Архів
П’ятниця,
26 квітня 2019 року

№ 33 (19680)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Баклажанні секрети

РАНІШЕ в побуті їх називали «синенькі». А зараз це вже і біленькі, й рожевенькі. Це не овоч, а ягода родом з Індії із родини пасльонових. Теплолюбний баклажан потребує достатньо вологи і сонячного тепла.

Нині його навчилися вирощувати повсюди. Проте високі врожаї можна отримати, лише притримуючись певних правил.

Баклажани краще ростуть з насіння першого року. Перед висіванням його бажано пробарботувати за температури 25-26ОС упродовж 36 годин.

Висівати краще відразу у великі торф’яні таблетки або в окремі стаканчики з поживною сумішшю для вигонки розсади.

Після появи сходів ємності необхідно перемістити в місце з температурою повітря близько 22-24ОС.

Розсада баклажанів до пересадки в ґрунт повинна мати не менш як п’ять сформованих листочків. У такій фазі на рослинах уже формуються бутони. Підготовлені лунки треба добре зволожити, занурюючи в них рослини до рівня сім’ядольних листочків. Садять за схемою 40 на 40 см (для дрібно­плідних скоростиглих сортів), середньостиглих — 40 на 50 см, так щоб на квадратному метрі розміщувалося не більше п’яти рослин.

Там, де росли до цього перець, картопля або томати, синенькі можна садити тільки через п’ять років.

Грядку обов’язково мульчують. Особливістю молодих рослин є те, що стебло швидко потовщується і дерев’яніє, тож без опори вони завалюються, ростуть кривими. Тому в перші два тижні після висадження на постійне місце майбутні кущики слід вчасно підсапати і підставити опори. За належного догляду впору баклажани розвиваються до метра заввишки.

Баклажани потребують регулярних та щедрих поливів і підживлень два-три рази на місяць. За пару днів до внесення добрив грядки поливають під корінь не менш ніж 10 літрами води на квадратний метр.

Цю культуру виростити легше, ніж перець. Баклажан має сильнішу кореневу систему і росте навіть на важких ґрунтах.

Щоб плоди не дрібнішали, у липні на кущі їх потрібно залишити від п’яти до восьми, обірвати всі квіти і дрібні пасинки, а коли плоди почнуть бурхливо наливатися, прищипують усі верхівки і обривають нижнє жовтіюче листя. Під час цвітіння і зав’язування плодів будь-який сильний стрес призводить до скидання зав’язі, або квіти просто не запилюються.

Перестиглі баклажани з насінням несмачні. За розміром іноді важко визначити стиглість. Для цього зрізують перші великі плоди і розрізають уздовж. М’якоть повинна бути біла, щільна, насіння тільки у вигляді зародків. Такі молоденькі плоди найсмачніші та вітамінні.

Версія для друку          До списку статтей

В ОДНОМУ з матеріалів наступного випуску поговоримо про правильне «меню» для городніх і садових культур. Адже відомо, що рослини вельми реагують на підживлення: починають активно розвиватися. Однак у цьому є не лише плюси, а й мінуси, а також наголосимо на умовах та правильному застосуванні добрив, зокрема азотних.

На які труднощі наражається садівник, прагнучи захистити плодові культури від шкідників? Основна з них та, що виліт комах припадає на початок і масове цвітіння фруктових дерев, коли застосування інсектицидів і більшості біологічних препаратів у цей період неприпустиме. Отож наші поради стосуватимуться заходів, до яких варто вдатися, аби позбутися небезпечного «ласуна» пуп’янками і плодами — бронзівки волохатої, або оленки волохатої, якої дуже багато з’явилось останнім часом у наших садках.

Похвально, що тепер ми прагнемо дбати не лише про шлунок, плекаючи город, а й про красу навколо себе, висаджуючи дедалі більше квітів. Проте чи всі ми знаємо, як переносити у відкритий ґрунт квіткову розсаду, в які терміни, за яких умов? Дамо рекомендації, аби ваші клумба чи горідчик завжди були яскравими.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове