Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Визначено пріоритети

ООН оголосила пріоритети організації на 2019 рік.

Докладніше...
Brexit лихоманить

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Відставка уряду Терези Мей не відбулася.

Докладніше...
Урядова криза

ГРЕЦІЯ. Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас виграв у парламенті голосування за вотум довіри своєму уряду.

Докладніше...
Робота над помилками?

ТУРЕЧЧИНА. Президент закликав до перегляду Дейтонських мирних угод щодо Боснії.

Докладніше...
Вийшов сухим із води

КОТ-Д’ІВУАР. Міжнародний кримінальний суд виправдав колишнього президента Гбагбо.

Докладніше...
Буферна зона

СИРІЯ. Дамаск засудив наміри Туреччини створити буферну зону у північних районах Сирії.

Докладніше...
Рекордна гіперінфляція

У ВЕНЕСУЕЛІ на 300% підняли мінімальну зарплату за інфляції два мільйони відсотків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Визначились із симпатіями

Зенон МИХЛИК.

ЗА ТИЖДЕНЬ до Нового року в п’яти об’єднаних територіальних громадах області відбулися місцеві вибори голів та депутатів. Лідером щодо явки виборців стaлa Купчинецькa ОТГ — 63%. Тепер її вестиме самовисуванець Ігор Країнський.

У Монастириській ОТГ переконливу перемогу здобув чинний міський голова, член ВО «Свобода», учасник АТО Андрій Старух. У Копичинецькій посаду керівника обійняв кандидат від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Павло Лосик, а в Білецькій — його однопартієць Дмитро Малик. Настасівську ОТГ очолив сільський голова, висуванець Аграрної партії Микола Злонкевич.

Найбільше депутатських мандатів здобули представники «Батьківщини» і «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та Аграрної партії.

Бо яка ж то дружба?

УСЛІД за рішенням Верховної Ради стосовно припинення договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації відповідний крок зробила Тернопільщина — голова ОДА Степан Барна завізував проект-звернення до губернаторів Пензенської та Нижньогородської областей РФ про припинення чинності угод, укладених у 2001 та 2011 роках. Фактично вони не виконуються ще із 2014-го, коли розпочалася війна.

Натомість облдержадміністрація підписала угоду з торгово-промисловою палатою США. Готується і низка нових, які передбачають тіснішу співпрацю з країнами Європейського Союзу та Близького Сходу.

Вшановано Провідника

УПЕРШЕ Роком Степана Бандери на Тернопільщині було проголошено 2009-й, до його столітнього ювілею. З тієї нагоди в обласному центрі було відкрито пам’ятник провідникові ОУН.

У передостанній день 2013-го, коли в українському суспільстві назрівав новий вибух масового протесту, сесія облради привселюдно на Театральному майдані в Тернополі проголосила Роком Степана Бандери 2014-й. Тоді ж депутати затвердили положення, що червоно-чорний прапор, який символізує боротьбу українців за свою незалежність, майорітиме поряд з Державним прапором у найбільш знакові дати у житті країни.

За рішенням Тернопільської міської ради, 2019-й рік також пройде під знаком «видaтнoгo пoлітичнoгo діячa, oднoгo з ініціaтoрів aкта віднoвлення Укрaїнськoї Держaви від 30 червня 1941 рoку, пoлітичнoгo в’язня кoнцтaбoру Зaксенгaузен, непримиреннoгo бoрця з рaдянським oкупaційним режимoм». А сесія облради ухвалила звернення до Президента щодо повернення Степанові Бандері звання Героя України. До речі, 2019-й проголосила Роком Степана Бандери і Житомирська обласна рада.

Зачекайте, панове латифундисти!

БІГЦЕМ, розглянувши за скороченою процедурою питання про продаж земель сільськогосподарського призначення, Верховна Рада продовжила чинність мораторію іще на рік. Натомість депутати Тернопільської облради вважають, що «поспішна земельна реформа, не підтримана народом, не матиме успіху, підірве довіру людей до влади, спричинить соціально-політичні потрясіння в суспільстві». Адже, за даними різних соціологічних досліджень, переважна більшість селян виступає проти вільного продажу землі.

Тому в офіційному зверненні закликають керівників держави завадити спробам квапливого запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення та не виставляти їх на продаж до 1 січня 2025 року. Тим часом без зволікань розробити і ухвалити нормативно-правові документи щодо регулювання майбутнього ринку землі. Крім того, випробувати дієвість різних його моделей через пілотні проекти.

Є безробітні. Але і робота є

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ обласного центру зайнятості населення, офіційно зареєструвалися 8 тисяч безробітних. Переважно це жінки, більше половини — жителі сільської місцевості. Майже така ж кількість безробітних має вищу освіту.

Загалом торік послугами служби зайнятості скористалися понад 44 тис. осіб. Роботодавці подали інформацію про наявність 39 тис. вакансій, іще 11,5 тис. пропозицій служба отримала з інших джерел. Однак лише 7% з них пропонували зарплату вище середньої по області.

Найбільше ринок праці потребує продавців, водіїв, кухарів, швачок, електрогазозварників, охоронників, медичних сестер, бухгалтерів. На одне вільне робоче місце в середньому по області претендують троє безробітних. Найважче знайти роботу в Зборівському районі (23 претенденти на одну вакансію).

Дієве заохочення

В ОБЛAСНОМУ бюджеті, зокрема, є кошти нa преміювання aбітурієнтів, які склaдуть зовнішнє незaлежне оцінювaння нa 200 бaлів. У 2018 році такого успіху досягли четверо учнів, тож кожному було виплачено по 10 000 грн.

Звісно, гроші не повинні бути основною мотивaцією до успішного навчання, aле таке зaохочення дієве, констатували в упрaвлінні освіти і нaуки ОДА. І додали: надалі, хто подолає вищий рубіж — отримaє мaксимaльну оцінку з трьох предметів ЗНО, буде премійований 15 тисячами гривень.

Найпопулярніші імена

СЕРЕД новонароджених на Тернопільщині впродовж минулого року хлопчиків найбільше дістали ім’я Матвій, за ними — Максим, Олександр, Артем, Владислав. А дівчаткам, вирішили їхні батьки, найбільше пасують імена Софія, Вероніка, Анастасія, Вікторія, Анна. У багатьох випадках вибір залежав од дат іменин у християнському календарі.

Бона засвітилася

У КРЕМЕНЦІ влаштовували казковий вечір, підсвітивши місцеву знаменитість — гору, названу на честь королеви Бони Сфорци. У середньовічні часи, коли вона володіла містом, там височів її замок-резиденція. Нині ж залишилися тільки окремі фрагменти мурів.

Ідея з підсвіткою Бони сподобалася кременчанам. Можливо, надалі зможуть спостерігати осяяну історично-архітектурну пам’ятку кожного вечора.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Плани на рік...
Читати
...I ризики
Читати
В неволі до весни
Читати
Одержали зароблене
Читати
Готівкою — вже незабаром
Читати
Майбутні заробітки. Пересічно
Читати
Оприлюднили статки
Читати
Обрали нову назву
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове