Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Позбуваємося тріщин на пічці

У НИНІШНІЙ нелегкий час чимало господарів, які раніше повикидали печі й груби, понадіявшись на газ для обігріву, тепер їх «перепрошують» — знову мурують в оселі. Однак нерідко під час експлуатації пічки на її стінах утворюються тріщини. Це погіршує роботу опалювальної споруди, з’являється загроза для життя, позаяк крізь шпарини можуть просочуватися дим і газ. Врешті, пічка або грубка з тріщинами має неестетичний вигляд.

Зазвичай шпарини утворюються внаслідок нерівномірного нагрівання кладки. І якщо вони наскрізні, то щілину усувають шляхом заміни тріснутих цеглин. Їх виймають, зачищають від старого розчину, підбирають нові цеглини і укладають на глиняний розчин.

Якщо грубка поштукатурена, то шпарин легко позбутися затиранням глиняного розчину з додаванням азбесту і солі.

Хорошою замазкою для цегляних і кахельних грубок буде така суміш: соснова смола порівну з ретельно розмеленою глиною, перемішати, додати трохи кухонної солі. Вливають воду та розмішують до тістоподібного стану. Наносять на поверхню пічки після її прогріву. Під упливом високої температури замазка швидко затвердіє.

Якщо доводиться мати справу з новою пічкою і потрібно її поштукатурити, то варто скористатися одним із таких рецептів розчинів:

глина — одна частина, пісок — дві частини, азбест — 0,1 частини;

глина — одна частина, пісок — дві частини, вапно — одна частина, азбест — 0,1 частини;

глина — одна частина, пісок — дві частини, цемент — одна частина, азбест — 0,1 частини.

Варто наголосити, що для обробки ділянок особливо сильного нагріву до розчину слід неодмінно додавати кухонну сіль.

Щоб уникнути відшарування штукатурки від цегляної кладки, перед її нанесенням стінку слід обтягнути мішковиною, змоченою у рідкому розчині глини.

Роблять це так. Спочатку на стінку наносять тонкий шар рідкої глини, добре розрівнюють її і швидко притискають мішковину до поверхні. При цьому стежать, аби не залишилося повітряного прошарку між стінкою і мішковиною.

Можна також використати металеву сітку з вічками 10х10 міліметрів, яку слід кріпити до поверхні металевим дротом, забиваючи його в кладку.

Версія для друку          До списку статтей

СМАЧНІ, поживні, з чудовими кулінарними властивостями, ці бульбочки нагадують горіхоплідні. Однак ці земляні горіхи насправді не горіхи. Про що мова? Про чуфу. Не дуже вона в нас розповсюджена, хоча кліматичні умови України їй дуже підходять. То чому б не вирощувати цю культуру з родини осокових, тим паче що агротехніка нескладна. Розповімо, які умови їй потрібно створити.

Часто доводиться чути і читати, що, мовляв, олія корисніша за сало та вершкове масло. Хибна думка — це просто два абсолютно різних продукти. Розведемо їх по «таборах» і поговоримо, що ж дають організмові рослинні жири та чим відрізняються рафінована і нерафінована олія.

Миші дошкуляють не лише людям, а й бджолам. Як захистити комах, читайте у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове