Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Визначено пріоритети

ООН оголосила пріоритети організації на 2019 рік.

Докладніше...
Brexit лихоманить

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Відставка уряду Терези Мей не відбулася.

Докладніше...
Урядова криза

ГРЕЦІЯ. Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас виграв у парламенті голосування за вотум довіри своєму уряду.

Докладніше...
Робота над помилками?

ТУРЕЧЧИНА. Президент закликав до перегляду Дейтонських мирних угод щодо Боснії.

Докладніше...
Вийшов сухим із води

КОТ-Д’ІВУАР. Міжнародний кримінальний суд виправдав колишнього президента Гбагбо.

Докладніше...
Буферна зона

СИРІЯ. Дамаск засудив наміри Туреччини створити буферну зону у північних районах Сирії.

Докладніше...
Рекордна гіперінфляція

У ВЕНЕСУЕЛІ на 300% підняли мінімальну зарплату за інфляції два мільйони відсотків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Поступ Незалежності

I «третій Рим» розсипався!

На те була воля Божа й політична

Богдан ЛУК’ЯНЧУК.

«СЛАВА УКРАЇНІ!» — це зовсім не церковне гасло лунало минулого четверга, 10 січня, у Свято-Покровському кафедральному соборі Рівного — першого міста України після Києва, яке побачило томос (указ) про автокефалію.

Емоції людей пояснити просто: здобуття незалежності Православної церкви України — довгоочікувана і важлива подія насамперед у світському вимірі. Томос — акт духовної незалежності України, однак найкраще це розуміють патріоти-миряни, виборці, які є політичною опорою українського суверенітету.

Напевно, цим можна пояснити і такий теплий прийом Президента Петра Порошенка в Рівному, який привіз томос, а перед тим виступив каталізатором його здобуття, проголосивши тезу: «Церква має бути відділена від держави, особливо коли це іноземна держава-агресор».

«Україна перестала бути тим, що Москва називала своєю «канонічною територією». Кремль втратив те, що з часів Переяславської ради 1654 року вважав своїм. Автокефалія України — кінець старої концепції про зображення Москви в якості «третього Риму», тобто світового центру християнської цивілізації. Це також фіаско для імперіалістичної ідеї Путіна про так званий «рускій мір», який нібито повинен об’єднати православних слов’ян». Для когось ці твердження звучать як передвиборні гасла. Та це уривки з аналітичної статті польської «Газети виборчої».

Ментальність українця така, що він значно охочіше видивляється недоліки і помічає «зради», аніж бачить перемоги. Однак у питанні церковної незалежності потрібно визнати: це — глобальний програш Росії й Путіна. А для України — здобуток, до якого йшли сотні поколінь і який ще належатиме вповні оцінити згодом, через місяці й роки, коли до Помісної церкви поступово приєднаються сотні й тисячі парафій нинішнього Московського патріархату.

Процес уже запущений. За першу декаду січня таких переходів зафіксовано вже понад 50 — без жодного примусу і втручання держави.

Москва у своєму стилі намагалася хапатись за останні нитки і запускати у ЗМІ й соцмережі фейк (по-народному — брехню), нібито «томос ненастоящий», бо в ньому бракує підписів усіх членів Синоду Вселенського патріархату. Але 9 січня на історичній грамоті були проставлені всі синодальні «автографи».

Власне, автокефалія набула чинності вже 6 січня, після співслужіння на Фанарі як рівних патріарха Варфоломія і митрополита Київського Епіфанія й передачі останньому скіпетра. Документ було оформлено «на біс» 9 січня — і в Кремля не залишилося аргументів проти канонічної й незалежної Православної церкви України. Хіба зовсім кумедні: нібито за Константинополем «стоїть вашингтонський обком» і «Варфоломій не мав повноважень».

Що ще раз підтверджує: Путін залишився в програші, наодинці зі своєю брехнею у власному, такому тісному «руском мірє», тоді як Україна успішно реалізує свій курс «Геть від Москви» — на інтеграцію в ЄС, НАТО, утвердження української незалежності, мови, ідентичності, посилення оборони східного кордону армією і вірою.

Такого консолідованого висновку після одержання томоса дійшли десятки провідних світових медіа і (що буває дуже рідко!) навіть вітчизняні політики-опозиціонери й антикорупціонери, традиційно налаштовані проти влади, на котрих справила воістину патріотичне враження державницька справа Порошенка.

«Іронія ситуації для Кремля полягає в тому, що Україна, мабуть, не отримала б незалежну православну церкву, якби Путін не анексував Крим, не розв’язав війну на Донбасі. Автокефалія — це удар по Москві й перемога для Києва», — констатує журналіст «Радіо Свобода» Крістофер Міллер.

«Томос — історичний шанс консолідувати Україну і зменшити кількість подвійних стандартів у світі. Дякую Петрові Порошенку, Андрію Парубію, Ростиславу Павленку, Патріарху Філарету та всім причетним за цей черговий шанс. Ваші імена вже в історії», — пише виконавчий директор глобальної антикорупційної мережі Transparency InternationaUkraine Ярослав Юрчишин.

Усі погоджуються: створення єдиної помісної Церкви та здобуття нею визнання світового православ’я було б неможливим, якби не багаторічна подвижницька діяльність Патріарха Філарета і його відмова від амбіцій на завершальному етапі побудови ПЦУ. Саме за це він удостоївся найвищої державної відзнаки — звання Героя України та ордена Держави.

Водночас сам Патріарх Філарет заявив: «Інші президенти хотіли, але не змогли досягти цієї мети. Президент Петро Порошенко досяг томоса своєю мудрістю та наполегливістю. Іноді бували такі моменти, що, здавалося, нічого не буде. Але завдяки його зусиллям ми вийшли з таких обставин».

Не просто вийшли, а виконали нарешті батьківські заповіти і мрії кількох поколінь українців, вписавши золотими літерами рядки у нашу тисячолітню історію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Плани на рік...
Читати
...I ризики
Читати
В неволі до весни
Читати
Одержали зароблене
Читати
Готівкою — вже незабаром
Читати
Майбутні заробітки. Пересічно
Читати
Оприлюднили статки
Читати
Обрали нову назву
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове