Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Визначено пріоритети

ООН оголосила пріоритети організації на 2019 рік.

Докладніше...
Brexit лихоманить

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Відставка уряду Терези Мей не відбулася.

Докладніше...
Урядова криза

ГРЕЦІЯ. Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас виграв у парламенті голосування за вотум довіри своєму уряду.

Докладніше...
Робота над помилками?

ТУРЕЧЧИНА. Президент закликав до перегляду Дейтонських мирних угод щодо Боснії.

Докладніше...
Вийшов сухим із води

КОТ-Д’ІВУАР. Міжнародний кримінальний суд виправдав колишнього президента Гбагбо.

Докладніше...
Буферна зона

СИРІЯ. Дамаск засудив наміри Туреччини створити буферну зону у північних районах Сирії.

Докладніше...
Рекордна гіперінфляція

У ВЕНЕСУЕЛІ на 300% підняли мінімальну зарплату за інфляції два мільйони відсотків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Пильнуйте свій стан

Микола ЮРЧИШИН.

Ця травма — одна з найпоширеніших узимку. Трапляється, людина, посковзнувшись, падає, затим підводиться і йде далі. «Добре, що кістки цілі», — думає із полегшенням. Однак минає час, і самопочуття різко погіршується, а лікарі діагностують струс мозку.

— НАЙЧАСТІШЕ причиною струсу мозку є забій чи удар голови, — розповідає хірург Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Василь Леонідович Шмагой. — Але трапляються випадки, коли людина під час такого падіння навіть не вдарилась головою. Достатньо сильно гепнутись на «п’яту точку» чи різко махнути під час втрати рівноваги головою, і струс мозку забезпечений. Тоді перетискаються судини в шиї, що призводить до порушення мозкового кровообігу й різких змін показників внутрішньочерепного тиску. До групи ризику потрапляють особи після 40 років, коли судини зазнають вікових змін, стають ламкими й втрачають адаптаційну здатність.

Після падіння людина зазвичай навіть не підозрює, що зазнала травми, адже перебуває в так званому світлому проміжку, який триває від однієї до 5-6 годин. Хоч пацієнт ще добре почувається, та набряк мозку збільшується, різко підстрибує тиск. А тоді розвиваються симптоми, що нагадують інсульт, — з’являється нудота, блювота, відчуття захитування і навіть порушення свідомості.

Це досить небезпечно. Адже йдеться про травму головного мозку! Такі пацієнти потребують невідкладної медичної допомоги в умовах стаціонару. Залежно від стану хворого, лікар призначає протинабрякову терапію, заспокійливе й препарати для нормалізації тиску. Мушу попередити: якщо не отримати належного лікування, набряк може збільшуватись, відтак не виключене оперативне втручання на головному мозку.

За словами лікаря, основні ліки проти струсу мозку — спокій та відпочинок. До семи днів не варто дивитися телевізор, читати, словом, не потрібно навантажувати мозок. Загалом відновлення триває від одного до трьох тижнів. У цей період категорично не можна вживати каву та спиртні напої.

Якщо людина вчасно не звернеться до лікаря, симптоми струсу мозку минуть, але можливі серйозні наслідки — надалі може часто непокоїти біль голови, періодичне запаморочення та підвищений внутрішньочерепний тиск.

Варто зауважити, що, якщо на ваших очах людина впала і вдарилася головою, не кидайтеся її підіймати одразу. Спочатку розпитайте, чи може вона рухати ногами, руками, чи не болить шия. У такому разі стане відомо, чи не травмовано хребет.

Коли ж ознак травми хребта немає, повільно підніміть людину так, щоб вона сіла, — різкий підйом може призвести до запаморочення. Лише після того, як потерпілий трохи посидить, можна допомогти йому підвестися на ноги.

Якщо людина внаслідок падіння знепритомніла і це тривало декілька хвилин, потрібен негайний огляд лікаря.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Плани на рік...
Читати
...I ризики
Читати
В неволі до весни
Читати
Одержали зароблене
Читати
Готівкою — вже незабаром
Читати
Майбутні заробітки. Пересічно
Читати
Оприлюднили статки
Читати
Обрали нову назву
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове