Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Визначено пріоритети

ООН оголосила пріоритети організації на 2019 рік.

Докладніше...
Brexit лихоманить

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Відставка уряду Терези Мей не відбулася.

Докладніше...
Урядова криза

ГРЕЦІЯ. Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас виграв у парламенті голосування за вотум довіри своєму уряду.

Докладніше...
Робота над помилками?

ТУРЕЧЧИНА. Президент закликав до перегляду Дейтонських мирних угод щодо Боснії.

Докладніше...
Вийшов сухим із води

КОТ-Д’ІВУАР. Міжнародний кримінальний суд виправдав колишнього президента Гбагбо.

Докладніше...
Буферна зона

СИРІЯ. Дамаск засудив наміри Туреччини створити буферну зону у північних районах Сирії.

Докладніше...
Рекордна гіперінфляція

У ВЕНЕСУЕЛІ на 300% підняли мінімальну зарплату за інфляції два мільйони відсотків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • За покликом серця

Народна підтримка — теж потужна зброя

Олег ГРИГОРЕНКО.

У 92-гу окрему механізовану бригаду волонтери прибули не з порожніми руками. Енергетик Олексій Шекета вручає бійцю цієї частини засоби зв’язку.

Уже п’ятий рік триває російська збройна агресія на сході нашої країни. І хоч за цей час видатки з держскарбниці на оборону істотно зросли, військо все ще потребує народної допомоги. Її надають рядові громадяни, волонтери-патріоти.

CЕРЕД них і трудовий колектив акціонерного товариства «Житомиробленерго». Нещодавно група працівників енергокомпанії повернулася з поїздки до одного з підрозділів 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького, передислокованого з Новоград-Волинського району на передову ділянку фронту. Окрім іншого, вони передали воїнам і спеціальний маневрений автомобіль, придбаний за пожертвувані членами трудового колективу гроші, який можна використовувати для доставки провізії і перевезення поранених.

— Такі машини підвищують мобільність армійців. Потреба у них на передовій дуже висока, — стверджує військовослужбовець Олексій Гардецький, який разом із волонтерами і доправив автомобіль безпосередньо на лінію фронту.

До речі, це вже третя машина на палаючому Донбасі від житомирських енергетиків. Вони налагодили тісні стосунки із захисниками рубежів Вітчизни від самого початку російсько-української війни, коли протистояння з озброєними групами проросійських найманців переросло у масштабний воєнний конфлікт. На той час залученим до Антитерористичної операції підрозділам Збройних сил і особливо добровольчим батальйонам через украй незадовільне ресурсне забезпечення не вистачало найнеобхіднішого: засобів особистого захисту і зв’язку, одягу, медикаментів, часто навіть їжі й води. Стояти осторонь потреб людей, які першими стали на захист рідної землі, житомиряни не могли. А надто тоді, коли у гарячому 2014-му одна за одною почали надходити мобілізаційні повістки з військкомату працівникам їхньої компанії, представникам найзатребуваніших в умовах війни технічних професій — електрикам, механікам-мотористам, водіям, інженерам тощо. Споряджали їх на передову всім колективом, який у той час очолював Анатолій Володимирович Левицький. У спеціальний резервний фонд на потреби армії житомиряни перерахували одноденний заробіток. На зібрані гроші придбали теплий одяг, засоби зв’язку, медикаменти і продукти.

Волонтери з цього трудового колективу проторували шлях до бійців у розстріляні з російських «Градів» райцентр Попасна і селище Щастя на Луганщині, а також село Відродження, що поблизу Бахмута, місто Авдіївка та селище Комишуваха на Донеччині… Щоби з перших вуст знати, у чому саме бійці мають найнагальнішу потребу, нинішній керівник «Житомиробленерго» Олексій Шекета ініціював регулярні виїзди представників компанії в місця дислокації підшефних воїнів.

— Таким чином ми, що називається, з рук у руки передаємо необхідні речі бійцям, — розповідає Олексій Михайлович. — Так склалося, що за ці роки Житомирщина віддала на східний фронт чи не найбільше з усіх областей своїх синів. На жаль, і серед загиблих їх чи не найбільше… Війна немилосерд-на: вимагає багато не лише матеріальних, а й людських ресурсів. Але й народна підтримка — теж потужна зброя й оберіг для бійців. Щоби вона була ефективнішою, разом із однодумцями-волонтерами ми об’єдналися в організацію «Волонтери Полісся» на чолі з Валерієм Міськом. Тепер координуємо наші зусилля.

А там, на фронті, енергетикам вистачає роботи і за своїм профілем. Фахівці «Житомиробленерго» вже не раз налагоджували там безперебійне електропостачання. «Спочатку виїжджали на місце, аби вивчити стан наявних електромереж і визначити обсяги робіт, а вже потім встановлювали трансформаторні підстанції, везли все необхідне із собою», — розповів безпосередній учасник фронтових електродесантів, головний інженер Зарічанського РЕМ Олександр Шибистюк. Також житомиряни ремонтують автомобільну техніку для потреб військових, турбуються про умови їхнього відпочинку. Зокрема, бійців 26-ї окремої артилерійської бригади, що входить до складу оперативного командування «Північ» і базується в Бердичеві Житомирської області. Енергетики власними силами облаштували чотири кунги спальними місцями з можливістю обігріву, що життєво необхідно для людей, які перебувають у суворих умовах нульової позиції.

До речі, нещодавно після ротації 28 працівників компанії повернулися з передової живими і неушкодженими до звичної для себе роботи у дружному колективі житомирських енергетиків. Серед них учасники АТО: працівник служби зв’язку Сергій Шмідт, електромонтер Житомирського РЕМ Віталій Коршак, водії Анатолій Бурячок, Володимир Чепель… Тільки побувавши на фронті, починаєш розуміти справжню цінність волонтерства для бійців, які на передку відстоюють незалежність Батьківщини, кажуть хлопці.

Держава відзначила волонтерський внесок «Житомиробленерго» медаллю Міноборони «За сприяння Збройним силам України». У Музеї історії енергетики Житомирської області тепер зберігаються не лише виробничі артефакти, а й прапори, підписані бійцями, світлини із зони проведення АТО і численні подяки житомирцям од військових частин за безкорисливу допомогу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Плани на рік...
Читати
...I ризики
Читати
В неволі до весни
Читати
Одержали зароблене
Читати
Готівкою — вже незабаром
Читати
Майбутні заробітки. Пересічно
Читати
Оприлюднили статки
Читати
Обрали нову назву
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове