Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Який вік виходу на пенсію багатодітних матерів? Чи належать до них жінки, які народили трьох або чотирьох дітей?»

Лариса САМОСВАЛ.

с. Павлівка Софіївського району

Дніпропетровської області.

 

УМОВИ призначення пенсії багатодітним матерям визначено пунктом 1-м статті 115-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років мають жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку за наявності не менш як 15 років страхового стажу. Жінки, які мають трьох або чотирьох дітей, не належать до тих, кому законодавство надає право на призначення дострокової пенсії за віком.

 

«Я громадянин Молдови, маю посвідку на проживання в Україні, здійснюю підприємницьку діяльність в Україні. 2019-го досягаю 60-річного віку. Чи маю право на пенсію за українським законодавством?»

Гліб РЕПІЧ.

с. Безводне Ямпільського району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до частини четвертої статті 8-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на отримання пенсійних виплат і соціальних послуг із системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування нарівні з громадянами України на умовах та в порядку, передбачених цим Законом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

Згідно зі статтею 7-ю Угоди між урядом України та урядом Республіки Молдова про гарантії прав громадян у галузі пенсійного забезпечення (далі — Угода), пенсійне забезпечення громадян України і громадян Республіки Молдова та членів їхніх сімей здійснюється за законодавством тієї держави, на території якої вони постійно проживають. Під час призначення пенсії, зокрема пенсії на пільгових умовах та за вислугу років, обчислення трудового (страхового) стажу, накопиченого відповідно до законодавств України і Республіки Молдова, зокрема до набуття чинності цієї Угоди, а також на території держав, які входили до складу колишнього СРСР до 01.01.1992 р., здійснюється за законодавством держави, яка призначає пенсію (стаття 8-ма Угоди). Відповідно до статті 9-ї Угоди, для громадян однієї держави, які переселилися на територію іншої держави і працювали після переселення, розмір пенсії обчислюється із заробітку (прибутку) після переселення за умови дотримання мінімально потрібного періоду праці для обчислення заробітної плати під час призначення пенсії за законодавством держави переселення.

Для громадян однієї держави, які після переселення на територію іншої держави не працювали або не відповідають умовам частини першої цієї статті, розмір пенсії обчислюється із середньої зарплати працівника відповідної професії і кваліфікації, який зайнятий аналогічною діяльністю на час призначення пенсії тією державою, на територію якої громадяни переселились.

У разі неможливості визначення середнього заробітку у наведеному вище порядку розмір пенсії обчислюється із середньої заробітної плати, яка склалась на час призначення пенсії на території тієї держави, куди переселився громадянин.

Згідно зі статтею 11-ю Закону 1058-го, загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України) та особи без громадянства, які:

— працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, у громадських об’єднаннях, у фізичних осіб — підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та в інших фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи (надають послуги) на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру;

— фізичні особи — підприємці, зокрема ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, для підтвердження страхового стажу до 01.01.2004 р. надаються документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 р. №637, а період роботи починаючи з 01.01.2004 р. — за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

При цьому період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 01.07.2000 р. підтверджується довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 01.01.2004 р. підтверджується спеціальним торговим патентом або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків, а з 01.01.2004 р. — довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

При цьому особи, яким пенсія призначається відповідно до міжнародних договорів (угод) у галузі пенсійного забезпечення, подають документи про стаж як до 01.01.2004 р., так і після 01.01.2004 р., визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу. За документ, що посвідчує місце проживання особи, приймають: паспорт або довідку відповідних органів з місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування. Іноземці та особи без громадянства подають також посвідку на постійне проживання.

Отже, у разі дотримання зазначених вище вимог вам може бути призначено пенсію після досягнення пенсійного віку та за наявності страхового стажу, визначеного статтею 26-ю Закону 1058-го (зокрема, для призначення пенсії у 60 років чоловікам 2019-го потрібно мати не менш як 25 років страхового стажу).

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове