Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Точка зору

Цвіль, що руйнує наш дім

 Іван ВОЗНЮК.

м. Київ.

ЩОСЬ не задалося в Україні, коли навіть загроза широкомасштабної агресії з боку північного сусіда і втрати суверенітету не може втихомирити суспільство, спонукати до наведення ладу, згуртувати людей навколо головної мети — побудови міцної і процвітаючої держави. Щодня експерти сиплють думками з екранів ТБ, пропонують шляхи виходу з кризи, хвалять і висловлюють невдоволення, викривають і критикують, а Україна все ближче до руїни.

Чого вимагає час, що потрібно нині? Вміти, знати і працювати не покладаючи рук задля блага держави. Втім, створюється враження, що руки наших керманичів і їхніх прислужників виросли не з того місця, що нова порода людей запанувала у країні. Такі особи були завжди, але вони не визначали життя ні держави, ні суспільства. А тепер у них з’явилася сила. Ті, що були «тітушками», стають ядром загонів рейдерів, чиновник, що чинив спротив помаранчевим і Революції гідності, формував загони «тітушок» на антимайдан, нині найперший друг і порадник влади, з якою боровся. Знаю людину, котра за часів злочинної влади була активним апологетом її, допомагала росіянам зводити Керченський міст, а зараз, за нового режиму, він заслужений будівельник. Ця нова порода пронизала суспільство із низу до самих верхів. У цих людей немає ні почуття міри, ні гальм, а є лише вседозволеність. Мовою ідиш, їхня ідеологія — хуцпа, або нахабство і цинізм.

 Свого часу китайський мудрець Лао Цзи казав: «Чесні люди не бувають багатими, багаті люди не бувають чесними». Делійський мільярдер Бханварлал Доші відмовився від своїх статків і став монахом. Ви чули, щоб хтось із наших вчинив так? Може, наша нова порода, серед якої немало багатіїв, людей із великими можливостями, дарувала нам зі свого середовища українського Магатму Ганді чи матір Терезу? Та не доброчинність у них на умі, хоч дехто себе позиціонує з нею, а багатство! Нова порода — це люди з іманентною, власницькою, споживацькою мораллю, чи, можливо, антимораллю. Ця мораль починає охоплювати все ширші кола населення, і саме це є найбільшою загрозою, симптомом, а то й ознакою новоутворення, що поглинає здоров’я суспільства.

Нейтралізувати це новоутворення можна тільки у тому разі, коли загнати у жорсткі рамки закону. Не маючи виходу за межі законодавства, воно почне занепадати, а затим і гинути. Нелегко це зробити, але іншого виходу немає. З пліснявою паразитує грибок, а це вже біда.

Підтримувати дім у доброму стані, боротись із пліснявою допомагає провітрювання. Неабияк сприятиме виведенню цвілі у суспільстві слово. Якщо цвіль, ясна річ, звести із медіа і літератури.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове