Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Перепелині яйця — найкращі

ЦІ ЯЙЦЯ не містять холестерину і зберігаються дуже довго. Крім того, вони смачні й поживні. Лікують захворювання шлунково-кишкового тракту, анемію, сильні головні болі, хронічну пневмонію, бронхіальну астму, туберкульозні інтоксикації, розлади травлення, недокрів’я, нервові хвороби, алергію, чутливість до ГРЗ, знижену статеву потенцію, захворювання очей, регулюють кров’яний тиск тощо. І це лише частина недуг, за яких користь перепелиних яєць прирівнюється до ліків.

Перепелині яйця попри малий розмір (маса одного яйця лише 10-12 г) за вмістом вітамінів та інших корисних речовин випереджають курячі, а саме: вітаміну А в них більше в 2,5 разу, В1 — в 2,8 та В2 — у 2,2 разу. Вітамін D перебуває в активній формі, запобігаючи розвитку рахіту в дітей.

У яйцях перепілок у п’ять разів вищий уміст фосфору, калію та заліза. Оскільки фосфор сприяє розумовому розвитку, в Японії кожен учень школи щодня отримує на обід два перепелиних яйця. Цей високодієтичний продукт багатий на мідь, кобальт, нікотинову кислоту та незамінні амінокислоти. Перепелині яйця навіть використовують у виробництві косметичних засобів, бо вони роблять шкіру красивою і здоровою. Завдяки високому вмісту лецитину споживання сирих яєць сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Окрім цього, яйця перепілок справляють антибактеріальну та імуномоделювальну дію. Саме тому лікарі радять тим, хто часто хворіє на застуду, щодня споживати їх на сніданок. Особливо цей продукт рекомендують дітям, людям похилого віку і вагітним жінкам.

На відміну від курячих яйця перепелів не спричинюють алергії у дітей та дорослих. Більше того, вони містять білок овомукоїд, здатний стримувати алергічні реакції. Недарма ж на основі перепелиних яєць виготовляють медичний препарат — овомукоїдний екстракт, який застосовують у лікуванні алергії.

Фахівці давно встановили, що перепелині яйця підвищують стійкість організму до радіації, сприяють виведенню радіонуклідів, підвищують опірність до хвороб.

Ризик захворіти на сальмонельоз при споживанні цього продукту мінімальний. У перепелиних яєць дуже міцна шкаралупа і невеликі дихальні отвори, що запобігає проникненню всередину хвороботворних бактерій. Але головне те, що завдяки високій температурі тіла (+42ОС) перепели самі по собі стійкі до різних інфекцій. Саме тому їх часто утримують, не застосовуючи вакцинацій, що виключає ймовірність накопичення в організмі птахів та у їхніх яйцях небажаних залишків лікарських речовин.

Шкаралупа перепелиних яєць — це потужне джерело кальцію і ще 26 елементів, з-поміж яких варто назвати мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірку, цинк, кремній. Особливо цінними є кремній і молібден, бо загалом наша їжа досить бідна на ці елементи, а вони необхідні для нормального перебігу біохімічних реакцій в організмі. Слід також зазначити, що формула шкаралупи цих яєць вражає своїм збігом зі складом людських зубів та кісток. Ось чому лікарі радять не викидати шкаралупу перепелиних яєць, а подрібнювати її і додавати в їжу. Таке лікування не лише надзвичайно ефективне — воно не спричинить побічних наслідків і не буде ризику передозування.

Варто також зазначити, що, за твердженням фахівців, з лікувальною метою найкраще споживати перепелині яйця сирими — за півгодини до їди та окремо від інших страв, однак за бажання їх можна підмішувати у каші, картопляне пюре, супи, додавати в тісто тощо.

Версія для друку          До списку статтей

СМАЧНІ, поживні, з чудовими кулінарними властивостями, ці бульбочки нагадують горіхоплідні. Однак ці земляні горіхи насправді не горіхи. Про що мова? Про чуфу. Не дуже вона в нас розповсюджена, хоча кліматичні умови України їй дуже підходять. То чому б не вирощувати цю культуру з родини осокових, тим паче що агротехніка нескладна. Розповімо, які умови їй потрібно створити.

Часто доводиться чути і читати, що, мовляв, олія корисніша за сало та вершкове масло. Хибна думка — це просто два абсолютно різних продукти. Розведемо їх по «таборах» і поговоримо, що ж дають організмові рослинні жири та чим відрізняються рафінована і нерафінована олія.

Миші дошкуляють не лише людям, а й бджолам. Як захистити комах, читайте у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове