Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зверніть увагу         

Найголовніший чинник — спосіб життя

Микола ЮРЧИШИН.

Онкологічні, серцево-судинні, хронічні бронхолегеневі недуги, цукровий діабет — від них помирає нині понад 80 відсотків хворих, у тому числі у високорозвинених країнах. Чому? Ще 100 років тому такого начебто не спостерігалося.

— ПРИЧИНОЮ того, що хронічних недуг побільшало, є подовження тривалості життя, — вважає завідувач відділу профілактики ендокринних захворювань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин, доктор медичних наук професор Володимир Іванович ПАНЬКІВ. — Саме так! До відкриття антибіотиків (тобто до середини XX століття) люди помирали переважно від інфекційних хвороб (згадати хоча б страшну пандемію грипу 1918 року, яка забрала майже 50 мільйонів людських життів — удвічі більше, ніж Перша світова війна). Нині медицина здатна тримати переважну частину інфекцій під контролем, тож першість здобули неінфекційні захворювання. У минулому люди часто-густо не доживали ні до раку, ні до інфаркту, ні до інсульту. Ми доживаємо. І помираємо. Проте основний «вклад» у розвиток недуг вносить наш спосіб життя. Він прискорює процес і погіршує перебіг хронічних хвороб.

Науковець назвав провідні чинники ризику. Це передусім нездорове, подеколи смертельно небезпечне харчування. За останні десятиліття помітно збільшився вміст у їжі шкідливих компонентів. Але важливо навіть не це. Сьогодні люди їдять значно більше, ніж колись. А звідси велика вразливість до подагри, ожиріння, проблем із серцем, одне слово, до всіх тих захворювань, котрі стали жахом нашого часу. І ще: наїдатись на ніч — нефізіологічно, а відтак шкідливо для здоров’я.

Куріння. Тютюн, як відомо, було завезено з Америки ще у XVII столітті. Проте справді масове поширення він дістав у нас у середині XX століття. Куріння погіршує стан серця і судин, сприяє появі новоутворень, його негативний уплив на легені— незаперечний. Якщо хочете жити довше й краще— не куріть.

Зниження фізичної активності. Людина запрограмована природою на рух. За добу вона повинна робити близько 10 тисяч кроків — 4-6 кілометрів. Ходити бажано в середньому темпі чи трохи швидше. Це допоможе витратити отримані з їжею калорії та сприятиме розкриттю дрібних судин у м’язах, що важливо для профілактики гіпертонії, яка надалі може спричинити серцеві хвороби.

Зловживання алкоголем. Його вплив на серце вкрай негативний, як і на печінку. Надмір спиртного безпосередньо не призводить до діабету, але порушує обмін речовин, змінює нормальний перебіг біохімічних процесів у мозку.

Підвищення рівня стресу. За 100 років людство стало жити напруженіше, зріс інформаційний потік, причому він «заливає» людину день у день. Усе це негативно позначається і на психічному, і на фізичному здоров’ї. Тому потрібно вчитись розслаблятись, не брати все близько до серця, обговорювати те, що лише хвилює. Це певною мірою сприятиме профілактиці практично всіх хронічних недуг.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове