Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Баштан через розсаду

ВЕЛИКІ та смачні дині й кавуни без розсади виростити важко.

На розсаду сіють за два-чотири тижні до висадження на постійне місце — а саме наприкінці травня. Культура дуже теплолюбна, і найменший збій в агротехніці призводить до повної невдачі.

Насіння у кавуна шкірясте, тому, щоб воно швидше зійшло, його (як і насіння дині) потрібно прогрівати 2 год. у термосі з водою 60ОС. Цей прийом підвищує енергію проростання, пришвидшує розвиток рослин.

Збудників хвороб можна позбутися, потримавши насіння в розчині мідного купоросу (0,5%) або марганцівки (1%) 20 хвилин, а потім промити в проточній воді. Підвищує стійкість до стресів і захворювань передпосівна обробка насіння імуноцитофітом. Таблетку розчиняють спершу в 1 столовій ложці води, а потім в 2 л, 20-30 хвилин помішуючи. Насіння витримують у цьому концентраті добу. Потім його пророщують у вологому теплому середовищі, загорнувши у зволожені клаптики матерії і поліетиленовий пакет.

Вирощують розсаду в горщиках або касетах із подальшою перевалкою.

Якщо горщики торф’яні або паперові, розсаду висаджують разом із тарою. У ґрунті такі ємності поступово руйнуються, але перший час вони є санітарним бар’єром від хвороб і шкідників.

Основні компоненти ґрунтосуміші для розсади — торф, перегній, дернова земля. Якщо торф кислий, у нього заздалегідь вносять вапно.

Ось дуже гарний склад: дві частини городньої землі і стільки ж перегною з додаванням однієї частини ошпареної тирси або чистого піску. На відро суміші треба додати чайну ложку сечовини, одну столову ложку суперфосфату і склянку попелу. Суміш ретельно перемішуємо, зволожуємо.

Наклюнуте насіння дині висіваємо на глибину 1,5-2 см, кавуна — на 3-4 см по дві насінини. Прикриваємо плівкою до появи сходів, підтримуючи температуру на рівні 25-30ОС. У цей час активно розвивається коренева система. Коли з’являться сходи, температуру треба знизити до 18ОС, щоб розсада не витягувалася.

Різких змін температури і протягів рослини не витримують. Якщо дві доби температура буде нижче 5ОС, сходи загинуть.

Через один-два тижні після появи сходів розсаду підживлюють курячим послідом (1:20) або коров’яком (1:10), додаючи на кожні 10 л 1-2 столові ложки суперфосфату. Поливають рослини тільки теплою водою нечасто, але рясно, намагаючись не розмити коріння. Вода не повинна потрапляти на листя. Розсаду дині у фазі трьох листків прищипують, позаяк плодоношення у неї відбувається на бічних пагонах першого і другого порядків. Розсаду кавуна прищипувати не можна, це призводить до зупинення росту.

Остаточно в кожному горщику залишають по одній міцній рослині, слабкі зрізають.

За тиждень до висадження на постійне місце розсаду добре провітрюють, обмежуючи вологу і тепло. На день, а потім і на ніч знімають плівку або виносять на вулицю. Слабкі рослини з потворним листям вибраковують. За три-чотири дні до висадження розсади її підживлюють комп­лексним мінеральним добривом із мікроелементами (5-6 г на 1 л води). На цей період рослини повинні бути присадкуватими і кремезними, мати чотири-п’ять справжніх темно-зелених листків.

Версія для друку          До списку статтей

В ОДНОМУ з матеріалів наступного випуску поговоримо про правильне «меню» для городніх і садових культур. Адже відомо, що рослини вельми реагують на підживлення: починають активно розвиватися. Однак у цьому є не лише плюси, а й мінуси, а також наголосимо на умовах та правильному застосуванні добрив, зокрема азотних.

На які труднощі наражається садівник, прагнучи захистити плодові культури від шкідників? Основна з них та, що виліт комах припадає на початок і масове цвітіння фруктових дерев, коли застосування інсектицидів і більшості біологічних препаратів у цей період неприпустиме. Отож наші поради стосуватимуться заходів, до яких варто вдатися, аби позбутися небезпечного «ласуна» пуп’янками і плодами — бронзівки волохатої, або оленки волохатої, якої дуже багато з’явилось останнім часом у наших садках.

Похвально, що тепер ми прагнемо дбати не лише про шлунок, плекаючи город, а й про красу навколо себе, висаджуючи дедалі більше квітів. Проте чи всі ми знаємо, як переносити у відкритий ґрунт квіткову розсаду, в які терміни, за яких умов? Дамо рекомендації, аби ваші клумба чи горідчик завжди були яскравими.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове