Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Що там, у полі?

Ганна КЛІКОВКА.

ПОГОДА то надає селянам цілковиту свободу дій у полі, то стриножує їхні можливості опадами. Але цього року вологи достатньо, тому хлібороби краю завершують підживлювати озимі культури, у більшості господарств упоралися з сівбою ярих. Загалом аграрії області планують посіяти 856,8 тис. гектарів ярих культур, із них зернових і зернобобових — 249,2 тис. гектарів, технічних — 530,3, картоплі та овочів — 40, кормових — 37,2 тис. гектарів. У структурі посівних площ сільгосппідприємств зернові культури становлять 52% ріллі, технічні — 31,8%, порівняно з минулим роком сільгосппідприємства зменшують площі посіву соняшнику на 61,5 тис. гектарів — надто розчарувала селян його ціна.

Потреба сільськогосподарських підприємств у міндобривах для проведення весняних польових робіт — 37,3 тис. тонн, їх є 90% необхідної кількості. Ситуація з добривами неоднозначна. Є господарства, де їх не вносять узагалі чи обмаль за браком обігових коштів, сподіваючись, що розживуться пізніше. А от насінням зернових і зернобобових культур для посіву аграрії забезпечені на 100%.

Вшанували героя

ЖИТЕЛІ с. Астраханки, що у Мелітопольському районі, встановили надгробок на могилі учасника війни на сході Олександра Сизова. Кошти на пам’ятник збирали всім селом. Посильні внески робили і селяни, і колективи підприємств, що працюють у цьому населеному пункті.

У день відкриття пам’ятника на місцевому кладовищі відбувся мітинг-реквієм. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто поклав життя за Батьківщину в різних війнах.

— Астраханка за період Другої світової дала країні найбільше Героїв Радянського Союзу з усіх сільських населених пунктів, — розповідає сільський голова Микола Григор’єв. — Дві жительки села визнані праведницями світу за порятунок єврейських дітей. У 2014 році наші хлопці в числі перших добровольців відправилися на фронт. Пам’ятник — це найменше, що селяни можуть зробити в пам’ять про героя.

Олександр Сизов був призваний до ВСУ у 2015 році. Проходив службу в 23-му мотопіхотному батальйоні 56-ї бригади. 10 жовтня 2016 року О. Сизов загинув. Указом Президента нагороджений орденом «За мужність» посмертно.

Жінки навчаються швидше

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ прес-служба Запорізького обласного центру зайнятості, торік за направленням їх служби пройшли підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації понад 1800 жінок, що становить 53% від загальної чисельності громадян, які були залучені до навчання. Такі цифри свідчать про те, що жінки активніші на ринку праці. Сфери діяльності, у яких вони згодом знайшли роботу, різноманітні: тістороб, кухар, швачка, перукар, кранівник, водій тролейбуса...

Протягом січня-березня поточного року навчання пройшли вже майже 500 жінок. Із них 10, закінчивши курси підприємницької діяльності у сфері малого бізнесу, відкрили власну справу. Торік «з легкої руки» ОЦЗ стали підприємцями тридцять представниць прекрасної статі.

Як у реп’яхах

РІВЕНЬ сплати населенням регіону всіх видів житлово-комунальних послуг становить 68,7 відсотка, що значно менше у порівнянні з роком минулим. Люди заборгували за «комуналку» понад три мільярди гривень, що на 316 мільйонів гривень перевищує початок року. Тарифи невпинно зростають, не вщухає плутанина з карколомними, не логічними до сприйняття цифрами у квитанціях. Тому навіть сумлінні платники не поспішають віддавати свої кревні.

Новий автобус став на колеса

ЗАПОРІЗЬКИЙ автомобілебудівний завод запускає у виробництво серію автобусів малого класу ЗАЗ А08. Новинка продовжує модельний ряд автобусів старих зразків, проте комфортніша за них. Вона сконструйована на базі шасі Asia Star, кузов розробили українські автовиробники, сучасний двигун відповідає новітнім екологічним стандартам. В оснащенні салону використані антивандальні матеріали. Новий транспортний засіб перевозитиме пасажирів приміських маршрутів, загальна місткість салону — 43 людини. Зараз автобус ЗАЗ А08 репрезентують на столичній виставці «City Trans Ukraine-2019», відтак він надходитиме у продаж через дилерську мережу.

Музику дарують юні

У ЗАПОРІЖЖІ знову урочисто пролунали фанфари ХІХ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці». Пишно й феєрично за участі відомих українських та зарубіжних виконавців відбулося відкриття музичного свята. У міжнародному журі — провідні викладачі та музиканти з України, Польщі, Литви, Сербії. За 19 років існування конкурсу в ньому взяли участь понад сім тисяч юних музикантів з Австрії, Вірменії, Грузії, Китаю, Сербії, Чехії, США, Великої Британії, Японії, Литви, а також з усіх куточків України. Кількість учасників постійно зростає. «Акорди Хортиці» дають юним музикантам упевнений старт до успіхів у професії.

Привіт від пращурів

У ВЕЛИКІЙ залі обласного краєзнавчого музею на огляд виставлені цікаві археологічні знахідки останніх експедицій, які тривали на території краю. Завідувачка відділу історії краю Зоя Попандопуло дорожить кожною, навіть найменшою старожитністю, адже це пам’ять про наших далеких пращурів. Серед експонатів, а їх більш як півсотні, — скіфський і сарматський посуд, наконечники стріл, елементи прикрас середньовічної мечеті, інші цікавинки. Окреме місце займають матеріали розкопок кургану Мамай — гори скіфського періоду кінця V-го — IV століття до н. е., а також середньовічних поселень і мечеті городища Кінські води (ХIV ст.), що неподалік села Юрківка Оріхівського району. Цікаві експонати представила експедиція самого музею, яка під керівництвом Андрія Антонова працювала з курганами епохи бронзи та сарматськими похованнями в селі Гирсівка Приазовського та у Мордвинівці Мелітопольського районів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове