Цимбал. Кілька років тому активна учасниця колективу Ніна Федорівна Манілко написала вірш, а гурт спільно склав мелодію, і вийшла чудова пісня «Моє село». Свою нову роботу «Кралиця» репрезентувала землякам на шкільному випускному, де в той час була присутня Інна Володимирівна. Після виступу відбулося ширше знайомство, яке продовжилося згодом «виходом» на начальника відділу культури та туризму райдержадміністрації Юрія Рубана і публікацією статті в районній газеті. А тодішній депутат районної ради Юрій Світлак допоміг із придбанням сценічних костюмів.

— Приємно, що нас помітили в районі, і від цього додалося енергії та творчого ентузіазму, — продовжує Тетяна Ярема. — Перший наш виступ був у Жмеринці на відзначенні Дня незалежності, потім їздили на свято борщу в Правилівку, на свято Гната Танцюри у Зятківці, були на «Лесиних джерелах» у Новограді-Волинському, на фестивалі «Берегиня» в Луцьку, а також на телепередачі «Фольк-м’юзик» у Києві. На другому році творчої діяльності наш колектив удостоївся звання «народного», і ми постійно підтверджуємо його. Маємо у своєму репертуарі понад триста пісень, записаних від старожилів села, і виступаємо без музичного супроводу, що додає неповторно-особливої чарівливості: такі пісні беруть за серце і глибше проникають у душу. Ми не прагнемо спочинку на пенсії, а хочемо частіше виступати, особливо перед молодими людьми.

Склад «Кралиці» незмінний від самого початку створення колективу. Найстаршій учасниці Галині Матвіївні Загоруй вісімдесят років, трохи молодші від неї Ніна Федорівна Манілко, Тетяна Миколаївна Войтович, Надія Іванівна Главацька, Ганна Олексіївна Нагорна, Тетяна Михайлівна Ярема і Оксана Михайлівна Панчак. П’ятеро з них мешкають на одній вулиці. Разом у житті і в пісні, обдаровуючи земляків своїм самобутнім талантом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове