Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Перед переселенням на грядку

ЗДЕБІЛЬШОГО розсаду вирощують у житловому приміщенні, де впродовж усієї вигонки підтримується досить стала температура повітря — 20-25 градусів.

Коли ж рослини висаджують на грядку (навіть якщо це наприкінці травня), то нічні температури можуть опускатися до 5-10°С. Для розсади це стресова ситуація. Рослини можуть почати хворіти. Ось чому так важливо перед перенесенням розсади на постійне місце загартувати її. В цьому разі правильніше говорити про адаптацію рослин до перепадів температури, або акліматизацію.

Спершу на короткий час відкривають вікна для провітрювання приміщення. Згодом доцільно (якщо ящиків небагато) виносити розсаду на відкритий простір удень, а на ніч заносити. За тиждень до переселення на грядку рослини залишають на вулиці всю ніч, стежачи, аби не було загрози приморозків.

Є при цьому одне правило, якого слід дотримуватися. Якщо день був сонячний, то на холодну ніч розсаду не залишають. Це посприяє накопиченому в листі крохмалю переміститися в кореневу систему, яка в подальшому активніше розвиватиметься. А ось після хмарного дня рослини можна залишити на прохолодну ніч без шкоди для розвитку.

Загартовуючи розсаду, слід зменшити норми та частоту поливів. За тиждень до запланованого пересадження полив припиняють зовсім. Однак не можна допускати пересушування землі.

Розсаду рясно зволожують перед переселенням на грядку.

Висаджувати розсаду у відкритий ґрунт потрібно сонячного дня, але надвечір. Завдяки потужному фотосинтезу в листі утвориться надлишкова кількість крохмалю, що сприятиме кращому вкоріненню.

Версія для друку          До списку статтей

В ОДНОМУ з матеріалів наступного випуску поговоримо про правильне «меню» для городніх і садових культур. Адже відомо, що рослини вельми реагують на підживлення: починають активно розвиватися. Однак у цьому є не лише плюси, а й мінуси, а також наголосимо на умовах та правильному застосуванні добрив, зокрема азотних.

На які труднощі наражається садівник, прагнучи захистити плодові культури від шкідників? Основна з них та, що виліт комах припадає на початок і масове цвітіння фруктових дерев, коли застосування інсектицидів і більшості біологічних препаратів у цей період неприпустиме. Отож наші поради стосуватимуться заходів, до яких варто вдатися, аби позбутися небезпечного «ласуна» пуп’янками і плодами — бронзівки волохатої, або оленки волохатої, якої дуже багато з’явилось останнім часом у наших садках.

Похвально, що тепер ми прагнемо дбати не лише про шлунок, плекаючи город, а й про красу навколо себе, висаджуючи дедалі більше квітів. Проте чи всі ми знаємо, як переносити у відкритий ґрунт квіткову розсаду, в які терміни, за яких умов? Дамо рекомендації, аби ваші клумба чи горідчик завжди були яскравими.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове