Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Сепаратистські настрої

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландія готується до повторного референдуму щодо незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Інвентаризація кордону

ЛИТВА і ЛАТВІЯ після 20-річної перерви беруться до інвентаризації кордону.

Докладніше...
Хитке президентське крісло

США. Підтримка Трампа знизилася до мінімуму в цьому році.

Докладніше...
В омріяний рай на краденій вантажівці

ГРЕЦІЯ. Поблизу Салонік затримали викрадену в Болгарії вантажівку з 59 мігрантами-нелегалами.

Докладніше...
Епідемія Еболи

У КОНГО від Еболи померла вже майже тисяча осіб.

Докладніше...
Дієва боротьба з корупцією

КИТАЙ. Офіційно заарештовано екс-президента Інтерполу.

Докладніше...
Просто зробили перекур

ФРАНЦІЯ. Наразі є дві основні версії джерела загоряння собору Паризької Богоматері у Парижі.

Докладніше...
500 євро вже не випускають

НІМЕЧЧИНА і АВСТРІЯ припинили випуск купюр номіналом 500 євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Кремлівський «правозахисник»

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ у зоні проведення ООС залишається напруженою. Ворог обстрілює позиції наших захисників із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, застосовує також заборонені Мінськими угодами артилерійські системи калібру 122 мм та міномети калібрів 120 і 82 мм. Унаслідок вогневої активності противника за перші три дні тижня загинули двоє українських військовослужбовців, іще п’ятеро дістали поранення.

Тим часом «відзначився» президент РФ В. Путін. Він видав указ, яким передбачається спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів ОРДЛО без відмови від українського. Своє рішення кремлівський «правозахисник» назвав «питанням суто гуманітарного характеру»: «У нас немає жодного бажання створювати проблеми новій українській владі. Але терпіти ситуацію, за якої люди, що проживають на території «Донецької та Луганської республік», узагалі позбавлені хоч би яких цивільних прав, — це переходить усі межі з точки зору прав людини».

Втім, реакція в Україні і у світі на нібито гуманітарну акцію Москви засвідчує зовсім інше її трактування та цілі, які переслідує керівництво країни-агресора.

Зокрема, поки що чинний Глава держави Петро Порошенко зазначив: «Незаконна видача паспортів РФ за так званим південноосетинським та придністровським сценарієм — це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині Донбасу». За його словами, так Росія порушує Мінські домовленості.

Команда переможця президентських виборів Володимира Зеленського у відповідній заяві наголосила, що своїм рішенням Росія «визнала свою відповідальність як держава-окупант». «Ці дії є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії як держави-агресора, яка веде проти України війну», — йдеться у заяві. Також у ній відзначається, що одним із пріоритетів новообраного президента буде розв’язання нагальних життєвих проблем переселенців та розширення можливостей для підтримки зв’язків із громадянами України, які проживають на окупованих територіях, комплекс заходів задля припинення війни та деокупації територій України.

Рішення Росії засудило Посольство США в Україні. А спецпредставник держдепартаменту Сполучених Штатів із питань України Курт Волкер наголосив: «Донбас — це Україна, а люди там незалежно від мови, якій вони надають перевагу, — українці».

За його словами, це рішення РФ є «надзвичайно провокаційним та походить безпосередньо з її «підручника окупації» і підриває зусилля, спрямовані на реалізацію Мінських домовленостей».

Рішення Кремля засудили посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, а також глави МЗС Литви і Латвії Лінас Лінкявічюс і Едгар Рінкевичс.

Як поінформував речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, у четвер, 25 квітня, мало відбутися засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях Донбасу через указ президента Росії Володимира Путіна про видачу російських паспортів жителям цих територій. «Ми вдячні делегації Німеччини, яка нині головує у Раді Безпеки, та іншим партнерам України за оперативну реакцію на наш запит», — зауважив дипломат.

На думку деяких експертів, ситуація з «паспортним указом» Путіна створена ним для можливості поторгуватися з новообраним президентом України Зеленським. Мовляв, я можу віддати вам окуповані території Донецької і Луганської областей, натомість ви маєте назавжди відмовитися від зазіхань на Крим, який РФ у жодному разі повертати Україні не збирається. Втім, іще раніше в Зе!команді наголошували, що Крим і Донбас — це Україна.

А речник передвиборного штабу В. Зеленського Дмитро Разумков заявив: «Ми не готові торгувати, здавати в короткострокову чи довгострокову оренду, дарувати в користування українські землі й українських громадян. Цього ніколи не станеться при президентові Зеленському».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ухвалили!
Читати
Невже знижуватимуть?
Читати
Налаштований на конструктив
Читати
Щеплюватимуть безкоштовно
Читати
До відома користувачів мобільним
Читати
Процес призупинено
Читати
«Губернатори» йдуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове