Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Визначено пріоритети

ООН оголосила пріоритети організації на 2019 рік.

Докладніше...
Brexit лихоманить

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Відставка уряду Терези Мей не відбулася.

Докладніше...
Урядова криза

ГРЕЦІЯ. Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас виграв у парламенті голосування за вотум довіри своєму уряду.

Докладніше...
Робота над помилками?

ТУРЕЧЧИНА. Президент закликав до перегляду Дейтонських мирних угод щодо Боснії.

Докладніше...
Вийшов сухим із води

КОТ-Д’ІВУАР. Міжнародний кримінальний суд виправдав колишнього президента Гбагбо.

Докладніше...
Буферна зона

СИРІЯ. Дамаск засудив наміри Туреччини створити буферну зону у північних районах Сирії.

Докладніше...
Рекордна гіперінфляція

У ВЕНЕСУЕЛІ на 300% підняли мінімальну зарплату за інфляції два мільйони відсотків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Дягель лікарський

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЕ дворічна трав’яниста рослина родини селерових (зонтичних). Має вкорочене циліндричне кореневище до 5 см завтовшки й численні вертикальні корені до 1 см завтовшки і 30 см завдовжки. Стебло товсте, порожнисте, галузисте, 120-200 см заввишки, вгорі часто червонаве. Листки почергові, прикореневі — великі (до 80 см завдовжки), довгочерешкові, трикутні, двічі-тричі перисторозсічені з великими яйцевидними дво-, трилопатевими великопилчастими листочками, стеблові — дрібніші, майже сидячі, не такі складні. Квітки дрібні, двостатеві, п’ятироздільні, зеленаві або зеленаво-білі, зібрані у великі (10-17 см у діаметрі), майже кулясті зонтики. Плід — двосім’янка. Цвіте у червні — серпні.

Рослина трапляється у вільшняках, поблизу водойм, на лісових луках на Поліссі, в Лісостепу, рідко — в Степу (по долинах річок).

Для виготовлення ліків використовують кореневища разом з коренями. Сировину заготовляють восени (з рослин першого року життя), після того як зів’яне листя, або рано навесні (з рослин другого року життя). Викопане коріння обтрушують від землі, миють у холодній воді, звільняють від залишків стебел і сушать під накриттям на вільному повітрі, горищі або в сушарках при температурі 30-35ОC. Товсті кореневища й корені перед сушінням розрізають уздовж. Сухої сировини виходить 20-22 відсотки. Строк придатності — два роки. Зберігати сировину треба в добре закритих банках або бляшанках.

Артрит. Одну частину подрібненого сухого коріння залити 10 частинами аптечного спирту чи міцного алкоголю. Настояти в прохолодному місці два тижні і застосовувати для розтирання уражених місць.

Бронхіт. 15 грамів подрібненого кореня залити 300 мл окропу, млоїти на слабкому вогні 10 хвилин, процідити. Вживати по дві столові ложки тричі на день.

Діуретичний засіб. Столову ложку подрібненої рослини залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити, змішати в рівних об’ємах із сухим вином. Приймати по 50 мл тричі на день.

Зайва вага. Дві столові ложки дягеля залити чвертю літра аптечного спирту чи міцного алкоголю, настояти в затемненому місці протягом тижня, процідити. Вживати по дві десертні ложки тричі на день.

Зняття втоми. Подрібнити 100 грамів коріння, залити п’ятьма літрами води і проварити на слабкому вогні 12-15 хвилин. Процідити, додати відвар у ванну, котру приймати 20-30 хвилин. Подібні ванни корисні при ревматизмі і подагрі. Для лікування останніх столову ложку подрібненого коріння залити склянкою спирту чи міцного алкоголю, настояти тиждень, процідити і пити по 40 крапель тричі на день разом із перевареною водою.

Кашель. П’ять столових ложок сировини залити двома склянками окропу, витримати на водяній бані протягом 20 хвилин. Охолодити, процідити. Приймати по півсклянки теплим тричі на день через годину після їди.

Мед із дягеля. Використовувати як спазмолітик та у випадках безсоння і нер­вового виснаження. Вживати за годину до сну з теплою водою.

Невралгія. Столову ложку подрібненого коріння залити в термосі склянкою окропу, настояти не менш як годину, процідити. Приймати по півсклянки двічі на день за півгодини до їди.

Нікотинова та подібні залежності. Столову ложку подрібненого коріння залити склянкою окропу, млоїти на вогні 10 хвилин, настояти до охолодження, процідити. Вживати по чотири столові ложки тричі на день.

Нирки. Змішати в рівних частинах кореневище дягеля та траву хвоща польового. Три столові ложки збору залити трьома склянками окропу, млоїти 10-12 хвилин на слабкому вогні, процідити. Приймати по півсклянки тричі на день.

Понижена секреція підшлункової залози. Розтовкти на порох сухе коріння дягеля, один грам такого порошку запивати половиною склянки перевареної води тричі на день.

Сечогінний засіб. Змішати три вагові частини насіння ялівцю, три частини коренів дягеля і одну частину квіток волошки. Столову ложку збору залити двома склянками окропу, настояти півгодини, процідити. Приймати по столовій ложці три-чотири рази на день за півгодини до їди. Або залити столову ложку насіння двома склянками окропу, проварити на слабкому вогні п’ять хвилин. Процідити. Вживати по півсклянки тричі на день.

Спазми і біль у кишківнику. 20 грамів подрібненого коріння залити двома літрами перевареної води, настояти не менш як дві години і приймати по склянці тричі на день.

Застереження. Можливе індивідуальне несприйняття. Не рекомендується приймати препарати з дягеля вагітним, перевищувати дозування людям із пониженим тиском, а також уживати у спекотні сонячні дні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Плани на рік...
Читати
...I ризики
Читати
В неволі до весни
Читати
Одержали зароблене
Читати
Готівкою — вже незабаром
Читати
Майбутні заробітки. Пересічно
Читати
Оприлюднили статки
Читати
Обрали нову назву
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове